Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1691
0

Щоб добре сидіти на коні, треба не раз з нього впасти

Покровська дитячо-юнацька кінноспортивна школа відсвяткувала своє сорокаріччя

Щоб добре сидіти на коні, треба не раз з нього впасти

Нинішньої осені Покровська дитячо-юнацька кінноспортивна школа відсвяткувала своє сорокаріччя. Тут особливо пишаються цією датою ще й тому, що в Україні це єдина школа такого типу, яка вціліла.

— Раніше, за радянських часів, їх було в реєстрі спорткомітету вісімдесят, — каже Юрій Чередник, у якого теж ювілей — чверть століття він тут директором. Обидві дати відзначив власною перемогою — цьогоріч у Жашкові на Черкащині став чемпіоном України з триборства (виїздка, польові випробування і подолання перешкод). Кінна школа у Покровському з'явилася також завдяки тому, що колись на місцевому стадіоні провели чемпіонат України. Керівництво району вирішило тоді розвивати кінний спорт, оскільки всі умови для цього були: сильні колгоспи, які могли долучитися до справи, поряд — державне підприємство «Дніпропетровський кінний завод № 65».

—Нам дали трьох коней, виділили місце на фермі, де ми самі облаштували для них стійла,— згадує Юрій Чередник. — Першого вересня 1970-го, з початком навчального року, почалися заняття і в нашій школі. Дуже скоро завод виділив нам іще десятьох коней, і ми почали готуватися до змагань. А вже у травні наступного, 1971-го року мали перші нагороди — золоту і бронзову. Обидві медалі на жеребці Май здобув наш перший чемпіон Леонід Сергієнко, який потім став відомим бізнесменом і політиком, народним депутатом.

Пізніше, коли покровчани почали стабільно перемагати на спартакіадах, союзних і республіканських чемпіонатах, керівництво району вирішило розширити школу — збудували приміщення на 80 голів коней (зараз тут утримують тридцять), виділили 15 гектарів землі, де розмістився іподром для змагань, конкурні поля для навчальних тренувань (до речі, у конкурі чемпіоном став теж вихованець, а тепер інструктор школи Валерій Бідняк).

—Грунт тут підходящий,— зупиняється на краю поля Юрій Чередник, — у пісок добре падати... Як відомо, кінний спорт на другому місці після футболу за травматизмом. У кращі часи у нас займалося до ста дітей. Зараз — тридцять вісім. Є бажаючі й з інших районів, але далеко їздити.

Як і раніше, коли школа працювала на базі відомого не тільки в області, айв усій країні колгоспу «Побєда», навчання безплатне. Нині школа перебуває на балансі району, а утримувати її допомагає область, зокрема спортивне товариство «Колос». Але без спонсорів ніяк не обійтися. Адже годувати тридцять коней, забезпечувати збруєю, виїжджати на змагання — це дорого. Покровській школі пощастило на благодійників — керівників місцевих агрогосподарств Анатолія Пучку («Зоря») і його сина Олега Пучку («Україна»), Віталія Головка («Обрій»), Володимира Браціла («Славутич»), Анатолія Писаренка (кінний завод № 65).

За сорок років школа виховала двох майстрів спорту міжнародного класу, дев'ятьох майстрів спорту, із них — п'ятеро майстрів спорту СРСР і четверо — України, більш як 50 кандидатів у майстри і більше ста першорозрядників. Серед вихованців школи — абсолютні чемпіони, члени збірної України, учасники змагань на Кубок світу та інших міжнародних турнірів.


Тетяна КОЛЯДИНСЬКА, газета «Голос України»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Легенда Арсенала: «Ошибки Зинченко всех раздражают»
Футбол | 16 апреля 2024, 14:50 13
Легенда Арсенала: «Ошибки Зинченко всех раздражают»

Дэвид Симэн раскритиковал украинского защитника

Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25
Футбол | 16 апреля 2024, 08:01 4
Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25

Реал и ПСВ гарантировали себе участие в главном клубном еврокубке в следующем сезоне

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.