Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 03 июня 2011, 14:38
1727
0

С. БУБКА: «Украине повезло, что Олимпиада состоится в Сочи»

Президент НОК Украины поделился мнением о грядущих Зимних Олимпийских играх в Сочи

| Обновлено 03 июня 2011, 14:38
1727
0
С. БУБКА: «Украине повезло, что Олимпиада состоится в Сочи»
Сергей Бубка

За 1000 днів до старту Зимових Ігор у Сочі президент НОК України поділився власними думками про підготовку до наступної Білої Олімпіади та майбутні вибори столиці Ігор-2018.

- Сергію Назаровичу, нещодавно у Росії відзначали круглу олімпійську дату – 1000 днів до початку Зимових Ігор у Сочі. Наскільки успішно, на Ваш погляд, іде підготовка до цих Ігор?
- Знаєте, вже давно коментарі та звіти оціночних комісій Міжнародного Олімпійського Комітету не мали такого позитивного характеру, як зараз. Справді,у Сочі очікували багато труднощів різного характеру. Але на сьогодні вражає передусім те, наскільки узгоджено та чітко працює виконавча команда Дмітрія Чернишенко. Погодьтеся, не кожна столиця Ігор у цей термін вже має ключовий об’єкт – ідеться про гірськолижний комплекс «Красная Поляна». І далеко не кожна столиця у цей термін вже має 26 волонтерських центрів по всій країні, де проводиться навчання волонтерів. Звісна річ, у Сочі ще вся основна робота – попереду, але базу вони заклали чудову.

Крім того, мені імпонує, що оргкомітет Сочі пропонує і сам втілює багато ноу-хау, які просувають олімпійський рух вперед. Скажімо, ідея освіти волонтерів. Або те ж таки святкування 1000 днів до старту Ігор. В 55 містах країни відбулося велике та яскраве свято, дуже якісно, кажучи мовою шоу-бізнесу, зпродюсоване. Свято торкнулося практично усіх прошарків і вікових груп суспільства – від дітей до ветеранів. Зазвичай такі свята не виходять за межі міста, що приймає Ігри. А тут – вся країна. Річ навіть не в російських масштабах і не в фінансових можливостях держави. Оргкомітет Сочі реалізує фундаментальну ідею Кубертена – об’єднати все суспільство навколо олімпійських ідеалів, навколо спорту.

- Чи планує Україна використовувати досвід сусідів у підготовці проекту Карпати-2022?
- Нам взагалі дуже пощастило, що саме Сочі приймає Ігри-2014. Рішення по 2022 року будуть ухвалювати за зі після закінчення цих Ігор. На цей момент звільниться величезна кількість кваліфікованих кадрів, які мають неоціненний досвід з підготовки Ігор. І ці люди знатимуть наші реалії, і не буде мовних проблем, якщо вони візьмуться навчати наших фахівців. Звичайно, ми спробуємо максимально використати цей фактор. Та й взагалі успіх Сочі для українського проекту-2022 дуже важливий, так само, як і організація Євро-2012. Важливо, щоб світ відкрив для себе Україну і весь наш регіон в контексті здатності приймати великі спортивні змагання. Необхідно, щоб у нас повірили.

- На початку липня відбудуться вибори столиці Зимових Ігор-2018. Наступні вибори, якщо все піде за планом – наші. Які уроки вам дає нинішня передвиборча гонка?
- Найголовніший урок озвучив після презентації міст-претендентів у Лозанні президент МОК: всі три заявки дуже хороші і приблизно рівні за своєю привабливістю. Для нас це означає, що і за наступні Ігри боротьба буде серйозна, незважаючи ні на які фінансові кризи. Престижність права приймати Олімпійські Ігри зростає. Навіть просто за участь в заявці, за потрапляння у четвірку – дуже гостра конкуренція.

Ці вибори будуть дуже цікаві. Кожна із трьох заявок на 2018 рік, як і Сочі, пропонує ноу-хау – всі прагнуть іти у ногу з прогресом. Скажімо, у Пйонгчангу вже збудовано найбільший в Азії комплекс зимових видів спорту. Мюнхен пропонує універсалізацію – готові арени Літніх Ігор-1972 використовувати під зимові види. А в Аннесі заявку на Ігри активно використовують в екологічних та освітніх проектах. Кожну заявку дуже потужно підтримує держава. Під кожну залучаються солідні інвестиції і, що дуже важливо, ще до виборів реалізуються інфраструктурні проекти. Будують арени, готелі, транспортну мережу. Розробка заявки на Ігри – це величезний крок вперед у її економічному та соціальному розвитку. Не кажучи вже про той слід, що залишають Ігри в історії країни, яка їх отримує. Ось цей урок – дуже важливий для України.

НОК України

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.