Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1049
0

Під аркою Дружби народів виграв українець Василь Вірастюк

Суперництво богатирів

Чимало киян, які в другій половині пасхального дня вибралися на променад, були неабияк здивовані децибелами, які доносилися з боку стадіону «Динамо». Футболу цього дня не було, як і концерту на Європейській площі. Епіцентром уваги святкового натовпу стала арка Дружби народів, під якою відкривали свій домашній сезон вітчизняні богатирі у суперництві з атлетами ще з дев'яти країн. За подіями на спеціалізованому майданчику постійно спостерігало щонайменше 10 тисяч глядачів. Враховуючи ротацію публіки, адже видовище тривало вісім годин, подію відвідала цілком «футбольна» аудиторія — до 30 тисяч осіб.

Очевидці богатирського марафону стали свідками тріумфу Василя Вірастюка в нашому відкритому «турнірі за запрошеннями» — «Юкрейн оупен». Паралельно ж саме в Києві було дано старт престижній «Об'єднаній серії стронгменів» (United Strongest Series), фінал якої відбудеться у листопаді в Таїланді.


Як розповів кореспонденту «УМ» президент Федерації найсильніших атлетів та перетягування канату Володимир Кіба, напередодні першого етапу столицю відвідали президент Міжнародної федерації (IFSA) Даглас Едмундс, 4-разовий чемпіон світу Магнус вер Магнуссон та австрійські «медійники». Вони довірили перший етап Україні, бо переконалися, що ми здатні зробити якісну телезйомку цих змагань та монтаж за тиждень, адже через Австрію вже найближчими днями ці захоплюючі змагання розповсюджуватимуться на дві сотні країн. Шкода, що на «картинці» не буде майдану Незалежності, як це планувалося, але «втиснути» богатирів у офіційні великодні заходи на головній площі країни було справою нереальною.


Слід зауважити, що Київ і Україна в цілому давно вже стали Меккою  для найсильніших атлетів світу. За відсутності литовця Савіцкаса та росіянина Кокляєва, які не встигали прибути до Києва з іншого турніру — в ОАЕ, реноме закордонних атлетів підтримали поляк Себастьян Вента, американець Джон Андерсон, ізраїльтянин Владислав Алхазов, а також представники Швеції, Канади, Сербії, Австрії, Росії та Литви.


У «Об'єднаній серії» переміг Вента (54 очки), якому пророкують «спадкоємництво» славнозвісного співвітчизника Маруша Пудзяновського. До шістки кращих, що дає право виступити на другому етапі, який відбудеться 15 травня на Кіпрі, також потрапили росіянин Ігор Педан (49 очок), киянин Віктор Юрченко (45), швед Андерс Йоханссон (43), ще один наш співвітчизник Кирило Чупринін (34) та Михайло Сидоричев iз Росiї (33).


Але найбурхливішу реакцію публіки викликало суперництво Василя Вірастюка та «третього номера» збірної США Андерсона. Зовні в американського гостя шансів ніби не було — настільки переконливо виглядав українець. Але Джон за очками далеко не відставав, тобто одна помилка Василя могла нівелювати його першість. Утім знаряддя, яке виготовляє відомий майстер із Чапаєвки Володимир Сухомлин, цього разу в руках найсильнішого атлета країни було слухняним.


Найактивнішу реакцію публіки викликали кілька кульмінаційних моментів. У вправі «лонг-ліфт» (підняття по черзі колод вагою 120, 140, 155 та 170 кг) очікувалося, що найважчий предмет зможуть виважити три-чотири богатирі. Але до виходу Василя це не вдалося нікому. А ось Вірастюк зробив це, немов граючись, та й ще тримав 170 кг над головою, здавалося, цілу вічність. Запас міцності сьогодні у Василя високий, як ніколи.


Те саме і з перенесенням 375-кілограмового «колодязя» на 12 м. Далеко не всім вдалося просто дійти з цією конструкцією до фінішу навіть із зупинками за ліміт в одну хвилину, а Вірастюк і тут зробив «прогулянку» на одному диханні.


Апогеєм стало буксирування 11-тонного КрАЗу на 20 м. І тут вітчизняна вантажівка не підкорилася нікому — Андерсон зміг протягнути її на 14 м. Василь же на тлі екстазу публіки «пройшовся» на 20 м iз таким вантажем за плечима вражаюче легко.


«Наслідки психологічної травми, якої Вірастюк зазнав узимку, втративши дружину, — ще відчутні і будуть нагадувати про себе, каже Володимир Кіба. — Але він знайшов себе в тому, що тренується в цьому році набагато більше й краще. Ми надали Василеві персонального масажиста — відомого у спортивних колах доктора Валерія Виноградова. Тому сподіваємося, що цього сезону Україна поверне титули найсильнішого атлета та найсильнішої нації світу».


У підсумку, трійка «Юкрейн оупен» набула такого вигляду: Вірастюк — 66 очок ( з 70 можливих), Андерсон — 55. За ними в заліку розташувався Владислав Алхазов з Ізраїлю — 46. До речі, він, за словами пана Кіби, має намір претендувати на громадянство України, «а це ще той боєць». На турнірі «Арнольді классік» у США Алхазов був близьким до встановлення світового рекорду — присідання з вантажем 550 кг, не вистачило чистоти виконання. А під київською аркою було присідання з автомобілем вагою 320 кг, і тут Владислав присів однакову кількість разів із Вірастюком — по 19.


Також ці змагання підвели риску під боротьбою за вітчизняне звання «Богатир року», які уп'яте виграв Василь Вірастюк — 40 очок; у Юрченка — 33, Чуприніна — 27, Муравльова — 26, Вишницького — 19, Конюшка — 19, Старова — 18, Новика — 17, Гавриленка — 12, Мухи — 9.


Найближчим часом у Івано-Франківську планується проведення «Кубка Вірастюка», а 28 травня Василя чекають у Великій Британії, де на етапі Кубка світу зберуться усі найсильніші атлети світу.

Ігор КОРОЛЬОВ, Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Снигур разобралась с нейтральной теннисисткой на пути в полуфинал в Кальви
Теннис | 19 апреля 2024, 14:00 8
Снигур разобралась с нейтральной теннисисткой на пути в полуфинал в Кальви

Дарья уверенно обыграла Викторию Кан

Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?
Футбол | 19 апреля 2024, 13:00 22
Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?

Вспоминаем тех представителей Леверкузена, которые оказались в шаге от выдающегося триумфа

Socca: курс на Кубок Европы 2024
Другие виды | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Европы 2024
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.