Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Борьба
|
948
0

Національна збірна України з жіночої боротьби вирушила на командний Кубок світу

Хто винен і що робити?

Національна збірна України з жіночої боротьби вирушила на командний Кубок світу

Престижний турнір, де беруть участь шість найкращих команд планети. Синьо-жовтих кольорів на цих змаганнях не захищатиме поки що чинна чемпіонка Європи Марія Стадник. Поки що - тому що FILA (Міжнародна федерація боротьби) оголосила страшний для юної чемпіонки вердикт: допінг-проба дала позитивний результат (виявлено фуросемід - діуретик швидкої дії), тому золоту медаль доведеться повернути у федерацію, щоб потім її передати росіянці Лілії Каскараковій.

Значний вміст у крові фуросеміду зазвичай свідчить про те, що спортсмен намагається приховати сліди вживання інших заборонених препаратів або ж активно бореться із "зайвою" вагою. У боротьбі, де "козирними картами" є філігранна техніка та швидкісно-силові якості (вибухова сила, наприклад), вживання стероїдів чи ще якихось "міцних" препаратів, які потім потрібно приховувати за ширмою фуросиміду, є безглуздим. Інша справа - зменшення ваги. Однак у Марічки ніколи з цим не було проблем. "Їй взагалі не потрібно докладати зусиль, щоб тримати вагу, - прокоментував тренер львівської чемпіонки Орест Скобельський. - Вага - це проблема для багатьох борчинь, але не для Марічки! Для неї скинути 3 кг - це дрібниця. Вага 48 кг - це її норма після тренування. Взагалі розв'язувати проблему ваги за допомогою фуросеміду - це невдячна справа. Жодна з моїх учениць не вдавалася до таких засобів. Фуросемід розслаблює м'язи, а також вимиває з організму багато поживних речовин. Можу запевнити, що ні я, ані вона не винні у цьому непорозумінні."

Як розповіли наставники наших борчинь Андрій Пістун та Орест Скобельський, перед чемпіонатом Європи у збірній взагалі не було фармакологічного забезпечення. Спортсменкам не давали навіть необхідних вітамінів. Так що штатний ескулап у допінговому скандалі не винен. Бували ще випадки, як, наприклад, з російськими гімнастками Аліною Кабаєвою та Іріною Чащіною, що до організму цей препарат потрапляв з підробленими харчовими добавками чи у складі інших лік. Але Орест Скобельський заперечив і цю версію: "Незадовго до чемпіонату Марічка дійсно застудилася, у неї був нежить. Однак жодними ліками ми не користувалися, у нас навіть не було можливості їх у когось позичити. Застуду не лікували, вона минула сама собою. Ми взагалі уникали будь-яких "контактів" з ліками. Тому я надзвичайно зацікавлений відповісти на питання, кому це було потрібно. Якщо так вчинили, значить комусь ми все-таки заважаємо. У мене є певні здогадки, але бути голослівним, звинувачувати когось без відповідних доказів я не хочу. Коло потрошку звужується. Коли переконаюся у своїй правоті, то обов'язково повідомлю".

Чому спортсмен вживає допінг? Зазвичай щоб за допомогою фармакології покращити свій результат, здобути хоч невеличку, але перевагу над супротивниками. Для того, щоб перемогти. Але перемога не була метою для 17-річної дебютантки. "Ми провели велику роботу і, звісно ж, хотіли перемогти. Але мене задовольнив би будь-який результат, - запевнив Орест Скобельський. - На цьому етапі нам не потрібна була перемога, тим паче такою ціною. Ми навіть не ставили питання про медаль. Цей скандал - серйозний удар для мене та Марії. Вона тепер дуже пригнічена. Сподіваюся, цей випадок зробить її сильнішою на майбутнє. Сприйняття спорту у неї досить романтичне, принаймні було до цього скандалу: конкуренція тільки підбадьорювала. Тепер потрібно стати прагматиком, принаймні бути завжди всебічно озброєним проти таких випадів".

Хочеться вірити, що перше серйозне розчарування у спорті не зламає львів'янку. Сьогодні Марічка налаштована наполегливо тренуватися навіть за умови дискваліфікації. А за першої можливої умови довести, що вона за будь-яких обставин сильніша за суперниць.

А в японській Нагойї у категорії до 48 кг за Україну боротиметься ще одна представниця Львова Людмила Балушка ("Динамо"-"Колос", ШВСМ), серед здобутків якої перемога на першості світу серед молоді та турнірах гран-прі. Також нашу збірну представлятимуть титулована учениця Андрія Пістуна Олександра Когут - до 51 кг ("Динамо"-"Колос", ШВСМ), донеччанка Тетяна Лазарєва - до 55 кг, херсонка Олена Комарова - до 59 кг, хмельничанка Людмила Головченко - 63 кг, донеччанка Валерія Златова - до 67 кг та сумчанка Світлана Саєнко - до 72 кг.

Олена САДОВНИК, Газета Поступ

борьба
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украинские гимнасты вышли в финалы ЧЕ-2024 в 5 видах программы
Другие виды | 26 апреля 2024, 02:46 0
Украинские гимнасты вышли в финалы ЧЕ-2024 в 5 видах программы

Украинские спортсмены успешно проявили себя в квалификации

Лунин в этом сезоне сядет на скамью для запасных. Стали известны причины
Футбол | 25 апреля 2024, 11:05 14
Лунин в этом сезоне сядет на скамью для запасных. Стали известны причины

Анчелотти планирует выпустить Кепу и Куртуа в старте в ближайшее время

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.