Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 03 июня 2014, 21:41
6024
0

Исторический уик-енд для украинского стронгмена

Наши спортсмены приняли участие в стронгменовском многоборье

| Обновлено 03 июня 2014, 21:41
6024
0
Исторический уик-енд для украинского стронгмена
Sport.ua

Минулий уїк-енд став без перебільшенням історичним  для українського стронгмену.

Спочатку, у суботу, цей вид отримав першого вітчизняного майстра спорту згідно із нормативами затвердженими національним Міністерством молоді й спорту, а наступного дня відбувся перший в історії чемпіонат України з окремої дисципліни стронгменівського багатоборства – підйому колоди «Лог-ліфт».

Національна федерація стронгмену вже традиційно провела чемпіонат України у трьох вагових категоріях – до 95 і до 110 кг та в «абсолюті» - понад 110 кг. Нагадаю, що у національному чемпіонаті, який офіційно носить назву аматорський, змагаються всі українські стронгмени, крім елітної групи атлетів, котрі чекають на своїх суперників (найкращих у даному чемпіонаті) у суперфіналі, що має назву «Найсильніша людина України» і щороку відбувається у серпні-вересні.

До 95 кг

Змагання на території столичного парку «Дружби народів» («Екстрім-парк»)  пройшло під акомпанемент дощу, але це точно не злякало найсильніших атлетів. Серед найлегших (вага - до 95 кілограмів) вдруге поспіль чемпіоном країни став 18-річний львів’янин Олег Пилип‘як. Вони з братом-близнюком Орестом, котрий виступає у важчій категорії,  продовжують приємно шокувати вітчизняну стронгменівську громаду. Перевага галицького юнака стала над-вражаючою:  він переміг у чотирьох з п’яти вправ і першим в історії українського стронгмену виконав норматив майстра спорту згідно із затвердженими Міністерством нормативами. Слід зазначити, що у нас є вже ціла плеяда заслужених майстрів спорту України з богатирського багатоборства (Василь Вірастюк, Михайло Старов, Олександр Пеканов, Віктор Юрченко, Кирило Чупринін) і майстрів спорту міжнародного класу зі стронгмену (Сергій Конюшок, Олександр Лашин, Володимир Рекша). Атлети заслужили свої звання за видатні перемоги на міжнародній арені,  а от  майстра спорту досі не було, оскільки нормативи були затверджені спортивним відомством відносно недавно. Відтак є подвійний привід привітати юного атлета. У цій же ваговій категорії варто відзначити і обох призерів – киянина Олексія Новікова (теж, до речі, 18-річного), котрий, зокрема,  дуже потужно виступив у «Прогулянці фермера» та 22-річного Василя Неміша з с.Добротів Івано-Франківської області, який продемонстрував солідну стабільність.

До 110 кг

Брат-близнюк Олега – Орест Пилип‘як, до останнього боровся за перемогу у наступній ваговій категорії (до 110 кг) і не з ким-небудь, а з чемпіоном світу і володарем 14 національних рекордів Сергієм Конюшком! Безумовно, 30-річний чемпіон забезпечив собі солідну перевагу, перемігши у трьох вправах поспіль (Пилип‘як  кожного разу був другим). Однак варто було Конюшку в заключній вправі дещо скинути оберти, як 18-річний Орест, впевнено здолавши конкурентів у присіданні зі  штангою на грудях «Аксель» (5 присядів із вагою 200 кг!), наздогнав конкурента у загальному заліку!  Перемогу Конюшку принесла відчутна перевага за кількістю перемог в окремих  вправах, однак похвилюватися  досвідченого «Голіафа» юний «Давид»  точно змусив. Варто також відзначити бронзового призера чемпіонату  Павла Гайшу, який нещодавно став чемпіоном Європи з пауерліфтингу за версією WPA. Для 26-річного киянина це був дебютний виступ у стронгмені – і одразу у призах!

Понад 110 кг

У найважчій ваговій категорії також була цікава інтрига: і знову конкуренцію досвідченим атлетам створив молодий і здібний стронгмен! Ярослав Апальков з Дніпропетровська переміг у двох вправах – «Супер-йок» і «Прогулянка фермера» і лише в останній дисципліні втратив своє лідерство. Титанічних зусиль вартувало 35-річному Віталію Міхеєву «золото» чемпіонату. Однак стабільність (дві  перемоги і одне друге місце), а також блискуче виконання у заключній вправі «Аксель» (4 присідання із вагою 220 кг) гарантували Віталію перемогу. До речі, це перший титул чемпіона України в національному стронгмені для Віталія, з чим його гаряче вітаємо!  Віце-чемпіоном України став киянин Сергій Пономарьов, котрий в окремих дисциплінах двічі  був другим.

Чемпіонат України з лог-ліфту

Наступного дня найкращі атлети національного чемпіонату отримали нагоду помірятися силами зі згаданою вище елітою у чемпіонаті з підйому колоди  «Лог-ліфт», що відбувся на території НСК «Олімпійський». Проводити окремі чемпіонати з цієї вправи – світова практика, зокрема п’ятиразовий і чинний володар титулу «Найсильніша людина України» Олександр Лашин свого часу став віце-чемпіоном світу у цій дисципліні. Торік на чемпіонаті Європи зі стронгмену Лашин підняв 200 кілограмів, встановивши таким чином національний рекорд.

Цього разу змагання проводилися на майданчику, що мав певний нахил і це серйозно ускладнило життя атлетам. Однак 9 стронгменів, котрі взяли участь в історичному чемпіонаті, на долю нарікати не звикли. До компанії знаменитих чемпіонів Олександра Лашина, Олександра Пеканова,Віктора Юрченка та Володимира Рекші додалися свіжоспечені чемпіони Олег Пилип‘як та Віталій Міхеєв, призери чемпіонату України Орест Пилип‘як та Ярослав Апальков, а також майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу, чемпіон світу з жиму лежачи Микола Прєжин. Всі учасники взяли початкову вагу 130 кілограмів, а потім уже почалися «гонки з вибуванням». Знову не обійдемося без компліментів обом братам Пилип‘якам: хлопці виступили гідно, Орест зафіксував 150 кілограмів, розділивши 4-6 місця з Рекшою та Пекановим – дуже солідний показник, а  140 кг для найлегшого серед учасників, 95-кілограмового Олега – взагалі гросмейстерська вага.

160 кілограмів зуміли зафіксувати троє - Віталій Міхеєв, Віктор Юрченко та Олександр Лашин. А от 170 стали підйомними лише для Лашина, котрий переміг і підтвердив свій статус фаворита (Юрченко з Міхеєвим розділили «срібло»). Йти на побиття рекорду цього разу Лашин не став – неймовірна спека і нахил поверхні фактично робили це неможливим.

Однак яскравих подій на цьому уїк-енді вистачило з горою. Український стронгмен продовжує вражати і готує гарний фундамент для майбутніх тріумфів на міжнародній арені.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ, для Sport.ua























Технічні результати.

Чемпіонат України зі стронгмену. 31 травня 2014 року, Київ, Парк «Дружби народів».

Вагова категорія до 95 кг.  Вправи: «Супер-йок» 320  кг на 20 м, «Лог-ліфт» 100 і 120 кг за 60 сек., «Прогулянка фермера» 2 по 120 кг на 60 м, Гантеля «Дамбл» 65 і 75 кг за 90 сек., Присідання «Аксель» 150 і 180 кг за 60 сек.

1. Олег Пилип‘як (Львів) – 52 очок
2. Олексій Новіков (Київ) – 45 очок
3. Василь Неміш (Івано-Франківська область) – 35 очок

Вагова категорія до 110 кг. Вправи: «Супер-йок» 360  кг на 20 м, «Лог-ліфт» 110 і 130 кг за 60 сек., «Прогулянка фермера» 2 по 130 кг на 60 м, Гантеля «Дамбл» 80 і 90 кг за 90 сек., Присідання «Аксель» 170 і 200 кг за 60 сек.

1. Сергій Конюшок (Київ) – 37 очок (3 перемоги у вправах)
2. Орест Пилип‘як (Львів) – 37 очок (1 перемога у вправі)
3. Павло Гайша (Київ) – 32 очки

Вагова категорія понад 110 кг. Вправи: «Супер-йок» 380  кг на 20 м, «Лог-ліфт» 120 і 140 кг за 60 сек., «Прогулянка фермера» 2 по 140 кг на 60 м, Гантеля «Дамбл» 85 і 95 кг за 90 сек., Присідання «Аксель» 190 і 220 кг за 60 сек.

1. Віталій Міхеєв (Вишневе) – 15 очок
2. Сергій Пономарьов (Київ) – 12 очок
3. Ярослав Апальков (Дніпропетровськ) 11,5 очок

Командний залік

1. Київ – 15 балів
2. Львів – 9 балів
3. Київська область – 6 балів
4-5. Дніпропетровська,  Івано-Франківська області  – по 4 бали
6-7. Житомирська, Тернопільська області – по 3 бали

Чемпіонат України з лог-ліфту (початкова вага – 130 кг), 1 червня 2014 року, Київ, НСК «Олімпійський»

1. Олександр Лашин – 170 кг
2-3. Віктор Юрченко (Черкаси), Віталій Міхеєв (Вишневе) – по 160 кг
4-6. Олександр Пеканов (Чернігів), Володимир Рекша, Орест Пилип‘як (обидва – Львів) – по 150 кг
7. Олег Пилип‘як (Львів) – 140 кг
8-9. Микола Прєжин, Ярослав Апальков (обидва – Дніпропетровськ) – по 130 кг

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Таблица Ла Лиги после Эль Класико, победы Жироны и поражения Атлетико
Футбол | 23 апреля 2024, 12:00 0
Таблица Ла Лиги после Эль Класико, победы Жироны и поражения Атлетико

19–22 апреля состоялись матчи 32-го тура чемпионата Испании 2023/24

Обновлен список претендентов на Золотой мяч 2024. Роналду выпал из топ-20
Футбол | 23 апреля 2024, 07:25 27
Обновлен список претендентов на Золотой мяч 2024. Роналду выпал из топ-20

Главным фаворитом все также является Джуд Беллингем, Лионель Месси замыкает двадцатку

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.