Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Плавание
| Обновлено 17 июня 2014, 17:24
2225
0

Дарье Зевиной запрещают тренироваться в родном бассейне

Пятикратной чемпионке запрещают готовиться к Олимпиаде в бассейне «Юность»

| Обновлено 17 июня 2014, 17:24
2225
0
Дарье Зевиной запрещают тренироваться в родном бассейне

Рекордсменка Європи, чемпіонка світу, п`ятиразова чемпіонка Європи та багаторазова чемпіонка України плавчиня Дарина Зевіна не може готуватися до міжнародних змагань у басейні Школи вищої спортивної майстерності (ШВСМ) Києва «Юність». Про це спортсменка повідомила журналістам на прес-конференції у Києві.

У басейні «Юність» Д.Зевіна тренувалася протягом 14 років. За її словами, останнім часом директор басейну ШВСМ Києва Олег Гатченко створив для ведучих плавців української збірної такі умови, під час яких тренуватися стало неможливо, а інколи, навіть, і небезпечно.

«Зараз я готуюся до чемпіонату Європи, чемпіонату світу та до моєї головної мети - Олімпійських ігор. Однак починаючи з січня цього року тренуватися у басейні ШВСМ Києва стало неможливо. Приміром, якщо раніше на доріжці плавало 5 чоловік, що було припустимо для тренувань, то зараз плаває по 7-11 чоловік. Крім того, я вимушена плавати на одній доріжці з плавцями, які
плавають брасом. Я плаваю на спині, тож виникає ризик отримати травму підчас тренування. В таких умовах досягнення вищих спортивних результатів неможливо. Мені здається, що це – цілеспрямоване шкідництво зі сторони керівництва басейну. Тому я вимушена виїхати на тренування до Італії, - сказала Д.Зевіна. – Протягом своєї спортивної кар`єри я неодноразово приносила Україні золоті медалі найпрестижніших міжнародних змагань. Я дуже люблю свою державу і хочу, щоб гімн нашої країни й надалі звучав на міжнародній спортивній арені».

Заслужений працівник фізкультури і спорту України, персональний тренер Д.Зевіної Юрій Зевін був директором цього басейну з 2004 до 2010 року. За його словами, раніше конфліктів під час підготовки спортсменів у басейні ніколи не виникало. «Юність» - це шкільний басейн. Коли я був його директором, то, навіть, у нашому статуті було написано, що вихованці ШВСМ мають право безкоштовно тренуватися у басейні. Зараз, на жаль, цей пункт зник зі статуту», - сказав Ю.Зевін.

Однак непорозуміння між О. Гатченком і тренерами та плавцями вже переросли у конфлікт усередині всього трудового колективу ШВСМ. Про це свідчить колективне звернення працівників школи до Територіальної державної інспекції з питань праці, у якому вони поскаржилися на тиск з боку керівництва басейну. Зокрема, тих, хто не підтримав кандидатуру, запропоновану адміністрацією басейну, звільнили або суттєво погіршили умови їхньої праці – перевели на нижчі посади, змінили графік роботи з 8 години ранку на 6.

Зараз у басейні працює комісія з Київської міської державної адміністрації.

Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву (СДЮШОР) №9 –одна з найкращих спортивних шкіл України. Серед її вихованців - найсильніші українські плавці, яким зараз також не дають тренуватися у басейні «Юність».

«З 1971 року басейн «Юність» було побудовано з метою, щоб на його базі функціонувала СДЮШОР і розвивалися усі водні види спорту. Однак наприкінці 2011 року рішенням КМДА Леонід Чорновецький поставив питання, щоб басейн вивели зі структурного підрозділу спортивної школи і створити ШВСМ. Однак в Києві вже існує Школа вищої спортивної майстерності, які абсолютно нормально виховували наших олімпійських чемпіонів. Потім за наказом колишнього керівництва СДЮШОР №9 близько110 вихованців школи – майстрів спорту з плавання, кандидатів у майстри спорту було відраховано. Їм сказали, що вони неперспективні плавці, однак можуть плавати у басейні за 650 гривень на місяць, - сказав директор СДЮШОР №9 Олег Сташук.- Сьогодні наших спортсменів просто виштовхали з «Юності». Ми можемо безкоштовно займатися в Броварах. Але ж це абсурд - їздити на тренування за місто, маючи поруч басейн. Це неприпустимі речі, коли одна людина, або група людей, вирішує, як має розвиватися спорт у Києві».

До басейну «Юність» не пускають навіть Ніну Кожух – самого відомого та фахового тренера України, яка виховала чотириразову олімпійську чемпіонку Яну Клочкову.

«Я стільки зробила для України - в жодного українського тренера немає таких досягнень у плаванні, як у мене: чотири золотих та одна срібна олімпійських медалей, 10 золотих медалей чемпіонатів світу, 18 золотих медалей чемпіонатів Європи, три світових рекорди та три рекорди Європи. Моїх спортсменів безкоштовно пускають на тренування до будь-якого басейну світу, окрім нашої «Юності», - сказала заслужений тренер України Н.Кожух. – Крім того, в цьому році Олег Гатченко забрав в мене шістьох майстрів спорту України, чемпіонів України. Для того, щоб підготувати майстра спорту необхідно витратити сім років тренувань, а я роблю це за 4-5 років. Для того, щоб виховати одну «золоту рибку», мені довелося знайти її майже серед 500 спортсменів. А зараз пан Гатченко, який взагалі нічого не зробив для плавання, вирішує де і як мені тренувати спортсменів».

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.