Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
3612
21

«Крик душі заставив змінити Україну на Азербайджан»

Олімпійська чемпіонка з веслування Інна Осипенко-Радомська не виступатиме під синьо-жовтим прапором

«Крик душі заставив змінити Україну на Азербайджан»

Титулована веслувальниця через проблеми з фінансуванням вирішила виступати за збірну Азербайджану, для якої і планує виграти медаль на п’ятій у своїй кар’єрі Олімпіаді. Спортсменка каже, що цей крок, незважаючи на власний патріотизм, був справжнім криком душі. Про це та інше Інна Осипенко-Радомська розповіла кореспонденту «Вголосу».

- Не дивлячись на патріотизм до своєї країни, вирішила виступати за збірну Азербайджану, - починає розмову Інна Осипенко-Радомська. –З’явилися такі моменти, які заставили мій патріотизм відійти в сторону. Потрібно було думати про майбутнє своє і своєї сім’ї.

Як і на сході країни, у нас в спортивному плані також йде своя війна, щоправда війна досягнень та результатів. Коли йде розмова про спорт вищих досягнень, то потрібно розуміти, що це не фізкультура і спорт для задоволення. Ситуація була такою, що з першого січня ми не отримали фінансування. Мова йде про гроші на підготовку до змагань. Оскільки наш вид спорту циклічний, він завжди потребує підготовки. З першого січня не отримали жодної копійки на харчування. Міністерство нічого не дало, там пояснили, що грошей немає, оскільки у країні важка ситуація. Я була у міністерстві, де мені пообіцяли, що ситуацію вирішать якомога швидше. Знаю, що зараз ситуація стабілізувалася, гроші виплатили, проте своє рішення я прийняла ще до того. Була така ситуація, що цей час, коли нам нічого не виплачували і всі збори і тренування ми проводили в борг, справи в інших видах спорту була кращими – їм гроші поступали. Оскільки у мене була обіцянка, що все виплатять, не сталося як обіцяли. Терпець у мене увірвався, тому що мене обманули.

- Чи вірили, що ситуація могла стабілізуватися і тоді б не довелося б шукати щастя за кордоном?
- Не вірила. У нашому виді спорту задіяна уся моя сім’я: я – як спортсменка, і чоловік – як тренер. Якщо б мій чоловік був би бізнесменом і міг би мене фінансувати, то можна було б питання ставити по-іншому. Вийшло так, що нам обом обрізали фінансування, і ми прийняли таке рішення. Чесно кажучи, у мене давно була пропозиція не тільки з Азербайджану, а ще зі Словаччини та Росії. Завжди ці пропозиції відкладала до дальньої шухляди. Я люблю Україну, однак теперішня ситуація заставила у житті щось змінити. Дуже хочу поборотися за медаль в Ріо-де-Жанейро. Там планую виступатиму за збірну Азербайджану.

Мій офіційний перехід ще не відбувся. Гадаю, він відбудеться у листопаді, оскільки саме тоді має бути прийняте офіційне рішення міжнародної федерації. Сьогодні я уже офіційно безробітна, і це означає, що свою кар’єру в Україні уже точно завершила. Більше того, не хочу працювати з певними людьми, які є на керівних посадах українського спорту.

- Чи можливий варіант, що перехід до збірної Азербайджану може не відбутися?
- Не хотілося б про це думати, однак можливо все. Якщо це станеться, тоді завершу кар’єру спортсменки. Наразі я перебуваю в Україні і тренуюся тут. До останнього були надії, що все буде добре з фінансуванням. Я вірила, що усі борги мені повернуть. Утім, коли пройшов цей місяць, а потім ще один мій терпець увірвався. Це був крик душі.

- Чи робила Федерація певні кроки, аби Вас втримати в Україні і чи знав цю проблему президент НОК України Сергій Бубка?
- Сергій Бубка знав цю проблему, адже з ним спілкувалася. Гадаю, він до кінця не був обізнаний у цій справі і, мабуть, не пробував її вирішити. На жаль, ситуація була такою, що різні спортсмени на різні змагання їхали за свій рахунок. Усе робилося фактично в борг. А коли ці борги повернуть, ніхто не знав.

На жаль, веслування на байдарках і каное – такий вид спорту, який не особливо цікавий людям. Дуже рідко можна побачити по телебаченню, що наші спортсмени привезли медалі з якихось змагань. Важко нам знайти спонсора, оскільки вид спорту не є популярним. Коли бачать мій зовнішній вигляд, часто запитують яким видом спорту займаюся, на що відповідаю, що веслуванням. Люди не особливо знають що це таке.

- Як виник варіант з Азербайджаном?
- Пропозиція була давно. Перша розмова відбулася ще після пекінської Олімпіади, а  конкретніша пропозиція поступила після Олімпіади у Лондоні. Як то кажуть, усьому свій час. Сьогодні я використала цю пропозицію. Була пропозиція і від Росії, однак я патріотка і, зважаючи на останні події, навіть не думала про цей перехід. Вирішила піти в Азербайджан, де хочеться вибороти ще одну олімпійську медаль. В Україні, на жаль, не було можливостей без проблем підготуватися до Олімпійських ігор. Олімпійські медалі даються дуже важко. У мене їх уже чотири і кожна медаль – це колосальний адський труд.

Так сталося, що своїми досягненнями на Олімпійських іграх я написала історію українського веслування. Було б дуже «круто», якби виборола медаль ще на п’ятій своїй Олімпіаді. Якщо це станеться, то буде уже інша історія, для мене, але не для України.

- Наскільки кращі умови запропонували в Азербайджані, аніж Ви мали в Україні?
- Найголовніше те, що ми запропонували стабільність, а саме збори, харчування, виїзді на збори, екіпіровка. І нічого не в борг. Мені забезпечують спокійну роботу і підготовку до Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

P.S. Інна Осипенко-Радомська стала Олімпійською чемпіонкою у Пекіні (2008), виборола бронзу на Олімпіаді в Афінах (2004) та завоювала дві срібні медалі на Олімпіаді у Лондоні (2012).

Розмовляв Богдан ПАСТЕРНАК, «Вголос»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украинский клуб сорвал матч чемпионата. Стала известна причина
Футбол | 24 апреля 2024, 21:29 1
Украинский клуб сорвал матч чемпионата. Стала известна причина

«Металлург» Запорожье не приедет на поединок против «Хуста»

9 шайб для Китая. Сборная Украины провела последний матч перед ЧМ
Хоккей | 24 апреля 2024, 20:03 3
9 шайб для Китая. Сборная Украины провела последний матч перед ЧМ

В такой игре проверить свой уровень точно не удалось

Комментарии 20
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
andrz1978
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
oleh123mma
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
skiman
Хватит валить все на войну...в прошлом году ее не было, а спортсмены мало что получали дельное.Я выступал за Украину всегда за свои деньги, в надежде призовые получить.
fedd1979
Булатов - лох, але тут не у ньому діло - грошей справді нема. А от Азербайджан мене уже реально задовбав - вони вважають що за свої нафтодолари можна купити усіх. І заззвичай ці "усі" - це голодранці українці. Уже вони кого тільки не забирали у нас із зірок найвищого гатунку.
vovazin1991
Не хочу сказати що Булатов супер міністр, але зараз не можна судити... Якщо б не було того що є, то я б перший кричав звільняти Булатова, але думаю ця війна повністю звязала руки не лише міністру спорту!!! Як можна розвивати економіку, спорт у період коли на твоїй землі йде війна?! От скоро розбомбимо рашиську наволоч на сході і тоді можна буде говорити про Булатова як про поганого/хорошого міністра...
Webracer
Одна справа виступати за клуб з іншої країни, а зовсім інша справа перейти виступати за іншу країну. Це ж не просто робота, це представлення держави на світовій арені. Для мене це зрада!
skiman
Ребята..слюни утрите, подготовка-это адский труд, с постоянным вливанием денежных знаков. Молодец, что не в Россию хоть. А Булатов далек от спорта полностью, ни для кого ни секрет. Еще поглядим. что будет с биатлоном, не все так гладко. Девочек переманивают зп и условиями.
hammurapi77
думаю сделала глупо... свой пик уже прошла.... да и вообще деньги не все решают... для Азеков ты останешься все равно чужой, а Украина тебя вычеркнет... рано или поздно Украина выйдет из этого трудного времени и будет приличной цивилизованной страной и тогда вспомнят и о спортсменах и кое кого вычеркнут из аллеи славы
vovazin1991
SprutGrigoriy - це 100% якесь дитя...Костя його мягко послав, а він мінуси поставив до всіх його постів, думаю навіть не прочитавши їх!!!
Костя (Сумы)
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
SprutGrigoriy
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил