Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гандбол
| Обновлено 18 января 2022, 01:41
5280
3

Гандбол. Женский чемпионат Европы. Анонс

Sport.ua представляет гандбольное Евро-2014

| Обновлено 18 января 2022, 01:41
5280
3
Гандбол. Женский чемпионат Европы. Анонс

Сьогодні ввечері на майданчиках Хорватії та Угорщини розпочнеться 11 чемпіонат Європи з гандболу серед жінок. 16 найкращих європейських збірних протягом двох тижнів будуть змагатися між собою за право називатися найсильнішою командою Старого Світу. Два тижні надзвичайно напружених та цікавих матчів, два тижні радості та розчарувань. Приємно те, що в черговий раз на континентальний форум вийшла й збірна України. І нехай українки не вважаються фаворитами турніру, для простих фанів гандболу у себе на Батьківщині – вони завжди чемпіонки! Але крім синьо-жовтої збірної у турнірі візьмуть участь ще п'ятнадцять команд. Хто вони, що вони собою представляють, які їх шанси?

Група А

Учасники: Іспанія, Польща, Угорщина, Росія
Місце дислокації групи: Дьйор, Угорщина (Ауді Арена, 5000 глядачів)

Одна з двох найскладніших і найменш прогнозованих груп у першому раунді чемпіонату Європи. Дуже важко зараз зрозуміти, хто з цих чотирьох команд є зайвим. На чотирьох ці збірні тридцять разів виходили на континентальну першість (більше виходів мають тільки учасники квартету В – 39). На попередньому чемпіонаті Європи найкращий результат показали угорки – вони здобули бронзові нагороди тієї першості. Що стосується відбору на цей турнір, то зрозуміло, що Угорщина автоматично попала у фінальну стадію як організатор змагань. З інших трьох команд тільки іспанки виграли свою групу, інші дві команди пройшли на чемпіонат Європи з другого місця. Причому полячкам вдалося вирвати путівку завдяки більшій кількості забитих м’ячів у виїзному матчі з Чехією (вдома Польща поступилася 19:22, але на виїзді взяла реванш – 22:25), хоча усі інші показники у чешок кращі. У той час як росіянки за різницею забитих та пропущених пропустили на перше місце у своїй групі Німеччину. Але суті справи це не змінювало: головне було оформити перше або друге місце, що всі три команди і зробили.

Чотири збірні приїхали в оптимальних складах на Євро. Кожна з цих команд готова показувати свій характер, чіплятися за кожен шанс, щоб не вилетіти в першому ж раунді, адже група А – доволі рівна. Тут немає однозначного фаворита і аутсайдера. Навіть Польща, яка має найменше досвіду виступів на турнірах подібного рівня, після четвертого місця на попередньому чемпіонаті світу, не виглядає безнадійно. Можливо, можна віддати невеличку перевагу Угорщині, адже вона грає вдома і вболівальники будуть несамовито підтримувати саме цю команду у всіх матчах, інші ж команди знаходяться приблизно на одному рівні, тож для нейтральних вболівальників ця група дуже й дуже цікава.

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Угорщина

0

0

0

0

0

0

0

2

Росія

0

0

0

0

0

0

0

3

Іспанія

0

0

0

0

0

0

0

4

Польща

0

0

0

0

0

0

0

Календар групи А:

7 грудня, 19:00. Іспанія – Польща
7 грудня, 21:30. Угорщина – Росія
9 грудня, 19:15. Іспанія – Росія
9 грудня, 21:30. Угорщина – Польща
11 грудня, 19:15. Росія – Польща
11 грудня, 21:30. Угорщина – Іспанія

Група В

Учасники: Норвегія, Данія, Румунія, УКРАЇНА
Місце дислокації групи: Дебрецен, Угорщина (Зал «Фінікс», 8500 глядачів).

«Група смерті» за участю збірної України. Що ж тут можна додати? На чотирьох ці команди пропустили тільки одну континентальну першість – Румунія не взяла участь в Євро-2006, а на всіх інших турнірах ці команди були представлені. Віддати перевагу комусь у цій групі ще важче, ніж у попередній, адже це гандбол – тут вистрелити може кожен і у будь-яку мить. Зважаючи на те, що у наступний раунд виходить три команди, то шанси пройти далі є і у збірної України.

На попередньому чемпіонаті Європи найкращий результат показали норвежки – друге місце. Але чи були вони тоді задоволені таким результатом? Після восьми років гегемонії у європейському гандболі, скандинавки вперше оступилися. Потім вони провалили й чемпіонат світу, взявши тільки п’яте місце, тож тепер Норвегія повна сил та добре вмотивована, щоб взяти реванш за ту поразку в фіналі минулого Євро. Датчанки два роки тому зайняли п’яту позицію, а румунки – десятку (вийшовши тільки з першої групи), тоді як Україна і цього зробити не змогла, програвши всі три матчі (один з саме якраз Норвегії - 18:19), наша збірна вилетіла після першого ж раунду змагань.

Найцікавішим у цій групі є те, що «сліпий жереб» звів ті команди, які грали між собою у відборі. Норвегія і Румунія, так само як і Данія та Україна, вийшли з однієї групи, тож досвід гри проти одного з суперників у команд є. У відборі датчанки і норвежки двічі обіграли своїх суперниць, але не з колосальною перевагою, тож ховати раніше часу Україну і Румунію не варто.

Та треба визнати, що саме Данія і Норвегія повинні були б розіграти між собою першу позицію у «групі смерті», тоді як українки і румунки вважаються свого роду андердогами – і аутсайдерами не назвеш, але й до рівня двох інших команд не дотягують.

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Норвегія

0

0

0

0

0

0

0

2

Данія

0

0

0

0

0

0

0

3

Румунія

0

0

0

0

0

0

0

4

УКРАЇНА

0

0

0

0

0

0

0

Календар групи В:

7 грудня, 19:15. Норвегія – Румунія
7 грудня, 21:30. УКРАЇНА – Данія
9 грудня, 19:15. Румунія – Данія
9 грудня, 21:30. УКРАЇНА – Норвегія
11 грудня, 19:15. УКРАЇНА – Румунія
11 грудня, 21:30. Норвегія – Данія

Група С

Учасники: Німеччина, Хорватія, Нідерланди, Швеція
Місце дислокації групи: Вараждин, Хорватія (Вараждин Арена, 5200 глядачів)

У групі С грає ще один організатор турніру – Хорватія. Але, напевне, це єдине, що притягує увагу до цієї групи. Усі команди в ній рівні, але жодна не дотягує до статусу фаворита. Будь-яка команда може вистрелити або ж провалитися. Ця група насправді прохідна, адже найсильніші команди сюди не попали. Можливо, невеличку перевагу над іншими має Німеччина – ця команда, як мінімум, завжди виходить на чемпіонат Європи і демонструє певний рівень гри. Нехай не топовий, але достатній, щоб вважатися однією з найкращих (найстабільніших) в Європі. Перевага свого майданчика повинна максимально заряджати енергією хорваток, а от скандинавкам та нідерландкам буде тяжко, та це не означає, що шансів у них нема. Важко буде всім, адже вилітає тільки одна команда і ніхто не хоче так швидко покинути змагання.

Що стосується самого відбору на турнір, то Хорватія автоматично вийшла у фінальну стадію, Німеччина і Швеція – як переможці своїх груп, тоді як Нідерланди оформили вихід з другої позиції, пропустивши вперед Іспанію завдяки кращій різниці м’ячів в особистих протистояннях. Кожна з команд приїхала в оптимальному складі, всі найсильніші тут, в Хорватії, готові дарувати справжнє свято гандболу вболівальникам!

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Німеччина

0

0

0

0

0

0

0

2

Хорватія

0

0

0

0

0

0

0

3

Швеція

0

0

0

0

0

0

0

4

Нідерланди

0

0

0

0

0

0

0

Календар групи С:

8 грудня, 19:00. Німеччина – Нідерланди.
8 грудня, 21:15. Швеція – Хорватія
10 грудня, 19:00. Нідерланди – Швеція
10 грудня, 21:15. Хорватія – Німеччина
12 грудня, 19:00. Німеччина – Швеція
12 грудня, 21:15. Хорватія – Нідерланди

Група D

Учасники: Франція, Чорногорія, Сербія, Словаччина
Місце дислокації групи: Осієк, Хорватія (Зал «Градський Сад», 3540 глядачів)

В останній групі першого раунду відстоювати титул чемпіонок Європи будуть чорногорки. Їх шлях до перемоги два роки тому був складним і тернистим, чого вартує тільки фінальний матч з двох овертаймів, але тоді вони справилися. Тепер над ними тяжіє фактор результату, вони повинні грати максимально продуктивно, щоб мати змогу захистити своє звання. Та чи буде їм це просто зробити? Збірні Франції та Сербії постараються вставити якомога більше палок в колеса чорногоркам, щоб у наступному раунді чемпіонки Європи не відчували себе впевнено.

Інтрига у цій групі розгорнеться саме за перше місце, адже група D чи не єдиний квартет, у якому є однозначний аутсайдер – Словаччина. Для словачок цей вихід на континентальний форум тільки другий в історії (вперше вони вийшли у далекому 1994 році), та і вдалося вийти їм сюди радше завдяки випадку. У своїй відбірковій групі словачки фаворитками не були, та і на друге місце претендувала радше Ісландія, аніж Словаччина, але ледве-ледве обігравши ісландок вдома, а також зачепившись за нічию у домашній грі з Францією, словачки їхали в Рейк’явік уже в статусі учасника чемпіонату Європи, і та поразка нічого по суті не змінила. А от інші три команди будуть гризти землю, щоб здобути кращу позицію перед другим раундом. На щастя, бажання у всіх присутнє і найкращі гравці в заявці. А там, можливо, і Словаччині вдасться всіх здивувати, хоча б одного разу.

Турнірна таблиця:

М

Країна

В

Н

П

МЗ

МП

РМ

О

1

Франція

0

0

0

0

0

0

0

2

Чорногорія

0

0

0

0

0

0

0

3

Сербія

0

0

0

0

0

0

0

4

Словаччина

0

0

0

0

0

0

0

Календар групи D:

8 грудня, 19:00. Франція - Словаччина
8 грудня, 21:15. Чорногорія – Сербія
10 грудня, 19:00. Сербія – Франція
10 грудня, 21:15. Чорногорія – Словаччина
12 грудня, 19:00. Франція – Чорногорія
12 грудня, 21:15. Словаччина - Сербія

До матчу-відкриття чемпіонату Європи залишилося зовсім обмаль часу. Два тижні чудового гандболу уже стукають в двері. Сподіваємося, українські вболівальники не будуть просто статистами на цьому святі. Ну і наостанок, цікавий факт: серед 16 учасників фінальної стадії чемпіонату Європи тільки шість збірних брали участь у всіх попередніх європейських форумах, і Україна входить у цю шістку. Окрім нас жодного континентального форуму не пропускали ще такі країни: Угорщина, Норвегія, Данія, Росія та Німеччина.

І насамкінець приємна новина для всіх, хто планував дивитися чемпіонат Європи по телебаченню. Телеканал «XSport» транслюватиме всі матчі збірної України наживо!

Календар телетрансляцій збірної України в першому раунді:
7 грудня (неділя), 21:30. Данія – Україна
9 грудня, 21:30 (вівторок). Норвегія – Україна
11 грудня, 19:15 (четвер). Україна – Румунія

Крім того телеканал «XSport» покаже в прямому ефірі три матчі другого раунду, півфінали та фінал чемпіонату Європи.

Олексій МАНДЗІЙ, Sport.ua

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Велоспорт. Йоргенсон выиграл однодневку Дварс доор Фландерен
Другие виды | 27 марта 2024, 19:18 0
Велоспорт. Йоргенсон выиграл однодневку Дварс доор Фландерен

Ряд топ-фаворитов во главе с Ван Артом тяжело упали

Игрок Динамо приговорен к 18 месяцам тюрьмы условно. Названа сумма штрафа
Футбол | 28 марта 2024, 17:44 6
Игрок Динамо приговорен к 18 месяцам тюрьмы условно. Названа сумма штрафа

Жерсон Родригеш обвиняется в нападении и нанесении побоев бывшей девушке

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
norma_zap
А расписание телетрансляций? Хотя бы нашу сборную.