Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 26 мая 2015, 16:31
5488
2

Нові рекорди українських стронгменів

Українські богатирі-стронгмени уже традиційно провели чемпіонат України наприкінці травня

| Обновлено 26 мая 2015, 16:31
5488
2

Володимир Рекша підняв гантелю вагою 125 кілограмів, а Олексій Новиков проніс 171-кілограмовий щит на дистанцію 87 метрів 34 сантиметри!

Упродовж  вихідних  у Києві була просто пекельна спека:  з самого ранку температура  повітря швидко прогрівалася до 30 градусів і не опускалася вже до вечора. Саме на ці дні у столичному «Екстрім парку» й припало проведення чемпіонату України зі сронгмену. 9 годин змагань у перший день і 5 – у другий перетворили турнір на справжній богатирський марафон, упродовж якого було розіграно всім комплектів нагород!  

У суботу атлети змагалися у трьох вагових категоріях  - до 95 кг, до 110 кг та в абсолютній вазі. А у неділю на майданчик вийшла богатирська еліта України, котра розіграла медалі чемпіонату у п’яти окремих дисциплінах.

Масовий стронгмен

Найлегша категорія традиційно збирає найбільше учасників: цього разу їх заявилося аж двадцять. Найяскравіше виконання продемонстрував 24-річний атлет із Ужгорода Олексій Мальцев, котрий переміг у чотирьох з п’яти вправ.  Однак варто йому було оступитися в одній з них, не дійшовши до фінішу у вправі «Прогулянка фермера», цим миттєво скористався Юрій Хімчак з Івано-Франківська. Він виграв згадану дисципліну, і, за рахунок стабільності в решті видів програми, випередив Мальцева у загальному заліку на один бал!  Але Мальцев заслуговує за свій виступ  лише на компліменти: до того ж,  піднявши наступного дня чемпіонату колоду вагою 130 кілограмів, Олекса виконав норматив майстра спорту зі сронгмену.  Бронзовим призером чемпіонату став 23-річний регбіст легендарного львівського «Сокола» Юрій Огоновський.  Якості, напрацьовані за час виконання функцій регбійного  «стовпа», допомогли дебютанту змагань такого рівня одразу ж вискочити на п’єдестал!

ТАБЛИЦЯ Чемпіонат України 95 кг

Герасимов витримує натиск

У ваговій категорії до 110 кілограмів боротьба за золото розгорнулася між дворазовим чемпіоном світу Віталієм Герасимовим з Дніпропетровська та досвідченим стронгменом з Чернівців Андрієм Бурштином, котрий повернувся до змагань після тривалої паузи. У кожній з вправ Бурштин складав гідну конкуренцію фавориту, а у «Супер-Йоку» навіть зумів випередити Герасимова (найкращий результат у цій дисципліні показав львів’янин Олег Пилип‘як). Врешті, дніпропетровець витримав натиск опонентів і залишив перемогу за собою, вигравши чотири із п’яти дисциплін. Але й титул віце-чемпіона України вимагає особливої відзнаки, особливо з огляду на те, що певний час Андрій Бурштин не проводив тренувань у змагальному  ритмі. Варто відзначити й перехід до важчої категорії 19-річного Олега Пилип‘яка, котрий торік став чемпіоном у вазі до 95 кг. Олег виступав на високому рівні, але, як і у випадку з Мальцевим, його підвів «Фермер», який галичанину не вдалося донести до фінішу, що  враз перекреслило його шанси на «золото». Однак бронзове досягнення  у «важчій  компанії» - гарна позиція для атаки позицій фаворитів вже у найближчому майбутньому!

ТАБЛИЦЯ Чемпіонат України 110 кг

Давид сильніший за «Голіафів»

У надважкій категорії (понад 110 кг)  справами «заправляв»  найлегший і один із двох наймолодших учасників цієї групи атлетів – 19-річний Олексій Новиков. Вага Олексія ледь перевалила за припустиму для категорії – 111 кілограмів 100 грамів. Минулого року він був срібним призером у вазі до 95 кілограмів, але перемога на першому етапі Кубка України у лютому цього року, вочевидь додала Новикову психологічної впевненості. Вигравши три вправи і ставши другим у двох інших, 19-річний киянин переміг просто з непристойним відривом у 9 балів! Не применшуючи його досягнення, все ж є за що покритикувати срібного призера, 30-річного Сергія Пономарьова (особиста вага – 136 кг)  та бронзового,21-річного Ярослава Апалькова (165 кг), які не змогли створити гідну конкуренцію чемпіону. Вочевидь, спека справила на них  просто таки «вбивчий» ефект. 

Спека проти рекордів

Другий день чемпіонату України вболівальники очікували з особливим інтересом, адже у цей день на арену виходили всі знані майстри українського стронгмену, котрі завжди мають за мету не лише перемогу, а й встановлення рекордів. Щоправда, розжарене повітря й тут внесло свої корективи: унікальний досягнень  було трохи менше, ніж очікувалося. 

Чемпіон України у лог-ліфті і чинний «Найсильніший українець» Олександр Лашин із Маріуполя підтвердив своє реноме. Перемогу йому принесла вага у 180 кілограмів. Більше Олександр, чий рекорд становить 200 кілограмів, з огляду на спеку замовляти не став. Відзначимо й другий результат Віталія Міхеєва (170 кг) – минулого року саме ця вага принесла чемпіонство  Лашину.

Коли атлети змагалися у «Прогулянці фермера» спека стала просто нестерпною (33-34 градуси). Руки просто вислизували з держаків валіз вагою по 180 кілограмів кожна. Про рекорди тут було годі казати. Найкращий результат – знову за Лашиним. На другому місці – дворазовий чемпіон світу Віктор Юрченко з Черкас.  Розжарені металеві ручки не дозволили побити  рекорд і серед жінок. 20-річна Лідія Гунько з Івано-Франківська на тренуванні носила дві валізи по 100 кілограмів за 34 метри (нинішній рекорд Ніни Гері), однак на спеці валізи вислизнули з рук так само, як і у іменитих чоловіків.

Рекорд  Рекші

Зате у наступній дисципліні публіка дочекалася рекорду. Володимир Рекша вже вкотре підтвердив репутацію найкращого «підйомника» гантелі в нашій країні. Цього разу він підняв 125 кілограмів! Це - результат найвищого світового рівня:  лише лічені стронгмени на планеті підіймають такий «Дамбл». Піймавши  кураж, Володя  заявив рекорд світу – 135 кілограмів! Під шалену підтримку вболівальників Рекша закинув снаряд на плече, але дещо перетримав його у цій позиції і поштовх не вдався. Та  сумнівів у тому, що львів‘янин  візьме цю вагу у найближчому майбутньому,  ні у кого не залишилося.

Досягнення Новикова і «стронгменівське пекло»

У вправі «Шилд» Олексій Новиков додав до свого титулу чемпіона України ще й звання рекордсмена. Один зі своїх улюблених снарядів Олекса проніс майже на 90 метрів – 87,34 м. Другим тут став Віктор Юрченко з результатом 57,99 м.

Нарешті, «на закуску» організатори запропонували глядачам «Стронг-естафету» із чотирьох етапів. Навантаження було справді нелюдським – 10 підйомів гантелі вагою 55 кілограмів продовжував забіг на 20 метрів із 300-кілограмовим коромислом, після чого треба було п’ять разів підняти 100-кілограмову колоду, а на завершення пробігти ті ж самі 20 метрів з тим же коромислом у 300 кг!!! Найкраще із завданням впорався автор ідеї – президент Федерації стронгмену України Сергій Конюшок, котрий виконав усі етапи спокійно й розраховано. Крім нього лише один атлет зумів пройти дистанцію повністю: важко дихаючи і роблячи міні-перерви, але таки вклавшись у ліміт часу це здійснив Олег Пилип‘як. Варті поваги й зусилля двох молодих киян – Олександра Сташенка та Олексія Новикова, котрі зупинилися на третьому етапі.

Подарувавши масу емоцій чемпіонат України зі стронгмену показав, що у цьому виді наша країна має неабиякий потенціал. Відтак, чекаймо нових турнірів і будьмо сильними!

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Окремі дисципліни

 ЩЕ 4  ФОТО

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Напряженный финал. Билодид выиграла чемпионат Европы 2024 по дзюдо
Другие виды | 25 апреля 2024, 20:47 3
Напряженный финал. Билодид выиграла чемпионат Европы 2024 по дзюдо

23-летняя украинка в Загребе последовательно одолела 5 соперниц

Новый претендент на Лунина. Легендарный клуб хочет подписать украинца
Футбол | 26 апреля 2024, 08:01 6
Новый претендент на Лунина. Легендарный клуб хочет подписать украинца

«Милан» вступил в борьбу с «ПСЖ», «Баварией» и «Манчестер Юнайтед» за Андрея

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Surok2509
А можно где то глянуть фото в нормальном размере ?
euro2012_za_2012euro
ВСЕ МОЛОДЦЫ !!!