Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 23 июня 2015, 13:48
5856
0

Стронгмени: Подвійний український тріумф у Норвегії

Українці перемогли на Лізі чемпіонів серед стронгменів

| Обновлено 23 июня 2015, 13:48
5856
0
Стронгмени: Подвійний український тріумф у Норвегії

Українець Володимир Рекша не залишив шансів своїм суперникам на етапі стронгменівської Ліги чемпіонів у Статхелле. Перемога в Норвегії дала львів’янину першу путівку на  турнір «Найсильніша людина планети» у ваговій категорії до 105 кг! А у легшій ваговій категорії – до 90 кг –  Олексій Мальцев з Ужгорода у запеклій боротьбі виборов друге місце!

Історична  звитяга у фйордах

Володимир Рекша -  дворазовий чемпіоном світу у категорії до 105 кг. Крім того, він є віце-чемпіоном турніру Арнольда Шварценеггера «Арнольд Стронгмен»-2015. Однак норвежці останніми роками нікому не віддавали першого місця на домашніх турнірах. Відтак Володимир досяг свого роду історичного тріумфу: побив норвежців у них вдома! Тим більше на дуже престижних змаганнях:  Ліга чемпіонів у стронгмені котується так само високо, як і  у футболі.

Турнір відбувся у портовому містечку Статхелле, що розташоване на стику двох фйордів, за 170  кілометрів від столиці країни Осло.  У двох вагових категоріях – до 105 і до 90 кілограмів - загалом змагалися 23 атлети (11 і 12 відповідно) із 6 країн – Норвегії, Фінляндії, Данії, Англії, Шотландії та України. Як бачите, зі Східної Європи запрошення на етап престижного турніру отримали лише ми. І, в обох категоріях, українці  – на подіумі!

Успіх Олексія Мальцева – до 90 кг

У легшій ваговій категорії  інтереси України відстоювали  одразу двоє атлетів: чемпіон та  віце-чемпіон України у  вазі до 95 кг – Юрій Хімчак з Івано-Франківська та Олексій Мальцев з Ужгорода (на національному чемпіонаті цих стронгменів у підсумку розділив лише один бал). У Норвегії значно яскравіше показав себе закарпатець: Мальцев переміг у двох дисциплінах, а у заключній вправі розділив очки з норвежцем Раймондом Раббеном. Це дозволило Раббену стати переможцем етапу Ліги чемпіонів, а Олексію Мальцеву - утримати друге місце, здобувши титул  віце-чемпіону турніру! Юрій Хімчак, котрий в окремих вправах виборював друге й третє місця, у підсумковому заліку став сьомим.





Перша путівка на World Strongest Man

Інтриги змаганню у ваговій категорії до 105 кг додавало те, що цей етап Ліги чемпіонів став прем’єрним  відбірним туром на  «World Strongest Man u 105 kg»:  всесвітньо відомий турнір супертяжів цього року вперше в історії пройде у другій за потужністю ваговій категорії. Який стимул ще потрібен?

Звісно, господарі етапу  розраховували, що історична путівка «номер 1» на прем’єрне  змагання буде здобута  їхнім  земляком  Йоргеном  Окландом, котрий п’ять років поспіль не віддавав перемогу у жодному турнірі, що відбувався в Норвегії. Однак Володимир Рекша почав ламати плани скандинава просто зі старту.



Атака!

У першій вправі – «Лог-ліфт» (підйом колоди вагою 120 кг на кількість разів, за 60 секунд), Володі, згідно з жеребкуванням,  випало стартувати у заключній парі учасників – одночасно з фіном Мікою Нікконеном. Українець вже  знав результат поточного лідера – 6 повторень, відтак для певності зробив на два  більше - 8 підйомів, гарантувавши собі переможний старт. Окланд показав лише 4-6 результат, що означало «мінус 4,5 бали» у загальному заліку.

Перемога у першій дисципліні дозволила Рекші вийти на старт другої вправи - «Прогулянки фермера» - знову ж таки у заключній парі, але  уже не завдяки щасливому жеребу, а відповідно до турнірного ранжиру. Дві валізи (вагою по 140 кг на дистанцію 40 метрів)  Рекша проніс за блискавичні 16,04 секунди!  Цього разу Окланд був другим, але відставання виглядало відчутним – понад 3 секунди (19,3 с)

Зріст не значить перемога

Третя дисципліна – «Кантування колеса» (важчого і вищого, ніж зазвичай - 420 кг і  2.20 м, на 5 обертів) мало б принести бажану перемогу двометровому гіганту з Норвегії.  Однак і тут Окланд поcтупився українцеві, зріст якого 178 см.  22,14  секунди Рекші стали найшвидшими, результат Окланда -   24,5 секунди – лише четвертий! Другим став інший норвежець – Хогланд. Турнірна різниця  у загальному заліку зросла до восьми з половиною бала!

У своїй стихії

«Тяга автомобіля» (паралельний гриф, вага на руки 280 кг, 60 секунд)  - одна із найбільш комфортних дисциплін для колишнього важкоатлета Рекші. Знаючи найкращий результат до свого виходу у сектор (13 повторень норвежця Тіма Енерсена, у Окланда – 9 підйомів і лише 3-4 місця), українець без видимого «напряга» підняв вагу 14 разів, зафіксувавши четверту перемогу поспіль. А розрив все збільшувався, досягнувши вже зовсім непристойних дванадцяти з половиною бала! 

Щоби втримати таку солідну перевагу, Володі треба було не завалити дві останніх дисципліни, а це якраз були його не улюблені «Арм-овер-арм» (перетягування автомобіля за канат в упорі) та «Менхуд Стоунз» (підйом 160-кілограмової кулі на тумбу висотою 130 см). 

Дострокова перемога

Як показали змагання, Володимир Рекша недарма приділяв цим видам програми так багато часу на тренуваннях. Його результат у перетягуванні двох зчеплених джипів (загальна маса 5 тон) на дистанцію 15 метрів відверто вразив – 15,2 секунди! На 0,6 секунди  Рекша випередив Енерсена і на 0,7 головного конкурента Окланда! Взагалі, результати у цій вправі були дуже «швидкими»: середній час, показаний атлетами становив 16.5 секунди (останній атлет протягнув машини за 18с)!  

15 з половиною очок переваги у загальному заліку означали лише одне – Володимир Рекша за одну вправу до звершення турніру стає його переможцем! Відтак на заключну дисципліну українець міг і не виходити, однак такого нахабства Рекша дозволити собі не міг J

Щедрість – ввічливість чемпіонів

Йорген Окланд підняв кулю 7 разів і посідав першу сходинку до виходу Володимира Рекші у сектор. Галичанин, зберігаючи інтригу, почав раз за разом закладати кулю на тумбу! Однак після трьох жвавих підйомів несподівано зробив вигляд, що йде з помосту. Публіка влаштувала достроковому переможцеві овацію, вимагаючи від Рекші вийти «на біс»: Володя з легкістю підняв кулю ще один раз і приязно здійняв руку догори.

Щедрість – риса справжніх чемпіонів: у заключній дисципліні українець дав можливість Окланду підсолодити гіркоту поразки.

  • Я відчував, що з легкістю можу зробити ці 4 підйоми, але подумав, що то буде аж надто зухвало, - усміхається Рекша, - турнір я виграв, отож треба було подякувати норвежцям за гостинність!

 Сам Йорген Окланд, написавши у соціальних мережах про цей етап Ліги чемпіонів, об’єктивно зазначив: «У цьому турнірі українець Рекша просто не залишив мені жодного шансу на боротьбу за перше місце. Його звитяга більш, ніж заслужена».

Із перемогою українця Володимира Рекшу привітав головний рефері турніру, норвежець Свенд Карлсен (володар титулу World Strongest Man-2001). Користуючись нагодою, Свенд переказав привіт своєму давньому другу Василю Вірастюку.

В очікуванні World Strongest Man

Відтак разом з перемогою на етапі Ліги чемпіонів Володимир отримує першу путівку на історичний World Strongest Man under 105 kg, який відбудеться у листопаді цього року, знову ж таки у Норвегії! Звісно, норвежці прагнутимуть взяти реванш, але про це подумаймо під кінець року, а зараз насолодимося миттю тріумфу!

  •  Я дуже наполегливо готувався до цього турніру і відчував,  що перебуваю у значно кращій формі,  ніж виступав на цьогорічному «Арнольді»,  - поділився думками Володимир Рекша, -  у лютому  в мене  були проблеми зі здоров‘ям: через застуду я не тренувався два тижні. Особливо потішило те, що дала результати робота на тренуваннях. «Арм-овер-арм» і «Кулі» були моєю «ахіллесовою п’ятою». Я переживав, щоби не провалити ці види: якби результати «віднесли» мене далеко за трійку, про перемогу можна було б забути. Це технічні види і я наполегливо їх «шліфував». Адже, скажімо,  за «Лог-ліфт» чи «Фермер», який на двох останніх чемпіонатах світу я проносив зі світовими рекордами, я був спокійний.  Отож, я прагнув підтягнути результати у «слабких» вправах і реально щасливий, що це мені вдалося!

Влітку на Володимира Рекшу чекають етапи парного чемпіонату Європи, що відбудуться у Польщі, Хорватії та Угорщині. Ну а потім – World Strongest Man і чемпіонат світу наприкінці року. Усе цікаве ще попереду!

ТЕХНІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Етап Ліги чемпіонів серед стронгменів STRONGMAN CHAMPIONS LEAGUE

Статхелле, Норвегія, 20.06.2015

Вагова категорія до 105 кг:

  1. ВОЛОДИМИР РЕКША (УКРАЇНА) – 58,5 (очок)
  2. Йорген Окланд (Норвегія) – 50, 5
  3. Тім Енерсен (Норвегія) – 44
  4. Міка Нікконен (Фінляндія) – 43
  5. Йон-Ейнар Хогланд (Норвегія) – 38
  6. Ебен ван Вік (Шотландія) – 36,5

Вагова категорія до 90 кг:

  1. Раймонд Раббен (Норвегія) – 55 (очок)
  2. ОЛЕКСІЙ МАЛЬЦЕВ (УКРАЇНА) – 52,5
  3. Даррен Райт (Шотландія) – 51,5
  4. К‘єттіль Фієннес (Норвегія) – 47
  5. Джонні Менсон (Шотландія)  – 42
  6. Джеремі Вікерс (Шотландія) – 41,5
  7. ЮРІЙ ХІМЧАК (УКРАЇНА) – 36













Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.