Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Борьба
|
3383
0

Усі компліменти – дівчатам

ІІІ Всеукраїнські літні спортивні ігри України з боротьби стали першим етапом відбору на ігри Олімпіади

У змаганнях з жіночої боротьби, які проходили лише у чотирьох, олімпійських, вагових категоріях, рівних не було львів’янкам. У загальнокомандному заліку представниці міста Лева посіли перше місце, впевнено випередивши донеччанок та сумчанок.

У найлегшій ваговій категорії – до 48 кг – без зайвого клопоту «розібралась» з конкурентками Олександра Когут («Динамо» – «Колос»). Учениця Андрія Пістуна у півфіналі спростувала авторитет досвідченої Юлії Войтової з Хмельницького (2:0), а у вирішальній сутичці відібрала «золото» у херсонки Вікторії Ємельянової. Зовсім трішки до перемоги не вистачило призерці чемпіонату світу, львівській «динамівці» Наталії Сенишин (до 55 кг). Перший період принципової сутички з титулованою донеччанкою Світланою Лазаревою вихованка Олега Сазонова записала на свій рахунок. Але вже у другому досвід Лазаревої дався взнаки – 1:1. Додані дві хвилини не визначили переможницю, а у своєрідній лотереї – боротьбі з положення «клінч» – успішнішою була донбасівка – 2:1. У півфіналі «жертвою» Лазаревої стала ще одна львів’янка Мар’яна Бавдик – 0:2, яка свою колекцію нагород поповнила «бронзою».

Гідною найбільших похвал була одна з наймолодших учасниць категорії до 63 кг Юлія Остапчук, яка представляє Львівську та Волинську області. 19-річна підопічна Андрія Пістуна у півфіналі поклала на туше сильну візаві Дарію Ібрагімову з Севастополя, а у поєдинку, де на кін було поставлено «золото», здолала опір бронзової призерки чемпіонату Європи-2007 Ганни Василенко з Донецька – 2:1. У категорії до 72 кг поза конкуренцією є знана сумчанка Світлана Саєнко, шлях до успіху котрої був тернистим – через травми та дорожні аварії. У першому періоді півфінального раунду лідерці попсувала нерви юна Оксана Ващук (Львівська та Волинська обл., «Динамо») – 1:0. Але для сенсації учениці Андрія Пістуна не вистачило досвіду: потужну атаку Саєнко завершила на туше.

У той же час борчині, котрі виступають у неолімпійських вагових категоріях, розіграли нагороди чемпіонату України. Найбільшу увагу до своєї персони, втім, як і завжди, привернула олімпійська чемпіонка та триразова чемпіонка світу Ірина Мерлені (до 51 кг), яка тривалий час виступала за Львів, а сьогодні представляє Київ. Під час відпустки, пов’язаною з народженням сина, Ірина сумувала за татамі, а тепер, повернувшись у спорт, не дає суперницям часу оговтатись від поразок. Так, у фіналі Мерлені вистачило 30-ти сек., щоб покласти на туше львів’янку Ольгу Нарепеху («Колос»). Ще одна протеже Андрія Пістуна Алла Черкасова («Колос») у фінальній сутичці категорії до 67 кг не встояла перед натиском титулованої сумчанки Катерини Бурмістрової (0:2), яка з новими силами повернулась у спорт після народження дитини.

«Я надзвичайно задоволений успіхами вихованок, - не приховував радості Андрій Пістун. – Літні ігри – це ті змагання, де перемога була конче необхідною, і дівчата не підвели! Тепер Олександра Когут, Юля Остапчук та Оксана Ващук на зборах в Алушті готуватимуться до молодіжної першості світу, яка наприкінці серпня пройде в олімпійській залі Пекіна».

Не під стать дівчатам були львівські борці. Лише одну нагороду – «бронзу» у вазі до 96 кг – приніс команді Михайло Доценко («Колос»). Учень Ігоря Духа у півфіналі віддав першість харків’янину Георгію Тібілову, який у підсумку і став переможцем. Ще один претендент від Львівщини на місце на подіумі Андрій Стадник через травму не зміг взяти участь у змаганнях. Так, у командній першості збірна Львова посіла 13-те місце. На провідних позиціях були команди Харкова, Києва та АР Крим відповідно.

У фіналі категорії до 55 кг досвід та численні титули 41-річного призера Олімпіади-1988 Володимира Тогузова не знітили 19-річного киянина Володимира Дубового, який без жодного докору сумління відправив ветерана «на пенсію». У вазі до 60 кг перемогу святкував Євген Хавелов (Київ/ Харків), у 64 кг – випускник Львівського училища фізичної культури Василь Федоришин (Київ/Івано-Франківськ), у 74 кг – чинний чемпіон світу харків’янин Ібрагім Алдатов, у 84 кг – Алік Музаєв (Харків/Крим), а в 120 кг – призер цьогорічного чемпіонату Європи Сергій Прядун.

«Чим можна пояснити провал наших борців? В першу чергу, ставленням до нашого виду спорту керівництва, - переконаний Ігор Дух. – Завойовувати медалі нікому: досвідчені борці змінюють прописку, як от Федоришин чи Сиротін. Одному ж із небагатьох, хто залишився, – Андрію Стаднику – досі не можуть допомогти з помешканням. А молоді не готові конкурувати з лідерами – їх час ще не настав. Хлопці тепер готуються до нового випробування – кадетського чемпіонату Європи, що за кілька днів розпочнеться у Варшаві».

Високий замок

борьба
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Костюк обыграла 3-ю ракетку мира и вышла в полуфинал на турнире в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 23:34 49
Костюк обыграла 3-ю ракетку мира и вышла в полуфинал на турнире в Штутгарте

Марта добыла самую высокорейтинговую победу в карьере, одолев Коко Гофф

Перес дал Лунину важный совет после игры с Ман Сити по поводу его будущего
Футбол | 19 апреля 2024, 19:52 3
Перес дал Лунину важный совет после игры с Ман Сити по поводу его будущего

Украинцу в ближайшее время нужно определиться с будущим

Socca: курс на Кубок Европы 2024
Другие виды | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Европы 2024
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.