Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Тяжелая атлетика
| Обновлено 06 декабря 2015, 12:58
8137
1

Украинец Рекша – вице-чемпион турнира World Strongest Man

Добиться победы в соревнованиях спортсмену помешала травма

| Обновлено 06 декабря 2015, 12:58
8137
1
Украинец Рекша – вице-чемпион турнира World Strongest Man

Львів’янин лідирував упродовж всього фіналу, що відбувся у норвезькому місті Спайдерберзі (45  км від Осло), а  поступився першим місцем лише через важку травму. 

Володимир Рекша вступив у боротьбу на турнірі в ранзі чинного чемпіона світу у ваговій категорії до 105 кг. З цього року чемпіонати світу у вазі до 90 і 105 кг було вирішено перевести у формат під назвою  «World Strongest Man» («Найсильніша людина світу»), на кшталт змагань у надваговій категорії, в якій, нагадаємо, двічі перемагав Василь Вірастюк (у 2004 і 2007 роках).  Відтак Рекша відстоював інтереси  України у вазі до 105 кг, а Олексій Мальцев та Юрій Хімчак – у категорії до 90 кг.

Травма до чемпіонату 

Володимир Рекша травмувався за два тижні до турніру під час тренування вправи «Кулі Атласа». Річ у тому, що організатори зробили тумбу для закладання першої кулі вагою 120 кг аж надто високою – 175 см, вочевидь розраховуючи на високих скандинавських атлетів (натомість зріст Рекші – 178 см). Відтак для того, щоби закласти снаряд, Володі доводилося допомагати собі головою. Так-от під час відпрацьовування цього руку Рекша й надірвав сухожилля плечового м’язу. Лікарі радили атлету не ризикувати й відмовитися від змагань, але українець вирішив, що не може пропустити  головний страт сезону й ризикнув поїхати до Норвегії.

     

Кваліфікація

Усі троє українців без проблем подолали кваліфікацію із трьох вправ, увійшовши до 12 найкращих у своїх категоріях (у кожній - по 30 атлетів, загалом у двох заліках  були представники 36 країн). За Рекшу спочатку довелося переживати, бо у дисципліні «Аксель» (підйом штанги вагою 130 кг на кількість разів за хвилину), біль не дозволив зробити йому більше 5 підйомів, а отже результат був за межами першої десятки. Однак вже у другій вправі Володимир впевнено виграв свою улюблену «Прогулянку фермера» (перенесення двох  валіз по 130 кг на 40 метрів), повернувши себе до кола претендентів на фінал. Після кантування колеса вагою 420 кг Рекша вийшов на загальне четверте місце, що гарантувало участь у фіналі.

У ваговій категорії до 90 кг Олексій Мальцев та Юрій Хімчак увійшли до дванадцятки найкращих із доволі високими показниками – на третьому  та шостому місцях  відповідно.

Фінал розпочався з рекорду

Як забувати про біль Володимир Рекша показав вже у першій вправі фіналу. У підйомі штанги «Аксель» на максимум українець двічі бив світові рекорди. Спочатку першим підняв 175 кг (за ним це досягнення повторили поляк Марцін Сендвіцьки та британець Бен Келсі), а у наступній спробі зафіксував 180 кг! І хоч цей результат після Володимира також підкорився згаданим вище поляку та англійцю – вони лише повторили світовий рекорд, встановлений українцем!

Лідер до фінальної вправи

У другій дисципліні – «Естафеті» (перенесення гирі 200 кг на 12 м + перенесення квадрату 110 кг на 12 м + прогулянка фермера 2 по 125 кг на 12 м) – Рекша в очній дуелі переміг Келсі, і, показавши найкращий час серед усіх фіналістів, став одноосібним лідером.

У наступній вправі «Арм-овер-арм» (тяга за канат в упорі джипа з причепом загальною вагою 5 тон,  на час) Рекша знову здобув перемогу, а у «Дед-ліфт» (підйом двох пікапів  за допомогою важкоатлетичного грифа – навантаження на руки 330 кг) Володимир був третім. Таким чином українець зберігав перше місце у загальному заліку. Перед фінальною дисципліною Рекша вигравав у Келсі один бал.

Травма на заваді чемпіонству, але не честі 

Лише у заключній дисципліні – «Кулях Атласа», готуючись до яких Рекша й надірвав м‘яз плеча, різкий біль став на заваді максимальному результату. Зчепивши зуби і заклавши три кулі (вагою 120, 130 і 140 кг), українець витратив занадто багато сил. На дві заключні кулі (160 і 190 кг) просто не вистачило дихання. Ця осічка дозволила британцю Келсі обійти Рекшу у заключній вправі, однак срібло українця однозначно із золотим відблиском!

По-перше, всю дистанцію він пройшов із надірваним м‘язом плеча, що не завадило йому виграти три вправи у фіналі і одну у кваліфікації, при цьому встановивши два світових рекорди!  Крім того, не можна залишити поза увагою «трюк» організаторів, котрі зробили тумбу для закладання першої кулі аж надто високою (175 см), чого раніше й близько не бувало. Тут нічого й гадати: адже було добре відомо, що Володимир Рекша, як чемпіон світу, є одним із головних фаворитів турніру, а його зріст – 178 см, а норвезькі стронгмени – під два метри зрости. Відверто кажучи, непорядно. На фото все добре видно.

Однак такі хитрощі дозволили норвежцю Йоргену Окланду  взяти лише «бронзу». А якщо згадати, що британець Келсі уже двічі виходив до фіналу World Strongest Man в абсолюті і спеціально скидав вагу для цьогорічної участі у категорії до 105 кг і переміг виключно через травму Володимира Рекші, досягнення нашого атлета вимагає особливої відзнаки. Браво, Рекша! Він справді здійснив спортивний подвиг!

Категорія до 90 кг

Двоє наших учасників у ваговій категорії до 90 кг  фінішували з такими результатами: Олексій Мальцев з Ужгорода – шостий, Юрій Хімчак – дванадцятий. Тут варто відзначити, що двоє дебютантів турніру найвищого ґатунку увійшли до фіналу, здобувши ці престижні путівки серед 30 найсильніших стронгменів своєї ваги. Обоє хлопців показують високі результати у перенесення вантажів на дистанції, але відчутно поступаються у статичних силових дисциплінах. Якщо підтягнути цей компонент сили, можна претендувати на нагороди світової першості. Що однозначно довели ці змагання, то це те, що в українських силачів є потенціал і мрії про повернення слави Василя Вірастюка не безпідставні.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Михаил Шаповалов
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
John Johnson
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил