Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Шахматы
|
748
0

На трон повернувся «Тигр із Мадраса»

37-річний індус Вішванатан Ананд здобув звання чемпіона світу на світовій першості, яка завершилась у Мехіко-Сіті

У двоколовому турнірі восьми найсильніших гросмейстерів планети Ананд набрав 9 очок, випередивши на очко колишнього володаря шахового трону росіянина Володимира Крамника та уродженця Мінська Бориса Гельфанда (Ізраїль).

Утім, Володимир Крамник – чемпіон світу за класичною системою - має право зіграти матч-реванш з переможцем «Турніру восьми». Про терміни та призовий фонд такого матчу наразі не повідомляється. Вішванатан Ананд, якого у шаховому світу називають «Тигр із Мадраса», практично зі старту захопив лідерство на чемпіонаті світу. У заключній партії з угорцем Петером Леко індуса влаштовувала нічия. Ананд, граючи білими фігурами, не став ризикувати і запропонував нічию вже на 17 ході. Теоретично Ананда міг наздогнати Гельфанд, але ізраїльтянину не вдалося чорними переграти росіянина Олександра Морозевича. А от Володимир Крамник після перемоги над вірменином Левоном Ароняном розділить друге-третє місця. У поєдинку аутсайдерів росіянин Петро Свідлер переграв свого співвітчизника Олександра Грищука.

У підсумку чемпіоном став Ананд – 9 очок, на очко відстали Крамник і Гельфанд, четверте місце в активі угорця Петера Леко (7 очок), п’яте – у Петра Свідлера (6), шосте-сьоме розділили Морозевич та Аронян (по 6), а замкнув турнірну таблицю Грищук - 5,5 очка. Призовий фонд турніру у Мехіко-Сіті становив 1 300 тисяч доларів.

Вішванатан Ананд має в своєму активі звання чемпіона світу з шахів ФІДЕ 2000 року, перемігши у фінальному матчі в Тегерані іспанця Олексія Широва. Через два роки у Москві Ананд програв у півфіналі чемпіонату світу ФІДЕ з вибуванням українцю Василю Іванчуку, коли той у вирішальному матчі поступився краматорцю Руслану Пономарьову. Ананд чемпіон світу з швидких шахів 2003 року.

Цікаво, що насправді Ананд – це ім’я шахіста, а Вішванатан – прізвище, проте ця плутанина швидко вкоренилась у шаховому світі. Більше того, найсильнішого шахіста Індії найчастіше називають просто «Віші».

Ананда у шестирічному віці навчила грати в шахи мама. Юний шахіст швидко прогресував, у 14-річному віці здобув звання міжнародного гросмейстера, а через кілька років став і чемпіоном світу серед юніорів. Завдяки йому шахи стали надзвичайно популярними в Індії, яку вважають прабатьківщиною цієї гри. У 1991 році Віші Ананд виграв турнір у Реджіо Емілія (Італія), випередивши найсильніших шахістів того часу Гаррі Каспарова та Анатолія Карпова. Відтоді індус постійно перебуває в еліті. У 1995 році він програв фінальний матч Каспарову за звання чемпіона світу Професійної шахової асоціації (ПША), яка мала стати альтернативою ФІДЕ. В активі Ананда безліч перемог на найвизначніших турнірах: у Вейк-ан-Зеє (2003 і 2004), Монако (1994, 1997, 2003, 2005, 2006), перемоги на першому та другому Кубках світу ФІДЕ (2000 рік - Шеньян, 2002 рік - Хайдарабад). Чотири рази йому присуджували «Шаховий Оскар» – найвищу відзнаку фахівців та любителів Каїсси.

Віші Ананд полюбляє слухати групу Queen, дивитися фільми Радж Капура, ходити пішки, цікавиться астрономією та економікою.

Святослав ПАЛІЙ

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 0
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»
Футбол | 19 апреля 2024, 08:45 4
Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»

Экс-форвард «Челси» выступил в защиту украинца

Socca: курс на Кубок Европы 2024
Другие виды | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Европы 2024
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.