Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Борьба
|
1099
0

Як у Запоріжжі кидали чемпіонів

Наприкінці минулого тижня змагання з греко–римської боротьби в Запоріжжі завершили програму третіх Всеукраїнських літніх спортивних ігор

Шкода, що популярна у радянські часи Спартакіада, яка проводиться раз на чотири роки, була майже не помічена ЗМІ. Адже в більшості видів спорту участь у ній узяли найсильніші атлети країни.

Не стала винятком і класична боротьба. До Запоріжжя з’їхалися всі найсильніші, крім травмованих чемпіона світу–2006 Володимира Шацьких (вагова категорія — до 74 кг) і Олександра Дарагана (до 84 кг), а також триразового чемпіона Європи серед кадетів і юніорів Володимира Лагойди (до 66 кг) — він перевищив вагу.

Попри відсутність останнього, саме в категорії до 66 кг боротьба вий­шла найзапеклішою. Ще б пак, адже там одночасно заявилися срібний призер останнього чемпіонату Європи Олександр Хвощ, котрому вдалося виграти наразі єдину українську ліцензію на Олімпіаду в Пекін, володар континентального золота–2004 Армен Варданян, доволі сильні борці Дмитро Білобаба й Сергій Красильников. Крім того, у цій категорії виступив бронзовий призер Євро–2002 і 2007 Сурен Геворкян, котрий є провідним борцем України у вазі до 60 кг. Саме він показав найвидовищнішу боротьбу на перших двох стадіях, однак надалі змушений був знятися зі змагань через погане самопочуття.

У таких умовах фінал відбувся фактично вже в чвертьфіналі, коли в очній сутичці зійшлися Варданян і Хвощ. Армен виглядав більш переконливо в кожному з періодів. У першому він переміг завдяки тому, що ефектно накрутив суперника «лампочкою», а в другій двохвилинці заробив два бали за накат. Надалі Варданяну було нескладно перемогти у фіналі менш «майстровитого» одесита Олексія Мазура. Хвощ же у втішних поєдинках за третє місце розчарувався настільки, що після того як суперник кинув його на три бали, просто зійшов із килима зі словами: «Набридла мені ця боротьба!». Певною мірою Сашка можна зрозуміти, адже цього року він узяв участь у безлічі стартів, один із яких, чемпіонат світу серед військовослужбовців у Індії, фінішував лише тиждень тому.

Зрештою, серед перших номерів збірної програв не лише Хвощ. У вазі до 55 кг також у чвертьфіналі поступився В’югар Рагімов. Миколаївець Дмитро Харко переміг явного фаворита ефектно: у першому періоді виконав кидок на три бали, який судді могли б оцінити і вище, а в другому — провів красивий накат. Правда, на фінальну сутичку з одеситом Юрієм Ковалем Харка не вистачило, а Рагімов у важкій боротьбі виграв «бронзу», яка, за словами наставника збірної України Нельсона Давидяна, варта «золота», зважаючи на фізичний стан В’югара.

Втомою пояснює свою поразку у півфіналі від луганчанина Костянтина Єрмакова й маріуполець Олександр Чернецький. Безперечний лідер категорії до 120 кг вів у рахунку в завершальному третьому періоді (2:1), однак за 10 секунд до «сирени» не зумів, перебуваючи в партері, стримати натиску суперника, і полетів на три бали. Єрмаков же у фіналі програв іншому представникові Луганська — Євгену Козлятину.

Єдиним із борців, який представляв Україну на недавньому чемпіонаті світу в Баку і зумів виграти в Запоріжжі, став Болат Абдуллаєв (до 84 кг). І що найголовніше — запоріжець здолав обох принципових суперників — миколаївців Віталія Ліщинського та Михайла Ганагу.

Серед інших подій виділяється успіх молодого Дмитра Пишкова (до 74 кг). На чемпіонат світу хлопчина не поїхав через те, що зламав руку, граючи у... футбол. Зараз же каскадом ефектних кидків у кожному поєдинку Пишков довів, що рівних у країні йому нема.

Варто відзначити й перемогу киянина Руслана Ісрафілова (до 60 кг). Ще одне «золото» взяв Олег Крьока із Запоріжжя (до 96 кг).

Шкода, що ці представницькі змагання не братимуться до уваги при формуванні національної збірної у 2008 році. Її склад визначать після чемпіонату України, що відбудеться в лютому.

Підсумки змагань
Треті Всеукраїнські спортивні ігри з греко-римської боротьби. 31 жовтня – 1 листопада. Запоріжжя.

До 55 кг.
1. Юрій Коваль (Одеська обл.).
2. Дмитро Харько (Миколаївська обл.).
3. В’югар Рагимов (Запорізька обл.) і Амзамін Джабаров (Запорізька обл.).

До 60 кг.
1. Руслан Ісрафілов (Київ).
2. Данило Кримов (Запорізька обл.).
3. Костянтин Балицький (Вінницька обл.) і Артем Кудик (Вінницька обл.).

До 66 кг.
1. Армен Варданян (Запорізька обл.).
2. Олексій Мазур (Одеська обл.).
3. Микола Савченко (Миколаївська обл.) і Денис Дем’янков (Запорізька обл.).

До 74 кг.
1. Дмитро Пишков (Луганська обл.).
2. Олексій Чекаленко (Донецька обл.).
3. Артем Короленко (Миколаївська обл.) і Микола Дараган (Донецька обл.).

До 84 кг.
1. Болат Абдуллаєв (Запорізька обл.).
2. Михайло Ганага (Миколаївська обл.).
3. Олег Ольховий (Вінницька обл.) і Віталій Ліщинський (Миколаївська обл.).

До 96 кг.
1. Олег Крьока (Запорізька обл.).
2. Сергій Рутенко (Харківська обл.).
3. Микола Коваль (Вінницька обл.) і Михайло Ніколаєв (Миколаївська обл.).

До 120 кг.
1. Євген Козлятин (Луганська обл.).
2. Костянтин Єрмаков (АР Крим).
3. Олександр Чернецький (Київ) і Костянтин Стрижак (Запорізька обл.)

Тарас РОМАНЮК

Україна Молода

борьба
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.