Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Бадминтон
|
1547
0

ШВАЧКО: «Наші юніори приємно здивували»

Українські бадмінтоністи наводять шорох у Європі

У житті вітчизняного бадмінтону сталася неординарна подія. Юніорська збірна України вперше дебютувала на чемпіонаті Європи (вік гравців до 17 років). Наші юні співвітчизники здивували континентальну еліту, лише програвши у фіналі законодавцям європейського бадмінтону — команді Данії. Однак срібні медалі українців фахівці розцінюють як незаперечний успіх. Детальніше про виступ нашої збірної на юніорській командній першості кореспонденту «Спортивної газети» розповів президент Федерації бадмінтону України, майстер спорту міжнародного класу, заслужений тренер України Віктор Швачко.

— Раніше ми головну увагу акцентували на виступах національної і молодіжної збірних, індивідуальних виступах провідних атлетів на міжнародній арені. У першу чергу, це було пов'язано з фінансами, — бере слово Віктор Михайлович. — Крім того, ні для кого не є секретом, що ми й тепер багато уваги приділяємо нашим потенційним учасникам Олімпіади-2008 у Пекіні. Однак наша Федерація та Мінсім'ямолодьспорт постійно тримають руку на пульсі щодо підтримки нашого найближчого резерву — юнакам та юніорам. У бадмінтоні, як і в тенісі та настільному тенісі, існує система рейтингових змагань. Тому спортсмени вирушають в основному на особисті турніри для здобуття якнайбільшої кількості рейтингових очок.
Три роки тому федерація вирішила проводити дитячі ліги. Це — командні змагання. Адже проводяться командні чемпіонати Європи та світу, а також розіграші Кубка світу та Європи. Тому й ми організували подібні змагання в Україні за формулою міжнародних турнірів. Для цього залучили не лише багатих батьків, а й різноманітні бізнесові структури, які в обмін на рекламу погодилися підтримувати дитячий бадмінтон. Це — фінансовий бік справи. А сама ідея проведення подібних дитячих турнірів полягала в тому, щоб підготувати не лише командних гравців, а й підняти справжній командних дух. Почали привчати наших юних бадмінтоністів до командної боротьби. Останнім часом на першості України виступало майже по сорок команд із різних регіонів України.

— І тепер спробували перевірити готовність сімнадцятирічних бадмінтоністів на міжнародній арені?
— Нинішній чемпіонат континенту проходив у турецькому місті Стамбул. Позмагатися за призові місця приїхало двадцять вісім команд. Серед них —  провідні європейські бадмінтонні країни: Данія, Англія, Голландія, Франція, Польща, Росія.

— Ми поки що не входимо до цієї елітної групи?
— Чому? Україна ніколи в Європі не пасла задніх. Збірна України постійно перебуває серед шести-восьми найсильніших команд Старого Світу.

— Вікторе Михайловичу, тепер детальніше розкажіть про стамбульський чемпіонат Європи серед юніорів...
— За жеребкуванням ми потрапили до групи «Е», де нашими суперниками були команди  Шотландії, Кіпру та Литви. У стартовому поєдинку завдали поразки шотландцям з рахунком 6:1, віддавши суперникам лише одне очко. А потім з однаковим рахунком 7:0 обіграли юних кіпріотів та литовців. У чвертьфіналі нашими суперниками були росіяни, але вони нічого не могли вдіяти проти нашої команди і поступилися з рахунком 2:4. А ось у півфіналі французи змагалися на рівних лише в одному поєдинку й здобули очко. Та цього виявилося недостатньо для загальної перемоги. У наступних чотирьох партіях перевага була на боці українців. На жаль, у фіналі нашій команді не вистачило досвіду, щоб обіграти одну з найсильніших збірних нашого континенту — команду Данії. Ми програли — 2:4. Та це й не дивно. Адже бадмінтон у цій країні на рівних суперничає з футболом.

— Хто складав основу юніорської збірної України?
— Хотів би відразу зазначити, що команду до змагань готували Сергій Косенчук із Миколаєва та Михайло Мізін із Дніпропетровська. А срібні нагороди виборювали: Артур Джупина, Олександр Пер'єв, Михайло Ворона, Юлія Казаринова, Ганна Жуковська (всі — Миколаїв), Сергій Гаріст, Дмитро Кацаруба, Кирило Леонов, Марія Улітіна (всі — Дніпропетровськ), Ольга Надточій, Геннадій Наторов (обоє — Харків). Саме Миколаїв, Дніпропетровськ та Харків — сучасні центри підготовки висококласних спортсменів з цього виду спорту: їхні вихованці виступають у різноманітних збірних командах України. До речі, серед учасників нашої збірної на чемпіонаті Європи були навіть п'ятнадцятирічні спортсмени.

Україна в бадмінтоні ніколи не пасла задніх

— Як на ваш виступ відреагувала Європа?

— Українська команда приємно здивувала представників континентальної асоціації бадмінтону. Нашу срібну перемогу відзначив навіть президент ЄАБ Том Бахер із Данії. Вони вважають, що саме нинішнє покоління юних бадмінтоністів спроможне через кілька років серйозно втрутитися в боротьбу за медалі на дорослих турнірах, не тільки в Європі, а й у світі. Срібні медалі цієї першості відразу ж ввели нас до елітної групи. Нашу команду запросили на серію турнірів Гран-прі Європи серед юніорів. Нам також пообіцяли, що окремі країни прийматимуть нашу команду безкоштовно. Ми сплачуватимемо лише за проїзд. Європейці вважають, що участь наших команд на цих змаганнях лише підніматиме рівень континентальних турнірів.
Крім того, я звернуся з листом до керівництва континентального бадмінтону, щоб нашій федерації надали відповідну допомогу. Зокрема, щоб наших спортсменів запросили на тренувальні збори до тієї ж Данії або Англії, щоб вони постажирувалися один-два місяці в найкращих фахівців Європи. Нині у світі створено три міжнародні центри для підготовки талановитих спортсменів. їх там по двадцять чоловік. Коли 2003 року Лариса Грига стала чемпіонкою Європи в особистому розряді, то вона відразу потрапила до такого центру і дівчина вже третій рік на забезпеченні міжнародної федерації, тренується під керівництвом провідних фахівців. Вона — кандидат на поїздку до олімпійського Пекіна. Звичайно, ми хотіли б направити на навчання ще кількох наших спортсменів до цього центру, щоб вони готувалися вже до Олімпіади 2012 року.

Ми зробили ставку на одиночні розряди

— Пане Вікторе, а які перспективи в наших бадмінтоністів щодо здобуття олімпійських ліцензій на Ігри-2008?

— Цього разу змінилася програма олімпійського турніру в Пекіні. Якщо на попередніх Олімпіадах виступало 172 учасники, то тепер кількість учасників збільшилася, а ось представництво від кожної країни зменшилося. Раніше було по троє представників від кожної країни, тепер — по двоє. Ми зробили ставку на одиночні розряди і розраховуємо на чемпіонку Європи Ларису Григу з Дніпропетровська та її земляка Вадима Друщенка. У них непогані шанси здобути олімпійські ліцензії, подолавши серію рейтингових турнірів. Сьогодні Грига перебуває у світовому рейтингу на 33-му місці, а Вадим — на 43-му. А ось в олімпійському рейтингу вони значно вище. Залишилося лише втриматися на цих позиціях.
Адже олімпійський відбірковий турнір завершиться в травні 2008 року. Змішана пара (Олена Прус та Валерій Атращенков із Харкова) нині перебуває на високому 23-му місці. У неї також непогані шанси стати учасниками олімпійського турніру з бадмінтону.

— Чи є позитивна динаміка росту бадмінтону в Україні?
— На відміну від деяких інших видів спорту, бадмінтон в Україні успішно розвивається. Якщо   1992 року бадмінтон культивувався лише в п'яти областях, то нині регіональні асоціації вже створено в шістнадцяти областях. Недавно до нашої дружної сім'ї приєдналися бадмінтоністи   Чернігівщини, Вінниччини та Житомирщини. Вони вже навіть встигли підготувати призерів всеукраїнських дитячих змагань. Отже, в них є перспектива. їх уже залучають навчатися до елітних центрів.


Микола МОТОРНИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.