Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
894
0

БОРКІН: «Боротимуся до останнього...»

Найсильнішого п’ятиборця України хотіли дискваліфікувати через... алкогольний допінг

Передолімпійський сезон українські п’ятиборці навряд чи можуть занести собі до активу. Посудіть самі - торік луганчанка Вікторія Терещук стала віце-чемпіонкою світу, донеччанин Дмитро Кирпулянський виграв молодіжний чемпіонат Європи, а львів’янин Євген Боркін у Гватемалі посів високе п’яте місце на світовій першості, тим самим нагадавши про славні традиції своїх видатних попередників - олімпійського чемпіона Павла Лєдньова, чемпіонів світу Леоніда Іванова та Валерія Пічужкіна, володаря Кубка світу Вадима Ткачука та інших. А в Будапешті збірна України на чолі з 27-річним Євгеном Боркіним здобула «срібло» чемпіонату Європи-2006 в естафеті. Цього сезону до активу українців хіба з великою натяжкою можна записати здобуття олімпійської ліцензії молодим Кирпулянським. На чемпіонаті світу 2007 року в Берліні Дмитро посів 13-те місце, а п’ятий п’ятиборець світу за підсумками минулого сезону Боркін навіть не пробився до фіналу. Більше того, чемпіонат світу ледь не завершився для Боркіна дискваліфікацією, позаяк організатори начебто виявили у його крові алкоголь, що у пентатлоні прирівнюється до допінгу, і зняли зі змагань. Втім, тривога виявилась зайвою – детальне розслідування показало, що Євген Боркін «чистий». Тож цей факт можна лише розглядати як намагання позаспортивними методами впливу вибити з колії одного з найсильніших «лицарів п’яти якостей» України.

Непросто пояснити причину зниження наших цьогорічних результатів, - говорить Євген Боркін. – Тренувалися ми в звичному режимі, виконували необхідний обсяг роботи, але на самих змаганнях нам не щастило. Щодо мене особисто, то на чемпіонаті світу в Берліні не потрапив до фіналу через поганий результат у кросі. Наразі намагаємося з тренером Олегом Фіалковичем розібратися в причинах невдач. Вважаю, на результат негативно вплинула травма гомілки. Можливо, десь під час змагань у фехтуванні зайвий раз «перевантажив» ногу, що відразу позначилося на результатах в бігу.

- Чому українці цьогоріч здобули лише одну олімпійську ліцензію?
- Гадаю, на 90 відсотків її здобуття може вже також гарантувати собі Вікторія Терещук – лише якийсь дикий «нефарт» у конкурі позбавив її олімпійської путівки. Терещук може похвалитися найсильнішим дво-борством (біг+плавання) в світі, вона чудово стріляє та фехтує. Посудіть самі, у 2006 році вона з якогось там 22-го місця зуміла вискочити на другу сходинку п’єдесталу світової першості.
Ліцензії до Пекіна-2008 також розігруватимуться на етапах Кубка світу, чемпіонатах світу та Європи. Фактично, треба на трьох офіційних стартах потрапити до чільної десятки. Але для цього мені потрібно стовідсотково застовпити за собою місце в збірній. Можна також пробитися на Олімпіаду через високе місце в світовому рейтингу. Буду боротися до останнього, тому відкидаю будь-які провокаційні запитання щодо завершення спортивної кар’єри. Саме тому відкидаю на задній план всі думки про особисте життя, одруження тощо. Тим більше, що цей рік вважається «роком вдови» (сміється), коли одружуватися не варто…

- А що, п’ятиборці вірять у такі забобони?
- Чоловіки не вірять, а дівчата – вірять (сміється). Особисто я не маю якихось талісманів, амулетів. Якщо щось не пішло, то варто шукати причину в собі, а не вигадувати якісь бздури.
У п’ятиборстві складно навіть вгадати характер коня, який по жеребу випадає тобі в конкурі. Приміром, навесні цього року на чемпіонаті світу серед військовослужбовців у Бразилії я з величезним відривом лідирував до останнього виду програми. Перед стартом, глянувши на мого коня, вирішив, що все буде добре. А трапилося так, що «чотириногий друг» підвів…

- Розкажи детальніше про цю історію з твоєю начебто дискваліфікацією у Берліні?
- Не думаю, що це витівки недоброзичливців, адже це були не особисті змагання, а лише естафета. Хотів добре виступити, тому для того, щоб виспатися і заспокоїтися, перед сном вирішив трохи «прийняти» – за що й постраждав (сміється). (Свого часу видатний п’ятиборець Павло Лєдньов розповідав, що перед стрільбою деякі п’ятиборці для «зняття напруги і заспокоєння» приймали по 50 грамів коньяку, але тоді алкоголь ще не входив до списку заборонених.- Авт.). Погрожували навіть дворічною дискваліфікацією, але що тепер про це говорити: нема допінгу – значить, немає й проблеми…

- Подейкують, деякі наші чиновники, не дочекавшись підсумкового вердикту допінг-тесту, навіть позбавили тебе всіх стипендій?..
- Не маю бажання про це говорити. Сподіваюся, що наша федерація, керівництво ШВСМ і керівники львівського спорту якось посприяють мені у вирішенні цієї проблеми.

- Пентатлон ще називають «офіцерським багатоборством». Відомо, що кожен солдат мріє стати генералом, а про що мріє рядовий контрактної служби Боркін?
- Я взагалі-то пацифіст, тому для мене найважливіше, щоб був мир на всій землі (сміється). Тому через кілька років мрію стати батьком як мінімум десятка діток. Особливо мрію про руденьку донечку (сміється).

Досьє
Євген Боркін народився 7 лютого 1980 року. Майстер спорту міжнародного класу. Представляє ЗСУ - Львівська ШВСМ. Тренери О. Фіалкович, В. Софієнко, Т. Виноградська. Спортивні досягнення: срібний призер юніорського чемпіонату світу-1999, бронзовий призер юніорського чемпіонату Європи-2000 і 2001, віце-чемпіон Європи в естафеті-2006, п’яте місце на чемпіонаті світу-2006, неодноразовий призер Всесвітніх ігор військовослужбовців (2003, 2006). Неодружений.

Коментар
Сергій Павлюк, головний тренер збірної України

Справді, через підозри про перевищення вмісту алкоголю у крові нашого спортсмена збірна України не вийшла на старт в естафеті. У разі підтвердження п’ятиборця могли б дискваліфікувати на строк від півроку до 2 років. Проте завдяки зусиллям нашої федерації інцидент вичерпано. Міжнародна федерація сучасного п’ятиборства та біатлону (UIPM) не застосує жодних санкцій щодо українського спортсмена.

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте
Теннис | 19 апреля 2024, 00:45 29
Спасла 5 матчболов! Костюк вырвала победу у 7-й ракетки мира в Штутгарте

Марта в трех партиях обыграла Чжэн Циньвень в 1/8 финала турнире WTA 500

Известно, кто подсказал Лунину остаться на месте перед ударом Бернарду
Футбол | 18 апреля 2024, 12:44 1
Известно, кто подсказал Лунину остаться на месте перед ударом Бернарду

Тренер вратарей «Реала» считал, что не прыгать стоит только в одном случае из трех возможных

Socca: курс на Кубок Европы 2024
Другие виды | 18.04.2024, 11:20
Socca: курс на Кубок Европы 2024
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.