Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
|
1567
0

Ігор ГОЦУЛ: «Від відміни консолідованого заліку легка атлетика виграє»

Президент ФЛАУ розповів про відміну консолідованого заліку

Ігор ГОЦУЛ: «Від відміни консолідованого заліку легка атлетика виграє»
uaf.org.ua
До Комісії атлетів ФЛАУ звернулися члени збірної команди України з легкої атлетики з проханням з’ясувати наслідки, які можуть бути у разі відміни консолідованого заліку. З цією метою представники Комісії, Назар Коваленко й Олександр Паламарчук, зустрілися з президентом ФЛАУ Ігорем Гоцулом.
 
- Чому я наполягаю на відміні консолідованого заліку? Тому що його існування породжує обман і корупцію, - пояснює Ігор Євгенович. - Ганна Князева-Міненко зараз виступає за Ізраїль, але ви хоч на одних змаганнях бачили, щоб піднімали два прапори? Це був би абсурд! Те ж саме стосується і нас.
 
Крім того, що це обман, це ще й рушить наш вид спорту. Для нас дуже важливий глядач. Легка атлетика і так не найлегший для сприйняття вид, адже змагання відбуваються відразу і на доріжках, і в кількох секторах. А коли диктор на стадіоні ще й оголошує, що спортсмен виступає за дві або три області, то глядачеві і взагалі стає незрозуміло.
 
Є проста математика, яку не заперечиш і яка багато пояснює. Загальна кількість спортсменів найближчими місяцями не надто зміниться, тобто це певна константа. Так само є певна сума коштів, які виділяються на весь спорт, включаючи спорт і в областях, і на рівні країни. Ця сума не залежить від наявності чи відсутності консолідованого заліку. Тобто сума грошей, яку виділяють на спортсменів, залежить від їхньої кількості, а не від того, скільки областей вони представляють. І ділиться вона, відповідно, саме на кількість спортсменів у збірній.
 
Натомість консолідований залік дає можливість відразу кільком чиновникам відзвітувати за медаль одного атлета і завдяки цьому претендувати на премію чи нагороду. Але грошей в умовах консолідованого заліку більше не стає. Чиновники обманюють спортсменів і тренерів, розповідаючи, що ті отримують кошти з обох областей і це полегшує їм життя.
 
Як же насправді відбувається розподіл грошей в умовах консолідованого заліку?Маємо дві області. Обидві мають своїх спортсменів. Кожна з них має певну суму грошей, яку має витрачати на своїх атлетів, але витрачає при цьому лише її частину. Іншу частину вона витрачає на спортсменів, яких бере з області 2. Область 2 бере спортсменів з області 3 і так само частину грошей витрачає на них. І так коло замикається. Тим самим області забирають гроші у своїх же атлетів. При відміні консолідованого заліку грошей менше не стане! Гроші, які витрачалися в області 1 на спортсменів області 2, залишаться у ній і будуть витрачатися на її спортсменів. Тобто ті, хто залишаться в області 1, отримуватимуть більше.
 
- А чи точно всі ці гроші витратять на спортсменів?
- Точно! Вони виділені з бюджету на фізичну культура і спорт і не можуть бути витрачені на щось інше. Є бюджетна дисципліна, і за її порушення може бути передбачена навіть кримінальна відповідальність. Жоден чиновник не піде на це. Тому ці гроші витратять на спортсменів.
 
- Від чого залежить сума, яка виділяється на область?
- Від самої області і її політики, спрямованої на спорт. Чим менше в області арен, спортсменів, успіхів, тим менше на неї виділяється коштів. І в умовах консолідованого заліку вони не зацікавлені у поліпшенні цих показників. Начальники — це здебільшого ті менеджери, яким потрібно показати результат. А це і кількість людей, які їдуть від області на Олімпійські ігри, і місця, які ті посідають. Досягти цього результату можна двома способами. При одному з них доведеться докласти титанічних зусиль: потрібно працювати, шукати гроші, будувати арени, працювати зі спортсменами і тренерами, створювати для них умови, зацікавлювати. І тоді, через якийсь час, у них може з’явитися результат. Це як посадити сад і чекати, доки він дасть урожай.
 
Але начальники завжди намагаються знайти легший шлях. І в умовах консолідованого заліку такий є. За рік до Олімпійських ігор вони роблять збір для сильних спортсменів з іншої області, витрачають на них частину грошей, які могли б віддати своїм, і потім звітують, що у них є олімпійці.
 
Не хочу сказати нічого поганого про цих керівників, але доки існуватиме можливість досягти максимального «результату» мінімальними затратами, спорт в Україні буде руйнуватися, адже на місцях не створюватимуться умови. Коли можна «закритися» іншими спортсменами, ніхто не буде зацікавлений у розвитку спортивної інфраструктури і вихованні своїх атлетів.
 
- А премії і стипендії, які спортсмени отримують в двох областях за успіхи на міжнародних змаганнях, зміняться?
- Зміниться їхня кількість, але не загальна сума. Спортсмен не може отримувати дві аналогічні стипендії або премії. Якщо десь таке і є, то це рано чи пізно може зіграти проти самого спортсмена. По закону ж і на практиці, якщо спортсмен виступає за дві області, то отримує у кожній з них лише по 50 відсотків. Тобто якби спортсмен виступав за одну область, він отримав би ту саму премію, але цілою, а не двома частинами.
 
- При відміні консолідованого заліку все ж виникає багато питань, зокрема, питання правил переходу з однієї області в іншу.
- Безумовно. І нам потрібно зробити все для того, щоб кількість цих болючих питань звести до мінімуму. Перш за все, в момент відміни консолідованого заліку спортсмену потрібно визначитися з приналежністю до території. І це має бути саме його рішення. По-друге, необхідно визначити умови переходу. На мою думку, їх повинно визначати не міністерство, а федерація. Якщо говорити про легку атлетику. То за приклад можна взяти принципи переходу з однієї національної федерації в іншу, які є в ІААФ.
 
Умови переходу повинна буде розробити новостворена Комісія розвитку ФЛАУ. Думаю, Комісія атлетів ФЛАУ теж має долучитися до даного питання. Я рекомендуватиму розглянути питання так. Якщо спортсмен хоча б раз виступав за збірну своєї області, він має право перейти і виступати за іншу область через певний строк. В ІААФ це три роки, ми могли б зробити його меншим. Наприклад, рік для молодих спортсменів і два для старших. Цей термін може бути зменшений, якщо області, за яку атлет виступав і хоче виступати, зможуть домовитися між собою. Яким чином — чи це буде грошова компенсація, чи обмін спортсменами, чи інші компроміси, - це вже предмет переговорів і домовленостей між областями. Якщо домовленості не досягнуто, тоді спортсмен упродовж визначеного терміну виступатиме за свою попередню область, тим самим відпрацьовуючи вкладені у нього кошти і зусилля. У будь-якому випадку, ми знайдемо рішення. Але до цього питання потрібно підійти дуже серйозно.
 
Потім спортсмен буде дивитися, в якій області залишатися, яка створюватиме умови. Є ще такий міф: при відміні консолідованого заліку всі атлети переїдуть у Київ. Ні, не переїдуть. Він не гумовий і фізично не зможе прийняти всіх. Відміна консолідованого заліку покаже, хто чого вартий насправді. Хто створюватиме умови, розвиватиме спорт, рухатиме його вперед, у того й будуть спортсмени і результати.
 
- Окреме питання у нас по окупованим областям...
- У Донецькій і Луганській областях сьогодні грошей більше, ніж в інших. Вони ведуть роботу щодо повернення своїх атлетів. І якщо відмінять консолідований залік, то кожному спортсмену, який від’їжджав, потрібно буде визначитися: залишитися я у тій області, куди переїхав, і з нею будувати взаємовідносини чи повернутися у Донецьку чи Луганську область.
 
Ці області намагаються створювати умови, вибили стипендії. Звісно, там більша напруга і є певний ризик. І кожний спортсмен прийматиме рішення, базуючись на своїх критеріях. І правильного чи неправильного рішення тут немає.
 
- Але ж вирішивши виступати, наприклад, за Донецьку область, спортсмен не обов’язково має тренуватися саме там?
- Звичайно. Але у такому випадку Донецька область повинна буде вирішити питання спортивних споруд з тією областю чи містом, де тренуватиметься спортсмен.
 
- Тобто те, що людина є членом збірної команди України, ще не дає їй права вільно тренуватися на будь-якій спортивній арені, що належить державі?
- Ні. На жаль, такого діючого положення немає. Тому домовленості з керівництвом спортивних споруд — це відповідальність керівництва області. І як тільки відміниться консолідований залік, ця відповідальність стане чіткою і яскраво вираженою.
 
- Тобто кожна область зможе заробляти гроші на об’єкті?
- Насправді, вони і зараз це можуть робити і роблять. Цього року ми залишили кілька мільйонів у Кіровоградській і Волинській областях. Люди вклали гроші — і отримують тепер результати. Зокрема, спортивні. З’явилися стадіони, а з ними й олімпійці, свої власні теж. І це лише за два роки. Легка атлетика почала розвиватися зовсім інакше. У Луцьку вже працюють тренери Олег і Олена Вегнери і бажання там жити і тренуватися мають й інші лідери збірної і їхні тренери.
 
- Від спортсменів також надійшло питання щодо тренерів. А саме, їх потенційної незахищеності у разі відміни консолідованого заліку. І стосувалося воно не лише теперішніх наставників, а і перших тренерів.
- Нормативна база дозволяє врахувати інтереси першого тренера. Незалежно від наявності чи відсутності консолідованого заліку, перший тренер має право отримати і звання заслуженого, і премії. У положенні за підсумками Олімпійських ігор прописаний відсоток, який йде саме першому тренеру. І від консолідованого заліку це не залежить. Якщо ми говоримо про звання Заслуженого тренера України чи Заслуженого працівника фізичної культури і спорту, то їхнє отримання повинні ініціювати обласні управління спорту і подавати на міністерство. І вже міністерство прийматиме остаточне рішення.
 
- А як бути в ситуації, якщо спортсмен представляє одну область, а тренер — з іншої?
- Тренерові нічого не заважає взяти частину ставки в області, де виступає його спортсмен. Насправді, є і безліч інших можливостей домовлятися. Наприклад, з однієї області в іншу їдуть дві спортсменки: одна переходить виступати за область 2, інша і надалі представлятиме свою і їде лише до тренера. Домовитися можна таким чином, що перша область не перешкоджатиме переходу спортсменки, а натомість область 2 забезпечить іншу атлетку умовами для тренувань, а її тренера — зарплатою. Головне, під час домовленостей між областями всі ці моменти чітко обговорити, офіційно і правильно прописати.
 
- Хто ухвалюватиме рішення відміни консолідованого заліку?
- Міністр молоді і спорту України. Я подам цю пропозицію, але остаточне рішення лише за ним.
 
 
***
 
Крім питань консолідованого заліку, представники Комісії атлетів ФЛАУ обговорили з Ігорем Гоцулом плюси від потенційного утворення клубної системи, необхідність роботи спортсмена над своїм іміджем та питання адресного фінансування. Щодо останнього, Ігор Євгенович зазначив: «Персоніфікувати гроші — це лише перший крок у цьому питанні. Я категорично проти централізованої підготовки. На мою думку (і це те, над чим я працюю вже не перший рік), кожен спортсмен разом з тренером на початку року повинні знати суму, яка у них є, і самі цими грошима розпоряджатися. Саме вони мають вирішувати, куди їм їхати на збір. Якщо головний тренер запропонує хороший варіант, приміром, збору зі знижкою, де будуть лікар, масажист, проводитимуться семінари, то спортсмени можуть його обрати. Але якщо на їхню і тренера думку їм ліпше поїхати в інше місце, то вони мають право це зробити без будь-яких перешкод. Тобто це має бути конкурентно і у людей має бути вибір. Звісно, при адресному фінансуванні у спортсмена і тренера з’явиться і більше зобов’язань».
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.