Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
755
0

ШИМКУТЕ: «Cинці швидко загоюються...»

Лідер збірної України та львівської «Галичанки» Регіна Шимкуте через травму пропустить чемпіонат світу з гандболу

Три роки тому – на Олімпіаді в Афінах – жіноча збірна України здобула бронзові медалі, ставши першою в історії українською командою – призеркою Олімпійських ігор. Творець «бронзового афінського дива» Леонід Ратнер, головний наставник збірної України, визнає, що у новому олімпійському циклі лише одна молода 21-річна гандболістка львівської «Галичанки-ЛНУ» Реґіна Шимкуте за рівнем майстерності наблизилась до лідерів тої зіркової команди – Вергелюк, Цигиці, Яценко, Шинкаренко та інших. Вихованка херсонського гандболу з 17 років живе і грає у Львові. Зовсім недавно у поєдинку Кубка ЄГФ «Галичанки» з білоруським БНТУ Реґіна отримала важку травму, яка поставила під сумнів участь спортсменки у чемпіонаті світу у Франції, де розігруватимуться путівки на Олімпіаду-2008. Пропустить Реґіна й традиційний Турнір ім. Ігоря Турчина, який 23 листопада стартує у Києві. У цей день підопічні Леоніда Ратнера зіграють проти збірної Австрії, наступного дня поміряються силами з командою Аргентини, а 25 листопада суперником українок буде Японія.

«Дідівщини» у збірній немає»
- Травму отримала на десятій хвилині першого єврокубкового поєдинку «Галичанки» з мінським БНТУ. Поборолась за м’яч у захисті, раптово впала на коліно і вже не могла піднятися самостійно з підлоги, - розповідає Реґіна Шимкуте. - Спершу сподівалися, що травма виявиться не такою вже й серйозною – просто сильний забій. Але після обстеження колінного суглоба на олімпійській базі у Кончі-Заспі лікарі винесли вердикт – потрібно оперувати меніск. Операцію мають зробити у Львові. Відтак не зможу взяти участь у традиційному Кубку Турчина. Кажуть, термін реабілітації займе три тижні, але навряд чи зможу допомогти своїм подругам по збірній на грудневій світовій першості у Франції. Розмовляла на цю тему з тренером збірної Леонідом Ратнером, який до останнього моменту розраховував на мене, але кінцевий вердикт все-таки був за лікарями.

- Як має виступити у Франції збірна України, щоб пробитися на Олімпіаду-2008?
- Основне завдання – вийти з підгрупи, де нашими суперниками є дуже сильні команди. Збірна України потрапила до квартету F, який одразу охрестили «групою смерті». Фаворитом цієї групи вважають срібного призера Олімпійських ігор в Афінах – збірну Південної Кореї. Суперницями українок стала й одна з найсильніших команд Європи – збірна Німеччини, а також команда Парагваю. Світовий форум триватиме з 2 по 16 грудня у Франції. Потрібно як мінімум здобути дві перемоги в групі, а потім також набрати очки у чвертьфінальній групі. Путівку до Пекіна-2008 запевнить місце у чільній вісімці.

- Леонід Ратнер часто називає тебе відкриттям цього передолімпійського циклу у вітчизняному гандболі. Чи ти вже відчуваєш себе своєю у цьому зірковому товаристві бронзових медалісток Афін-2004, більшість яких грає у закордонних клубах?
- Намагаюся підтягнути свій рівень до рівня лідерів. А поїхати на Олімпіаду в Пекін дуже хочеться. Але «дідівщини» у жіночій збірній України немає: ніхто не тягає м’ячі замість ветеранів (сміється)...

- Реґіно, якось так складається, що напередодні вирішальних змагань тобі завжди дошкуляють травми...
- Сама не знаю, чому так виходить. Раніше мене мучив інфекційний мононуклеоз. Це почалося з того, що я чи то з застудою, чи то з ангіною вийшла на майданчик, і після цього почалися проблеми. Але зараз я вже вилікувалась.

«Спершу навіть і не уявляла собі, що таке гандбол»
- Судячи з твоїх ініціалів – Реґіна Зігманто Шимкуте, - у тебе прибалтійське коріння?

- Мій тато за національністю литовець, але народилась я на Херсонщині. Маю ще старших брата та сестру, але вони не займаються спортом. 28-річний Стас працює на суднобудівному заводі, а 30-річна сестра Анжела зараз живе разом зі мною у Львові. Я зовсім юною переїхала до Львова, і батьки вирішили, що нехай мною опікується сестра. Вона знайшла собі тут роботу, і ми поки живемо разом.

- В останні роки ти постійно перебуваєш на виду як у клубі, так і в збірній України. Чи були якісь запрошення пограти за кордоном?
- Торік запрошували австрійські та румунські клуби. Але наразі мене все влаштовує у Львові, тому не збираюсь міняти клуб.

- Як ти взагалі потрапила в гандбол?
- Я родом з містечка Білозерки, що на Херсонщині. Якось до школи завітала тренер Валентина Березіна і запросила дівчат до гандбольної секції. Щиро кажучи, спочатку навіть і не уявляла собі, що це за вид спорту такий – гандбол (сміється). А потім пішла вчитися у Херсонський спортінтернат, мене помітили і запросили до Львова.

- Кілька років тому «Галичанка» була на межі фінансового краху, чому ти тоді не змінила клуб?
- Ми з дівчатами залишилися, бо не хотіли залишити клуб і підвести людей, які нам тоді допомагали. А потім «Галичанку» взяв під своє крило потужний спонсор – фінансова група «Росан». Крім того, за цей час вже встигла полюбити Львів, який ніколи б не проміняла на галасливі Київ, Дніпропетровськ чи Запоріжжя.

«Люблю ковзани... і пекти млинці»
- На щось інше, крім гандболу, вистачає часу?

- Дуже люблю зиму, сніг. У вільний час взимку ходжу на ковзанку і залюбки катаюся на ковзанах.

- Хто готує вдома – ти чи сестра?
- Переважно Анжела, але я її допомагаю (сміється). А найбільше люблю пекти млинці. Люблю також страви української кухні - борщ, вареники...

- Головного тренера збірної України Леоніда Ратнера вважають специфічним у ставленні до гандболісток. Під час матчу він переважно гримає на своїх підопічних...
- Це лише під час гри, але за межами майданчика Леонід Анатолійович ставиться до нас як батько. Ми вже звикли до його манери налаштовувати дівчат на боротьбу.

- Гандбол – контактний і травматичний вид спорту. Синці бувають?
- Трапляється, але, на щастя, синці швидко загоюються (сміється).

- Тональним кремом замазуєш?
- Ні, тональний крем не допомагає. У гандболі використовують спеціальні гелі. Але я наразі ними не користуюсь...

- Про що мріє Реґіна Шимкуте?
- Найзаповітніша моя мрія – пробитися на Олімпіаду-2008 у Пекін і здобути там медаль.

Досьє
Реґіна Зігманто Шимкуте народилась 21 грудня 1985 року у місті Білозерка Херсонської області. Гандболом почала займатися у 1994 році. Зріст - 176 см, вага – 65 кг. Амплуа – універсальний гравець. Із 2003 року виступає за львівську «Галичанку», у складі якої неодноразово здобувала срібні та бронзові медалі чемпіонату України. У 2005 році дебютувала у збірній України. Навчається на четвертому курсі Львівського інституту фізичної культури. Незаміжня. Прізвисько «Регі». Хобі - любить розгадувати кросворди і читати.

Михайло РОМАНЯК 

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем
Футбол | 28 марта 2024, 14:52 2
Хацкевич рассказал, были ли у Яремчука проблемы с режимом и алкоголем

Бывший главный тренер «Динамо» считает Романа самым профессиональным футболистом

The Guardian: Украина может выйти в четвертьфинал Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 14:11 23
The Guardian: Украина может выйти в четвертьфинал Евро-2024

Лидерами «желто-синих» британцы считают Мудрика и Судакова

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.