Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Борьба
|
4448
8

Марія СТАДНИК: «Кажуть, що я продалася. Насправді, мене продали»

Уродженка Львова розповіла про свій перехід до збірної Азербайджану

Марія СТАДНИК: «Кажуть, що я продалася. Насправді, мене продали»
vesti.az. Мария Стадник

Уродженка Львова, триразовий призер Олімпійських ігор, чемпіонка світу та п'ятиразова чемпіонка Європи Марія Стадник поділилася подробицями переходу до збірної Азербайджану.

– За Азербайджан ви вступаєте уже 10 років. За цей час часто чули докори на свою адресу?
– Я такі докори чую до цих пір. Знаєте, після Олімпіади-2016 читала інтерв’ю мера Дагестану. Він сказав, що пишається своїми земляками, які у складі команд інших країни здобувають медалі Ігор. Тобто, їм не важливо за яку країна виступає спортсмен, вони ним просто пишаються.

А у нас таких атлетів називають зрадниками. Попри обставини, які змусили мене виступати за Азербайджан, до цих пір мене називають зрадницею.

– Під обставинами ви маєте на увазі те, що тренери збірної робили ставку на Ірину Мерлені, а не на вас?
– Мені часто кажуть, що я продалася. А це не зовсім правильно. Насправді, мене продали. Українська Федерація отримали за мене хороші відступні. Тож, я не продавалася, мене продали. Точної суми уже і не згадаю, а говорити приблизну суму відступних не хочу, щоби мені потім не дорікали цим. Але на той час це були хороші гроші.

– Якби не були ситуації із Іриною Мерлені, ви би не перейшли в Азербайджан?
– Ні, не перейшла би… Мені говорили, що я надто молода і можу ще виступати серед юніорів. Мовляв, твій час ще настане. Я ж була готова до виступів серед дорослих, тому вирішила не чекати того часу, а уже зараз боротися на серйозному рівні. Для цього знадобилося змінити громадянство.

Не забувайте, що спортивна кар’єра може бути короткою, якась травма може змусити припинити виступи. І можна не дочекатися шансу себе показати. Тому, не хотіла чекати, коли завершить кар’єру Ірина Мерлені. Я була молода, амбіційна, сповнена сил та впевненості у собі. Якби я програла Мерлені на змаганнях, це була би зовсім інша ситуація. Але ж мені навіть не дозволяли з нею боротися. Було дуже прикро, тому прийняла рішення переїхати туди, де в мене віритимуть.

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 7
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Станислав Матусевич
Вообще, вопрос со сменой гражданства в спорте очень серьезный. Вот просто навскидку. Половину золота ОИ-2014 для лишнехромосомных принесли иностранцы. Посмотреть состав их же футзальной сборной, а заодно казахов и азербайджанцев - не знаешь, плакать, смеяться, или карнавал в Рио устраивать. Теннисисты и особенно биатлонисты вообще меняют гражданства, как перчатки. В хоккее многие сборные второго-третьего эшелона заявляют на ЧМ несколько канадцев. Ситуация с нашими борцами, некоторые из которых с детства за Азербайджан, тоже известна. Все это весьма дискредитирует саму идею спортивных соревнований по национальному признаку.
Насколько мне известно, только в двух видах спорта ограничено количество "переселенцев". В баскетболе можно заявлять только одного американца. А в футболе, я считаю, схема самая действенная. Т.е. поменять гражданство можно, но с соблюдением серьезных условий и затратами кучи времени, что делает невозможной массовую смену гражданства футболистов. Если бы футбольную схему сделали обязательной для всех видов спорта, было бы замечательно.
Одинокий волк
Химеру какую-то придумывает типа нашего коллекционера чужих футболок "комфортного жителя Санкт-Петербурга". Стыда не знает. Федерация получает деньги как толику компенсации за затраты страны на подготовку спортсмена за годы его тренировок, сборов и т.д. И получает эту толику только тогда, когда сам спортсмен начинает активно себя вести в плане "кинуть Родину". Нет уважения к таким "искателям комфорта".
inflicted
Якби можна було представляти Україну в одній ваговій категорії кільком спортсменам, то прощення б їй не було. А так, цілком можна зрозуміти. Була Мерлені, яка вигравала конкуренцію. Залишившись в складі нашої збірної Стадник могла б бути вічно другою і так нікуди на серйозні змагання і не поїхати. Таких кілька років і спортивна кар"єра минула.
Владимир Копяк
Редко, когда в таком возрасте присутствуют мозги. А у нее с этим все в порядке. Надо делиться опытом с более молодыми, потом только спасибо скажут.
M-E-S-S-E-R
Такої нісенітниці не чув давно (навіть враховуючи, що вона прозвучала від спортсмена та ще й баби). Федерація значить торгує спортсменами (продає їх без особистої згоди)... Сказала б правду, що пішла туди , де менша конкуренція і кращі організаційно-фінансові умови....
Станислав Матусевич
А что, можно "продать" спортсмена (на самом деле, стимулировать поменять гражданство) без его согласия? Сама же говорит, что не хотела быть в тени Мерлени. Надо уметь нести ответственность за свои поступки, а не перекладывать ее на кого-то другого.