Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
947
0

НАУХАТЬКО:«Наступного року Київ прийме ЧЄ»

Тренер збірної України з самбо підвів підсумки виступів у 2007 році

Слова головного тренера збірної України з самбо Олександра Наухатька, сказані по закінченні чемпіонату світу-2007, годяться і для оцінки виступів у змаганнях року в цілому. Процитуємо: «Підсумковий результат не може не радувати. Здобули 17 медалей: 4 золоті, 6 срібних, 7 бронзових. А харків'янин Віктор Савінов став уже п'ятиразовим чемпіоном світу. У Марини Прищепи таких титулів — чотири, а для Наталії Смаль і Олександра Коломійця (бойове самбо) — це дебютне «золото». У неофіційному командному заліку зайняли почесне друге місце».

Як-то кажуть, дай Боже, і всім іншим виступати не гірше. Не випадково ж самбісти різного віку привезли 22 золоті, 27 срібних та 48 бронзових нагород  І при цьому українська федерація самбо в 2007 році жила не єдиним чемпіонатом, що видно з нашої розмови з Олександром Корнійовичем...

Завидний приклад харків'ян

— Оскільки офіційні підсумки року ми представляємо, так би мовити, у графічному вигляді, то зосередимося на найвдаліших і визначних для вашого виду спорту подіях.
— Наприкінці листопада Харків приймав І Міжнародний турнір з самбо на призи п'ятиразового чемпіона світу, шестиразового чемпіона Європи, змс Віктора Савінова. Цей турнір, організований за ініціативи харківської федерації, вихованцем якої Савінов і є; погоджений із Європейською федерацією самбо, привабив атлетів восьми країн і всіх наших чемпіонів світу та Європи, й був проведений відмінно.
Місцевим ентузіастам вистачило снаги, щоб підключити до його підготовки спортивну громадськість, пресу, телебачення. Активність проявили також: обласна і міська адміністрації, мер Харкова Михайло Добкін, депутат облради Олександр Нікітенко... Палац спорту глядачі заповнили вщерть. Вболівали щиро, підтримували всіх найсильніших...
Тож переконавшись, що перший млинець не був глевким, харків'яни визвалися прийняти в себе Кубок України-2008, який стартуватиме 26 листопада і збере як учасників, так і учасниць. Другий же міжнародний турнір на призи Савінова призначено на грудень-2008.

— Перші Європейські ігри з'явилися у календарі несподівано. Чи не зламала їхня поява схему звичної підготовки до основних стартів сезону?
— Навпаки, перед ними ми встигли провести 8 змагань, взяли участь у трьох етапах Кубка світу, що дозволило нам випробувати нову змагальну схему. Як наслідок, на Євроіграх ми завоювали 6 золотих і одну срібну нагороду. До того ж спортсменів стимулювали збільшені вп'ятеро преміальні.
Обрану схему підготовки до змагань визнано вдалою і фахівцями Мінсім'ямолодьспорту: її застосовуватимемо й наступного року.

Справи організаційні — приємні та...

— У листопаді в Празі відбувся Міжнародний конгрес любительської асоціації самбо (FIAS). Чим він був для вас цікавим?
— Уперше на такий конгрес приїхало 45 країн і понад 300 делегатів. Господарі доклали максимум зусиль, щоб прибулі почувалися як бажані гості. Приємним для нас було обрання до комісії спортсменів Савінова, який її й очолив. Додам, що я й сам — голова дисциплінарної комісії етики, а віце-президента Федерації самбо України Миколу Петрика обрано головою комісії військових.

— А як справи в української федерації самбо?
— У нас чітко працює організаційний штаб на чолі з Миколою Петриком. Тренерську раду очолює Михайло Юнак зі Львова (дворазовий чемпіон світу). Це люди надійні й енергійні. Як, до речі, і більшість президентів обласних федерацій. Приміром, у Львівській обласній федерації це генерал-лейтенант Михайло Козяр — ректор львівського Університету безпеки життєдіяльності. У Харкові покладаємося на нардепа трьох скликань Дмитра Святоша — президента спортклубу «Пересвіт», який допомагає розвитку як дитячого, так і великого спорту... В Ужгороді найактивнішими є брати Берковичі, котрі очолюють Закарпатську обласну федерацію самбо... До речі, цього року нам активно допомогла преса. Особливо такі видання, як «Спортивна газета», «Робітнича газета», «Правда України», «Болельщик».

— То, може, вам пощастило не мати проблем?
— Жартуєте. Тож почну з ложки дьогтю... Хоча чемпіонат світу був для нас вирішальним, але могло статися й так, що наша збірна взагалі могла не брати в ньому участь через елементарний брак коштів. Довелося комплектувати команду за рейтингом і їхати на чемпіонат без заключного збору... Адже в другому півріччі на рахунки федерації не надійшло ані копійчини... Спасибі, що збірну виручив наш генеральний спонсор — корпорація «Олімп». Але ми ж і після чемпіонату світу мусимо провести ще чотири внутрішніх старти, які частково все ж профінансував Мінсім'ямолодьспорт. Проте головна і значно складніша наша проблема — повна відсутність спеціалізованих залів, та й нормальної матеріальної бази взагалі... Це — катастрофа, бо секції самбо на тренування, окрім Харкова, Києва, Львова, не допускають у жодний шкільний спортзал, мотивуючи, що це неолімпійський вид спорту...

— Подейкують, що ви якійсь програмі федерації прагнете надати державного статусу...
— Ми спільно з керівником агенції ВУСФ Валентином Щербачовим заклали програму «Самбо — дітям села». В Полтавській області ми вже охопили шість районів. Приміром, у селі Крива Руда є невеличка школа, де викладачі фізкультури — родина Марченків, а чоловік у ній — майстер спорту з самбо.... Таких ентузіастів ми знайшли у шести районах, і діти приїжджають до них на тренування з навколишніх сіл...
А в селі Кавказ Миколаївської області справжнім ентузіастом боротьби виявився Директор колгоспу «Прометей» Микола Скорий — кандидат наук, селекціонер. На базі сільської семирічки він побудував спортивну школу-ліцей, де на повному колгоспному утриманні займаються 64 дитини, а поруч добудував 10-річку. Його зусилля підтримує і районна влада. Налагоджений же контакт із дніпропетровським клубом «Динамо-Сілейр» дозволяє йому передавати своїх учнів на навчання у вузи обласного міста. А по закінченні вузу вони повертаються до села, бо їхнім батькам пан Скорий будує житло. Люди там осідають, а отже, з'являється робоча сила, й діти зростають нормальні.
Наша федерація цього року спеціально провела чемпіонат України серед молодших юнаків (14—15 років). А тепер переносимо цей досвід і в інші райони, інколи підключаємося й до запровадженого МОН шкільного «Козацького гарту»...

— Які міжнародні змагання самбістів очікуються наступного року?
— II Євроігри і чемпіонат світу на нас чекатимуть у сезоні-2009. А 25-29 квітня 2008 року Київ прийматиме чемпіонат Європи. Під егідою ТАФІСА (Всесвітня організація «Спорт для всіх») 29 вересня ми братимемо участь у юнацькому чемпіонаті світу в Кореї. Окрім того, міжнародний календар збагатиться Євроазійськими іграми серед юнаків та дівчат...


Людмила РАДЧЕНКО, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Тур Романдии. Двойной успех Годона
Другие виды | 24 апреля 2024, 18:36 0
Тур Романдии. Двойной успех Годона

Француз выиграл первый этап и возглавил общий зачет

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 22
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.