Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
| Обновлено 20 июля 2017, 21:21
1031
1

ТИРТИШНИК: «На ЧС їдуть атлети, які виконали критерії відбору»

Державний тренер збірної України з легкої атлетики про формування складу команди на чемпіонат світу

| Обновлено 20 июля 2017, 21:21
1031
1
ТИРТИШНИК: «На ЧС їдуть атлети, які виконали критерії відбору»
uaf.org.ua

19 липня Виконком ФЛАУ затвердив склад збірної України для участі у чемпіонаті світу в Лондоні (4-13 серпня). За коментарями щодо формування складу команди ми звернулися до державного тренера збірної України з легкої атлетики В’ячеслава Тиртишника.
 
За яким принципом формувався склад команди для участі у чемпіонаті світу?
 
На чемпіонат світу у Лондон їдуть всі атлети, які виконали критерії відбору. Серед них – наявність нормативу й участь у чемпіонаті України. Від участі у чемпіонаті України був звільнений лише бронзовий призер Олімпійських ігор зі стрибків у висоту Богдан Бондаренко. Кілька спортсменів – Ольга Ляхова, Марія Шаталова, Олена Колесниченко і Сергій Смелик – вже мали нормативи і отримали дозвіл на виступи у суміжних дисциплінах. Згідно з їхнім планом підготовки, їм потрібно було відпрацювати швидкісні якості. Ми пішли їм на зустріч і дозволили виступити на тих дистанціях, які, за совами самих атлетів і тренерів, мали б допомогти їм краще підготуватися до виступу на чемпіонаті світу. Зазначу, що навіть не в своїх коронних дисциплінах майже всі вони виступили на висоті: Смелик переміг на 100-метрівці, Шаталова була третьою з бігу на 1500 метрів, а Ляхова посіла четверте місце з бігу на 400 метрів, яке дозволяє виступати в Лондоні ще й в естафеті 4х400 метрів.
 
У складі команди також є два атлети, які брали участь у чемпіонаті України, проте до числа призерів не потрапили. Мова про Анастасію Бризгіну й Анрія Проценка. Бризгіна зробила фальстарт. Її повернули на доріжку, вона виграла свій забіг, але після розгляду апеляції з даного питання спортсменку все ж дискваліфікували. Проте вона їде в Лондон. Пояснення цьому досить просте: лише у Насті й Ольги Земляк є нормативи для участі у чемпіонаті світу. Бризгіна зараз виступатиме на юніорському чемпіонаті Європи. Вона виграла командний чемпіонат України, дуже допомогла дівчатам в естафеті як на чемпіонаті Європи у приміщенні, так і на командному чемпіонаті Європи.
 
Щодо Андрія Проценка, то він приїхав у Кропивницький і планував виступати. Власне, він і вийшов у сектор, зробив розминку, але відчув дискомфорт. У нього перед цим було кілька турнірів поспіль, на останньому з яких він і виконав норматив для участі у чемпіонаті світу. Там у нього дещо загострилося старе пошкодження. Під час розминки у Кропивницькому він це відчув, нога розпухла. Він вирішив усе ж спробувати стрибок у кваліфікації на незвично низькій для себе висоті – 1,90 метрів. І після нього стало остаточно зрозуміло, що краще поберегти себе і дати нозі відпочити бодай з тиждень. Тому він був офіційно знятий лікарем змагань.
 
Місце у складі команди багатборців Олексія Касьянова і Аліни Шух язик не повертається піддати сумнівам, але у деяких людей все ж виникають питання щодо цього. Могли б пояснити, який у них старт був основним етапом відбору і чому вони все ж у команді?

 
Щодо багатоборців, то у Кропивницькому у них проходив командний чемпіонат України. Чемпіонат же відбувався у Луцьку, паралельно з командним чемпіонатом України з легкої атлетики. Тоді і Аліна Шух, і Олексій Касьянов виступали в окремих видах, оскільки за тиждень до цього брали участь у найпрестижнішому турнірі багатоборців серії IAAFCombinedEventChallengeу Гьотцісі. А менше ніж за тиждень до змагань у Кропивницькому вони виступили на командному чемпіонаті Європи з багатоборства, де перемогли у команді і піднялися на п’єдестал в індивідуальному виді. І за такий короткий час приїхати і виступати знову у цій дисципліні просто неможливо.
 
Так, Касьянов був заявлений в окремих видах. Але заявку робили ще до командного чемпіонату Європи. Він, звісно, знав, що у нього попереду десятиборство, проте хотіли зберегти шанс перевірити сили в окремих дисциплінах, якщо це знадобиться.
 
Але виконати нормативи час у атлетів, які ще цього не зробили, є, чи не так?
 
Так, час для цього є до 23 липня. Зокрема, у запасі у нас уже є кілька атлетів, які мають результати, близькі до нормативів, і які брали участь у чемпіонаті України. Навіть якщо за цей час їм не вдасться свої результати поліпшити, у них є шанс на потрапляння до збірної згідно з системою добору ІААФ. Тобто у запасі на даний момент самі ті спортсмени, які попередньо проходять на чемпіонат світу за рейтингом. Якщо станом на 24 липня ситуація не зміниться і вони отримають запрошення від ІААФ, ми їх, звісно, включимо в команду.
 
Є ще кілька атлеток, які, навпаки, мають нормативи, але їх немає у складі. І попри те, що були озвучені критерії відбору – участь у чемпіонаті України, - у багатьох усе ще виникають питання, чому у Лондон не їдуть Ольга Голодна, Галина Облещук і Наталія Прищепа? І чи не зведення це особистих рахунків зі спортсменками?
 
Ні, у жодному разі це не зведення рахунків! Відверто кажучи, це навіть звучить безглуздо: як можна зводити рахунки з тими, хто є членами збірної, має високі результати і з ким у тебе нормальні стосунки? У нас є критерії відбору, є правила. Про них відомо всім атлетам і тренерам. Якщо ми зробимо виняток для одного чи двох спортсменів, де гарантія, що нам наступного року не доведеться робити його для десяти?
 
Якщо ви пригадаєте навіть минулий рік, то від участі у чемпіонаті України ми звільняли більшу кількість лідерів. Проте зараз намагаємося якомога більше дотримуватися правил. Так, атлет, якщо це буде аргументовано, може виступити у суміжній дисципліні, але він зобов’язаний взяти участь у чемпіонаті України. Ми зробили виняток для Богдана Бондаренка навіть не стільки через його заслуги, скільки у зв’язку з особливостями його здоров’я. Він не виступав дев’ять місяців, почав незвично пізно, лише всередині червня. І за цей короткий час зробив дуже мало стартів. Більше того, під час змагань у Кропивницькому він також ніде не виступав. І якщо ви подивитеся на його виступи впродовж останніх років, то побачите, що у якій би формі він не був, він з усіх офіційних турнірів повертався з медалями. Ось причина його звільнення. І ось чому саме він є винятком з правил.
 
Щодо дівчат, про яких ви запитуєте, то у Галі Облещук травма коліна. Лікарі порадили їй не продовжувати змагальний сезон, адже інакше це неминуче може призвести до її серйозного загострення.
 
У Ольги Голодної була взагалі казусна ситуація: вона їхала на чемпіонат України за старим розкладом, точніше, його проектом місячної давнини… У результаті, Ольга пропустила і не взяла участь у змаганнях зі штовхання ядра. Звісно, дуже прикро, що так сталося. Але правила для всіх одні. Сподіваємось, що атлети будуть уважнішими у майбутньому, як і представники їхніх команд – ніколи не зайве проінформувати своїх спортсменів про те, що, наприклад, змінився розклад.
 
Наталія Прищепа у час проведення чемпіонату України бігла на етапі «Діамантової ліги». Там вона якраз і виконала норматив. Проте ані заяви про звільнення, ані заяви про дозвіл виступу на чемпіонаті України у суміжній дисципліні в інший день ми від неї отримали. Вже після змагань у Лозанні головному тренеру з видів витривалості Сергію Романчуку телефонував Вадим Слободенюк, який зараз працює з Наталею. Він пояснив, що таке їхнє рішення жодним чином не було неповагою до чемпіонату України. Проте вони зрозуміють, якщо Наталю все ж не включать до складу команди. Сподіваємось, що наступного року таких накладок у нас більше не виникатиме і всі найсильніші зможуть виконати критерії і потрапити до складу команди.
 
Не можу не запитати і про Христину Стуй. Вона була у Кропивницькому, але не вийшла на старт лише через травму. Зараз вона знову тренується. Чому її все ж не включили бодай запасною до складу естафетної команди? Там же критерії відбору дещо інші, ніж в індивідуальних видах. Та й «набіганість» команди надзвичайно важлива саме для естафети 4х100 метрів?
 
Питання щодо участі Христини Стуй у чемпіонаті світу викликало найдовше обговорення. Вона давно лікує сідничний нерв. Через це пропускала зимовий сезон і не надто часто стартувала влітку. Проте Христя – дуже потрібна нам в естафетній команді 4х100 метрів, це правда. Вона здобула право потрапити до неї на командний чемпіонат Європи, де блискуче пробігла свій етап. Потім у неї був комерційний старт, де вона так і не побігла дистанцію якраз через проблеми з сідничним нервом.
 
Знаючи про критерії відбору, Христина приїхала в Кропивницький і до останнього тренувалася і розминалася, сподіваючись все ж вийти на старт і пробігти. Але вже на розминці стало зрозуміло, що вона не зможе взяти участь у змаганнях і не варто ризикувати здоров’ям, а краще поберегтися. Було вирішено почекати кілька днів і, якщо їй стане ліпше, взяти її на збір. Зараз Христина вже працює, тренується і, сподіваємося, зможе максимально залікувати травму до наступного року. І на жаль, і водночас на щастя, члени Виконкому все ж намагаються чітко слідувати правилам відбору. Але їхні думки з приводу того, чи включати Христину Стуй у склад команди як запасну на естафету 4х100 метрів, зокрема, з урахуванням тим факторів, про які ви говорили, ставлячи запитання, розділилися: в результаті голосування спортсменка не потрапила до команди.
 
У запасі немає і ще однієї спортсменки – Ольги Саладухи…
 
Оля з тренером вирішили не продовжувати виступи у літньому змагальному сезоні. Але ми чекаємо на неї взимку.
 
Ще кілька лідерів збірної не виступають цього року. Вони взяли паузи у виступах чи завершили кар’єру?
 
У кожного на це свої причини: хтось взяв паузу у виступах для відпочинку, у Наталії Погребняк і Марії Рємєнь – сімейні обставини. Зрозуміло, що вболівальники цікавляться і хочуть знати, де їхні улюблениці. Але є ще фактор людяності: якщо дівчата просили не розголошувати подробиці їхнього особистого життя – наголошую, саме особистого, - ми не можемо це робити.
 
І питання, навколо якого майже завжди точиться багато розмов, - формування складу офіційних осіб. Яким є цей принцип? Чому саме така кількість і саме ці люди?
 
Склад офіційних осіб формується у відсотковому співвідношенні до кількості атлетів у команді. Це правило ІААФ.
 
Є турніри, на які немає необхідності везти всіх головних тренерів. На їхнє місце можна взяти когось з особистих, наприклад. Але чемпіонат світу – змагання зовсім іншого рівня. Тут надзвичайно багато організаційної роботи, її координація в окремих групах, і наявність у складі всіх головних тренерів – це не забаганка, а необхідність.
 
Щодо особистих тренерів, то їхній склад формувався з урахуванням прийнятих ФЛАУ критеріїв відповідно до рейтингу спортсменів у світовому топ-листі сезону. Тому якщо п’ятеро стрибунів у висоту мають високий особистий рейтинг, то ми і веземо всіх їхніх тренерів. Якщо говорити про тренерів багатоборців, то Дмитро Іванович Льопа не може їхати за станом здоров’я. Щодо Майї Шух, то рішення про те, щоб їй цього разу не їхати, було прийняте спільно спортсменкою і тренером.

Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы
Футбол | 19 апреля 2024, 06:30 19
Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы

В полуфиналах Лиги Европы сыграют: Марсель – Аталанта, Рома – Байер

Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?
Футбол | 19 апреля 2024, 13:00 24
Футболисты Байера, сыгравшие в финале ЛЧ-2001/02. Где они сейчас?

Вспоминаем тех представителей Леверкузена, которые оказались в шаге от выдающегося триумфа

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
viktsw
что за решение не брать Майю Шух? Ее девочка и так совсем молодая и ей сложно соревноваться со взрослыми матерыми семиборками.Мы это видели на зимнем ЧЕ.Как же теперь бросать ее в одиночестве?что значит було прийняте спільно спортсменкою і тренером? Не понимаю