Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1188
0

БОЛІБРУХ: «Завдання – пробитися в Пекін»

Євген Болібрух сьогодні - один з лідерів нашої збірної з велотреку

Хоч і нарікають у Львові на стан армійського велотреку, - подібного все-таки в Україні немає.  

Відтак не дивно, що чи не половина складу олімпійської збірної – Леся Калитовська, Єлизавета Бочкарьова, Юрій Цюпик, Євген Болібрух – починала свій шлях у спорт саме зі Львова. Зараз наша команда «ганяє» велотреками світу, заробляючи рейтингові очки для олімпійських ліцензій для Пекіна. Наразі найвищі місця серед українців там посідає Володимир Дюдя із Білої Церкви, недавно визнаний НОК України найкращим спортсменом грудня, та львів’янин Євген Болібрух. 24-річний учень Ореста Тичка (Львівська ШВСМ, ЗСУ) після етапів у Сіднеї та Пекіні захопив лідерство в гіті (індивідуальній гонці з місця) на один кілометр: на велотреку Ігор-2000 Євген був третім, а в столиці майбутньої Олімпіади-2008 – вже другим. Таких успіхів львівський велоспорт не знав вже років з двадцять – з часів чемпіонів світу Тамари Полякової та Олександра Гонченкова. 

«Беймікс перейшов дорогу гіту»
- Євгене, чи сподівався так високо стрибнути у світовому рейтингу?

- Певною мірою, це несподіванка для мене. Розраховував бути десь поблизу призової трійки, але не вище...

- Можливо, це пов’язано з тим, що організатори Ігор-2008 виключили гіт з олімпійської програми, тож деякі гонщики переключилися на інші види програми?
- Не думаю, бо всі світові лідери їдуть гіт, за винятком хіба що чемпіона світу британця Кріса Хоя, який зараз надає перевагу кейрину. Зокрема в столиці Китаю я поступився лише шістьма десятими секунди віце-чемпіону світу-2007 французу Франсуа Перві. Вочевидь, набрав непогану форму, тож тепер разом з китайцем Хао Лі Веном лідирую в загальному заліку змагань.
Звісно, мені прикро, що не поїду гіт у Пекіні: організатори Ігор-2008 вирішили замість цих змагань провести заїзди у новому виді програми – бейміксі. Беймікс (транскрипція з англійської BMX (Bicycle Motocross) – це змагання на мініатюрних велосипедах. Раніше ним займалися на вулиці, але тепер цей вид включили до офіційної програми олімпіад.
Разом з львів’янином Юрієм Цюпиком та харків’янином Андрієм Винокуровим я також виступаю і в олімпійському спринті: у Сіднеї ми посіли 13 місце, а в Пекіні – 16-те. Тут результат залежить від усієї команди: перший гонщик розганяє трійку на старті 750-метрової дистанції і сходить. На другому колі швидкість підтримує інший гонщик, зберігаючи силу для третього, який і має фінішувати. Зараз у збірній на «розгоні» працюю я, далі їде Цюпик, а третім фінішує Винокуров.
Для здобуття олімпійської ліцензії потрібно потрапити до десятки на чемпіонаті світу. Торік ми були за крок від цього – посіли одинадцяте місце, тож наші шанси дуже непогані. Наступний етап Кубка світу стартує 20 січня у Лос-Анджелесі, у лютому виступатимемо в Італії, а наприкінці березня чемпіонат світу прийматиме Манчестер.
Але не полишаю й гіту – сподіваюся виступити в цьому виді програми вже на Іграх-2012 у Лондоні. Наразі збірна України непогано виступає на етапах Кубка світу. У Сіднеї переможцем в індивідуальній гонці на 4 км став Володимир Дюдя, у Пекіні «золото» у командній гонці переслідування здобули Леся Калитовська, Світлана Галюк та Люба Шуліка, а Любомир Полатайко і Володимир Рибін були третіми у спринті.

«Новий рік святкував на тренувальних зборах»
- Чи можна заробити на життя призовими грошима від перемоги на етапах Кубка світу?
- На жаль, у велотреку не виплачують великих призових – це не шосейні гонки і не біатлон. Можна заробити хіба що в комерційних стартах влітку. Але вони не є рейтингові, а наше завдання – здобути путівку на Олімпіаду.

- А коли б мав можливість обирати, що б ти вибрав: стати чемпіоном світу в гіті чи пробитися на Олімпіаду в олімпійському спринті?
- Сьогодні моє основне завдання – пробитися на Ігри-2008. Хоча тренери були б раді й обом варіантам (сміється).

- У дитинстві всі катаються на велосипедах, але шлях до збірної України долають одиниці...
- У мене все було просто: до школи прийшла тренер Стефанія Веселова, яка набирала дівчат у велосекцію. А я пішов за компанію з ними. Веселова виховала чимало відомих спортсменів, навіть її син перемагав на юніорських першостях світу у складі збірної СРСР. Згодом Стефанія Іванівна поїхала працювати за кордон, а я почав тренуватися в групі Ореста Тичка. Спершу був дещо в тіні свого колеги Юрія Цюпика, та згодом і мене привабила швидкість.

- А не боїшся падінь, адже велотрек – це травматичний вид спорту?..
- Дуже травматичний. Були і травми, але не на змаганнях, а під час тренувальних гонок на шосе. Було все: і автомобілі збивали, і операції робили (сміється)...

- Найбільше у велоспорті заробляють гонщики-шосейники. Не маєш бажання з часом покататися у професійній команді?
- У нас чимало гонщиків саме так і роблять. Але, приміром, той же Володимир Дюдя заради Олімпіади зараз повернувся на велотрек. Але у мене все-таки інша специфіка: я більше спринтер, а на шосе потрібно тренувати витривалість.

- Скільки коштує твій велосипед?
- Близько 4-4,5 тисячі доларів. Зараз технікою мене забезпечують.

«Китай нагадує колишній Союз»
- У Пекіні ти змагався на олімпійському велотреку?

- Так, на новому велодромі Лаошань у серпні розігруватимуть нагороди Олімпіади-2008. Його особливістю є просто неймовірна кількість кварцових ламп для освітлення. Щоб не осліпнути, потрібно їздити в окулярах. До шкіри миттєво чіпляється засмага, та й повітря дуже специфічне. А від спеки дуже хочеться пити...
Що ж до самої столиці Олімпіади-2008, то китайці дуже серйозно готуються прийняти найважливіший старт чотириріччя. Пекін шалено розбудовують, на кожному кроці - олімпійська символіка. Довкола багато правоохоронців, військових, і це дещо нагадує наш колишній Союз. Гадаю, що з гарантуванням безпеки спортсменів та гостей Олімпіади китайці впораються чудово (сміється).

Михайло РОМАНЯК

Високий Замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами
Теннис | 28 марта 2024, 07:20 4
Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами

В борьбе за титул во Флориде осталась одна американка

Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 13:06 7
Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024

Бывший главный тренер «Динамо» считает, что опыт Андрея всегда пригодится Украине

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.