Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Борьба
|
693
0

Знайомство з китайською кухнею

На жіночому Кубку світу українська збірна, попри дві особисті перемоги, посіла п’яте місце

Цьогорічний Кубок світу серед жінок відбувся в китайському місті Тайюань за участю шести провідних команд — України, Казахстану, США, Канади, Японії й Китаю. З далеких країв українки повернулися з двома особистими перемогами: усіх суперниць побороли Ірина Мерлені та Світлана Саєнко. Олександра Когут, програвши одну сутичку, посіла третє місце. Попри це, в загальнокомандному заліку наші дівчата опинилися на скромній п’ятій позиції.

Жорстокий жереб
У лавах українців відбулися певні зміни. Тетяна Лазарєва, яка виступає у ваговій категорії до 55 кг, через хворобу на змагання не поїхала. Її замінила Наталія Синишин, бронзова призерка останніх двох чемпіонатів світу в вазі до 59 кг. А місце Синишин у вазі до 59 кг зайняла молода Катерина Домбровська. До речі, цей експеримент мав піти Наталці на користь, адже, як стверджує головний тренер жіночої збірної Володимир Євонов, вона хоче перейти в олімпійську вагову категорію. Нагадаємо, у жінок на Олімпіадах розігруються лише чотири комплекти медалей — у вагових категоріях до 48, 55, 63 та 72 кг.

Із жеребкуванням українкам відверто не пощастило. Доля звела їх у групі з дуже сильними япон­ками й «неприємними» американками. Із семи сутичок з азіатками українки виграли лише дві — першу й останню. Поклала переможний початок виступам «синьо­жовтих» титулована Ірина Мерлені. Цікаво, що цього разу очікуваного протистояння нашої олімпійської чемпіонки з її постійною суперницею по фіналах престижних турнірів — Чихару Ічо — не відбулося. Японці вирішили виставити проти українки іншу спортсменку — очевидно, пішли на тактичний хід, аби Мерлені не мала можливості оцінити свою головну суперницю в дії, адже Олімпіада вже не за горами.

Ще одну перемогу здобула Світлана Саєнко (до 72 кг), яка на Олімпійських іграх2004 посіла в підсумковому протоколі четвертий рядок.

Проте, за словами наших збірників, у Тайюані перемог могло б бути і більше. Скажімо, суддя, який працював на килимі, віддав перевагу Домбровській, проте бокові арбітри його не підтримали — ще один заліковий бал японцям. У рівній сутичці поступилася й Катерина Бурмістрова (до 67 кг), котра «розгубила» перевагу наприкінці сутички. У підсумку — поразка з рахунком 2:5.

У протистоянні з американками наші борчині виглядали впевненішими. Мерлені, Олександра Когут (до 51 кг) і Саєнко здобули переконливі перемоги. А ключовим знову став поєдинок Домбровської. Виграючи— 5:0, Катя примудрилася потрапити в небезпечне становище на власному прийомі. Суперниця скористалася помилкою молодої українки й поклала її на лопатки — туше й дострокова вікторія американки. Отже, знову програли — 3:4.

Замість «трійки» — «п’ятірка»
Посівши у своїй «трійці» останнє місце, українки змагалися з невдахами іншої групи — канадками — за п’яте місце. Цю зустріч наші спортсменки виграли 4:3 завдяки зусиллям Мерлені, Когут, Домбровської та Саєнко. Невдало виступила в Китаї чинна чемпіонка світу серед молоді Юлія Остапчук (до 63 кг), яка програла всі три сутички. Володарками Кубка світу стали господаркикитаянки, які в фіналі виявилися сильнішими за американок. Японки посіли третю сходинку, збірна Казахстану — четверту.

Капітана українок Ірину Мерлені, звиклу до перемог і нагород, засмутив такий результат. Хоча вона визнає, що більшість суперниць була значно досвідченіша, ніж наші дівчата. «Мені тяжче виступати, ніж моїм конкуренткам, бо їм нічого втрачати. Тягар відповідальності стає важчим і від того, що виступ команди починається саме з моєї сутички. Програвати я не маю права, — каже олімпійська чемпіонка. — Тому спочатку я завжди обережна, трохи скована, не ризикую, остерігаючись потрапити у невигідне становище. Складною видалася сутичка з японкою, з якою довелося боротися додатковий, третій, період. Не сподобалося суддівство під час поєдинку з канадкою: американський рефері постійно зупиняв мене, щойно я опинялася в зручній позиції. Тому виграла доволі скромно — 2:0».

Нагадаємо, на чемпіонаті світу в Баку­2007 українська збірна посіла третє місце. Проте нинішню п’яту позицію наставник наших дівчат Володимир Євонов не розцінює як крок назад. «Ми не ставили перед собою конкретної мети. Головне завдання полягало в перевірці стану команди перед Олімпійськими іграми, — запевняє фахівець. — Дівчата показали доволі високий рівень боротьби. Зокрема, ми повинні були перемагати американок. Але Домбровській ще бракує досвіду, аби відстоювати свою перевагу. Та головний старт у нас попереду — викладатися по повній за будьяких обставин треба буде в Пекіні».

Свою готовність до Олімпіади наші борчині перевірять ще в лютому на міжнародному турнірі в Києві й у квітні — на чемпіонаті Європи.

Ірина ГОЛІНЬКО

Україна Молода

борьба
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.