Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 08 марта 2018, 12:44
9861
2

Український тріумф на «Арнольді»

Українець Олексій Новиков переміг на чемпіонаті світу серед стронгменів

| Обновлено 08 марта 2018, 12:44
9861
2
Український тріумф на «Арнольді»
Sport.ua

На шляху до тріумфу

22-річний киянин вдруге взяв участь у чемпіонаті, який має назву «Arnold Amateur World Championship» і є відбірним до елітної десятки найсильніших атлетів планети. Професіонали  змагаються на цьому ж фестивалі, але в іншому турнірі - під назвою «Arnold Strongman Classic». 2017-го, на дебютному для себе «Арнольді», Олекса став другим, поступившись переможцю лише одним балом. За рік, що минув,  Новиков,  проаналізувавши причини поразки, продовжив торувати шлях до спортивної вершини. Спочатку, перемігши у відбірному турнірі Giant Live в Ірландії, здобув право виступати на найпрестижнішому у світі стронгмену турнірі – World Strongest Man. Згодом  Новиков  відстояв титул «Найсильнішої людини України» . Після цього, відсунувши на другий план всі життєві потреби і турботи, лідер рейтингу атлетів Федерації стронгмену України  сконцентрувався на основних спортивних цілях. Турнір «Arnold Strongman Classic» за престижем конкурує з «World Strongest Man», тож для Олекси  успішний виступ  на цьому змаганні –  пріоритетне завдання. Однак для того, щоби отримати право виступати в елітній десятці, потрібно було перемогти на чемпіонаті світу серед аматорів, як називають його у США.

Ударний старт кваліфікації

У кваліфікації Олексій Новиков одразу означив свої претензії на головний трофей. У перший день змагань він став другим у вправі «Дамбл» ( 8 разів  за одну хвилину підняв над головою гантелю вагою 96  кг)  і переміг у дисципліні «Fatback Farmers» (2 валізи по 147 кг кожна треба було пронести на два відрізки по 9 метрів і при цьому двічі по чотири  рази здійснити тягу з цими ж валізами у руках). За підсумками першого дня українець ділив перше місце з росіянином Євгеном Марковим.

Впевнене лідерство перед фіналом

У другій кваліфікаційний день Олекса найшвидше за усіх проніс щит вагою 182  на дистанцію 36  метрів у дисципліні «H-Stone Carry». Однак судді покарали його 2 секундами штрафу за те, що кинув снаряд за фінішну смугу, не перетнувши її. Тут варто зауважити, що в такий спосіб дозволяється фінішувати у даній дисципліні на європейських змаганнях. В американців же свої правила і вони не акцентували на цьому увагу,  традиційно  для себе вважаючи, що це й так мають знати всі. Штраф відсунув Новикова на четверте місце у вправі, але оскільки конкуренти на чолі турнірного заліку виступили відчутно гірше, українець вийшов в одноосібні лідери у заліку, відірвавшись від другого місця на 8 балів.

У заключній вправі кваліфікації – «Steel Over Bar»  (перекидання кулі вагою 177 кг  через планку висотою 132 см) – Олексій поділив 4-6 місця, зробивши 6 перекидань. Таким чином, українець  завершив кваліфікацію на першому місці із 5-очковою перевагою над найближчим переслідувачем – Марковим. Два інших українці – Олег Пилип’як та Роман Гнідан до фіналу не потрапили, посівши відповідно 29 та 37 місця.

Фінальні баталії

За правилами змагання,  очки, набрані у кваліфікації,  у фіналі діляться за відповідним коефіцієнтом. Тож 5 пунктів відриву  Новикова від конкурентів  зменшилися до  1,2 бала . Вирішальний етап складався з двох вправ. У першій – «Mystery Event» (підняти двічі колоду  вагою 142 кг,  після чого зробити максимальну кількість тяг штанги «Аполон-аксель» вагою 295 кг за одну хвилину), Олексій поділив з росіянином 4-5 місця: обоє зробили сумарно по 6 підйомів. Три американці спромоглися зробити на один підйом більше. Перед фінальною дисципліною перевага Новикова над американцем Джошем Рейнольдсом, який вискочив на друге місце,  становила 0,8 бали.

Все вирішувалося у вправі «Stone of Steel», в якій необхідно було одну за одною підняти 5 куль вагою від 130 до 180 кг . У завершальній дуелі віч-на-віч зійшлися володарі поточних першого і другого місця. Епітет «блискавка»  якнайкраще характеризує те, що здійснив атлет Федерації стронгмену України. Олексій Новиков,  закладаючи кулю за кулею з феєричною швидкістю, впевнено переміг і свого конкурента у дуелі,  і всіх  заочних опонентів. Його час – 17,40 секунди став абсолютно найкращим серед усіх учасників. Фінальна перевага українця у загальному заліку склала 2,2 бала, що підтверджує високий клас нашого  атлета.

ВІДЕО Фінальна вправа Новикова

Фінал  турніру «Arnold Amateur World Championship». Загальний залік:

1. Олексій Новиков (Україна) – 54,4 бала
2. Євген Марков (Росія) – 52,2
3. Джош Рейнольдс (США) – 51,6
4. Маркус Кроудер (США) – 46,2
5. Брайан Флетчер (США)– 42,4
6. Кейсі Шо (США) – 41,6

Стежиною Вірастюка

Дуже символічно, що Олексій Новиков здобув свою найбільшу на даний момент міжнародну перемогу, вигравши вправу, яка свого часу носила назву «Кулі Атласа». Саме ця дисципліна була вирішальною на турнірі World Strongest Man 2004 року, коли на ній вперше переміг Василь Вірастюк, а 8-річний Олекса дивився той турнір  по телевізору. Дуже хочеться, щоби цей символізм став провісником повернення українських тріумфів у світовому стронгмені:

— Василь завжди був стимулом і кумиром для мене, тож, дивлячись за його досягненнями, усвідомив, що завжди треба ставити перед собою максимальну мету. До цьогорічного «Арнольда» я був готовий, у першу чергу, психологічно, що дуже важливо. Звісно, вирішальне значення мала підготовка: три місяці я цілеспрямовано відпрацьовував вправи. Кожну дисципліну відшліфовував до найменших деталей, так, щоби все «відлітало, як від зубів». Вдячний своєму особистому тренеру Сергію Осипчуку, Федерації стронгмену України  та нашому досвідченому атлету Володимиру Рекші за дружню підтримку та налаштування під час самого турніру. Найближчі плани – побити рекорд України у вправі «Лог-ліфт», взявши 205 кг,  і перевершити світовий рекорд у «Дамблі» - хочу зафіксувати 145 кг.

Олексій Новиков та переможець «Arnold Strongman Classic» Хафтор Бйорнссон

Що далі?

Наступного року Олексій Новиков буде виступати на турнірі «Arnold Strongman Classic» у десятці професіоналів. Конкуренти – визнані зубри світового стронгмену. Відомий український богатир Володимир Рекша, який 2015 року  був віце-чемпіоном  «Arnold Amateur World Championship», а цього й минулого  року допомагав Новикову на самому турнірі,  високо оцінює шанси земляка здивувати стронгменівський світ:

— За рік Олекса серйозно додав у психологічній стабільності. Торік саме цей фактор не дозволив йому перемогти. Він – дуже сильний фізично, однак психологія дуже часто є вирішальною. На цьому ж турнірі Новиков працював як швейцарський годинник – все, що ми намітили в плані тактики і результатів було виконано чітко. Щодо десятки професіоналів – у технічних вправах, таких як «Кулі», «Дамбл», «Тімбер» він може на рівних змагатися з фаворитами, бо, власне, техніка, фізична витривалість і психологічна стійкість у нього є. Звісно, у становій тязі конкурувати з атлетами, які на 70 кілограмів важчі за нього, йому буде важко, бо якраз тут молодість і брак маси тіла  грають  проти нього. Але «за м’ясом» гнатися не потрібно. Олексій – молодий атлет і йому не потрібно поспішати набирати вагу. Швидкий набір маси тіла призведе до втрати інших важливих факторів – гнучкості, координації тощо. Відтак потрібно набирати вагу якісно. Як на мене, плюс від 10 до 20 кг буде оптимальним (нинішня вага Новикова – 132-134 кг).

Виступ Рекші на «Арнольді»

Сам Володимир Рекша також виступав на цьогорічному «Арнольді» у своїй ваговій категорії – до 105 кг. Для львів’янина це був перший виступ після важкої травми – розриву чотириголового м’яза ноги, що трапився минулого літа. Із дев’яти відведених на реабілітацію місяців,  минуло лише шість, однак Рекша дуже прагнув знову відчути дух змагання. Поділивши перше місце у вправі «Дамбл» з поляком Марчевським, українець очолив загальний залік. Однак у другій дисципліні «Fatback Farmers»прискіпливість судді, який доволі суперечливо  не зарахував одразу кілька тяг Рекші,  вилилася у 20-очкове  відставання від лідера  за підсумками двох дисциплін. Відтак українець прийняв рішення припинити виступ на турнірі:

— Розумів, що можу поборотися і ліквідувати відставання до призової трійки. Однак мене цікавила боротьба за перше місце, а сумнівні рішення арбітра фактично позбавили таких шансів. Зрештою, я поки фізично повністю не готовий, тому не став ризикувати у ситуації, коли виграти турнір вже не було можливо. Зрештою, я задоволений своїм першим виступом після травми. Він дозволив мені відчути змагальний ритм і перевірити рівень своєї фізичної готовності.

Наші дівчата – серед найсильніших

Україна також була представлена на турнірах Арнольда Шварценеггера у жіночому професійному турнірі «Pro Strongwomen». Лідія Гунько з Івано-Франківська та Ольга Лящук з Донецька  стали призерками минулорічного Arnold Amateur Strongwoman World Championship у надваговій категорії – жіночого відповідника турніру, на якому цього року переміг Новиков.  Тепер же, у  десятці «профі», Ольга посіла п’яте місце, а Лідія – шосте. Це дебютний виступ для наших дівчат серед професіоналів, тож не сумніваємося, що вони надалі прогресуватимуть, адже обоє у різні роки вже здобували титул «Найсильнішої жінки планети». На Арнольді українки посупилися лише американкам, залишивши позаду представниць Великої Британії, Австралії та Канади. 

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Оцените материал
(3)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Ничейная серия. Музычук в 10-м туре разошлась миром с экс-украинкой
Другие виды | 16 апреля 2024, 10:47 0
Ничейная серия. Музычук в 10-м туре разошлась миром с экс-украинкой

В 10 партиях Анна 8 раз подписала мирное соглашение и потерпела 2 поражения

Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти
Футбол | 18 апреля 2024, 07:15 1
Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти

Карло прокомментировал победу «Реала» в ответном матче 1/4 финала Лиги чемпионов

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Алекс Морган
Вітаємо! Дуже подобається змагання строгменів!
Artur Sarhsyan
Молодчага, теперь надо брать Классик!
П.С. просто интересно, а на турнирах среди стронгменов есть допинг-тесты? Тот чувак, который выиграл Классик в этом году, врятли будет чистым.