Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1092
0

«Суттєво оновимо базу в Конча-Заспі»

Інтерв'ю з Міністром України у справах сім'ї, молоді і спорту Юрієм Павленком

Минуло сто днів від того, як Юрій Павленко (якому, до речі, днями виповнилося 33 роки) вдруге сів у крісло міністра. І хоча спортивна галузь йому добре знайома, спільнику Мінсім'ямолодьспорту та його команді доводиться добряче працювати, аби впоратися з такими глобальними проблемами галузі, як підготовка спортсменів до цьогорічної Олімпіади в Пекіні, проведення Євро-2012 з футболу тощо. Та Юрій Олексійович не з тих, що опускають руки перед труднощами. Про те, як воно бути міністром у справах сім'ї, молоді і спорту, ми попросили його поділитися з читачами «Спортивної газети».
 
«Втриматися в двадцятці найсильніших»

— Юрію Олексійовичу, саме сьогодні хочеться згадати, що за попередні півтора роки (2005—2006-й) ви зуміли перетворити Міністерство з установи, яка займалася лише обслуговуванням змагань, в орган центральної виконавчої влади, який формує та реалізує державну політику. Саме тоді при Президентові України було створено Нацраду з питань фізичної культури і спорту. Які сьогодні головні аспекти державної політики в нашій сфері?
— Основні аспекти державної політики в сфері фізичної культури і спорту визначені програмою діяльності уряду і пріоритетами діяльності нашого міністерства.  Серед таких, зокрема,  — підготовка до літніх Олімпійських і Паралімпійських ігор у Пекіні та формування сучасної системи олімпійської підготовки в Україні, де передбачено взаємодію всіх суб'єктів, задіяних у цих справах, показано їхні роль і місце, а також визначено механізми розвитку кожного з них. Передусім, це стосується спортивних шкіл, училищ олімпійського резерву, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів олімпійської підготовки, інституту збірних команд України. Обидва ці питання винесені, до речі, на засідання Оргкомітету з підготовки до Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських і решти офіційних міжнародних змагань, де вони будуть розглянуті й прийняті відповідні рішення.
 
Не менш важливим аспектом державної політики є забезпечення доступності для широких верств населення занять фізичною культурою і спортом. Нашим міністерством розроблено концепцію загальнодержавної соціальної програми «Здорова нація» і нині завершується її обговорення. Власне, в цьому документі визначено основні підходи щодо формування здорового способу життя в Україні, який безпосередньо є головним компонентом і важливим чинником зміцнення здоров'я, продовження тривалості та якості життя населення. Ці два пріоритети об'єднуються Законом України «Про фізичну культуру і спорт», який за 15 років свого існування потребує певних змін. Роботу над цим ми розпочали ще в 2005-2006 роках і сьогодні тісно співпрацюємо з профільним комітетом Верховної Ради, який очолює Павло Костенко, і думаємо, що до Олімпійських ігор цей законопроект буде подано на розгляд парламенту.

— Ви вдруге очолили Мінсім'ямолодьспорт. З якими проблемами зіткнулися в галузі і з чого конкретно розпочалася ваша робота?
— Передусім зайнялися проблемами вдосконалення системи завершального етапу підготовки до Олімпійських ігор-2008. Аналіз, який було зроблено на 1 січня поточного року, говорить про те, що наші спортсмени спроможні здобути в Пекіні лише 12-14 медалей, з яких не більше 2-3 будуть золотими. Звісно такий прогноз не задовольняє, хоча він обґрунтований і базується на результатах виступів спортсменів на чемпіонатах світу всіх років нинішнього олімпійського циклу. Згідно з цим аналізом спостерігається тенденція до зменшення кількості нагород. Так, у 2005 році на чемпіонатах світу українськими атлетами було завойовано 22 медалі, у 2006-му — 20, а в 2007-му — 15. Аби вирішити цю проблему в комплексі, треба формувати нову удосконалену систему олімпійської підготовки. Звичайно, ми й тепер бачимо резерви щодо завершального етапу підготовки до Олімпіади. Зокрема, проінформовано Президента та Прем'єр-міністра України про ситуацію, що склалася. І Віктор Ющенко дав доручення главам обласних держадміністрацій, щоб кожен із них відповідав за це питання. Крім того, Мінсім'ямолодьспорт проводить співбесіди з головними тренерами, президентами федерацій, НОКом і ми спільно підписуємо протоколи зобов'язань, у яких передбачено конкретні механізми, які необхідно реалізувати для того, щоб максимально забезпечити успішний виступ наших спортсменів у Пекіні. У свою чергу, тренерський склад бере зобов'язання щодо медалей. Так ми спільними зусиллями протоптуємо стежину до Ігор-2008, намагаючись зробити виступ наших спортсменів вдалішим, а Україна щоб увійшла принаймні в другу десятку найсильніших країн світу з-поміж 200 держав, які братимуть участь в Олімпіаді.

Положення про ДЮСШ таки запрацює

— Нашу спортивну громадськість досі хвилює проблема відсутності Положення про ДЮСШ. Як ви пам'ятає те, його вже було складено вами і колишнім міністром науки та освіти Станіславом Ніколаєнком ще восени 2006 року... А як просувається це питання сьогодні?
— Нині ми впритул підійшли до завершення роботи над цим важливим документом і його затвердженням. Відтак плануємо, що з 1 вересня цього року ДЮСШ працюватимуть уже за новим Положенням.

— Недавно ви відвідали з робочою поїздкою Івано-Франківськ та Одесу. Які ваші враження від стану спортивно-фізкультурної галузі в цих регіонах?
— Івано-Франківська та Одеська області мають у цій галузі гарні традиції. Під час відрядження було проведено зустрічі в коледжі з фізичного виховання Івано-Франківська, де обговорено проблемні питання розвитку цього закладу. Було вирішено створити в міністерстві спеціальну комісію, яка детально вивчить ці питання і підготує проект наказу про перспективи розвитку коледжу. Також ми уклали угоду про співпрацю з туристичним комплексом «Буковель», аби надалі він став осередком розвитку зимових видів спорту. Згідно з цією угодою робитиметься все для того, щоб років через 15-20 «Буковель» зміг стати господарем зимових Олімпійських ігор.

Щодо Одеси, то хотів би відзначити досвід роботи Федерації з тайського боксу. У неї є великі досягнення, багато чемпіонів світу. І сам король Тайваню високо оцінює внесок наших спортсменів у розвиток цього виду. Я також провів зустріч зі спортивною громадськістю Одеси, де ми обговорили важливі питання щодо подальшого розвитку спорту в регіоні. В цілому ці області — перспективні, є підтримка керівництва облдержадміністрацій, і це дає нам упевненість у тому, що буде забезпечено динамічний розвиток галузі.

— Зрозуміло, що нині у центрі уваги всього міністерства підготовка українських атлетів до Ігор-2008 у Пекіні. Які є найактуальніші проблеми, як вони вирішуються і чи не буде так, приміром, що нові снаряди на базу в Конча-Заспу завезуть лише після того, як представники спортивної гімнастики поїдуть до Пекіна?
— Це вже до певної міри погана традиція, тому намагатимемося її подолати. Уже виділено 16 млн. грн. на придбання обладнання, в тому числі й для спортивної гімнастики. Але головна проблема залишається в тендерній процедурі закупівлі. Відомо, що кожна міжнародна федерація має офіційних постачальників спортивного обладнання, котрі не хочуть брати участі в тендерних процедурах, які проводяться в Україні. Особливо в тих, що стосуються сплати реєстраційного внеску та чотирьохвідсоткової оплати вартості товару. Звісно, все це призводить до негативних наслідків. Ми сьогодні співпрацюємо з тендерним комітетом і намагатимемося взяти дозвіл на пряме отримання товару від постачальника. Маємо надію, що нам це вдасться і спортсмени вчасно отримають очікуване обладнання. Хоча безперечно, стартами в Пекіні життя спорту не закінчується і це обладнання не застаріє до змагань у Лондоні — 2012, тому головне, щоб воно було і щоб його вистачало. Якщо говорити про спортивну гімнастику, то для неї закуповуємо чотири комплекти, крім того, фірма-постачальник дає нам ще два. Тому зможемо суттєво оновити базу в Конча-Заспі й підтримати наші спортивні гімнастичні школи та училища олімпійського резерву в регіонах.
 
І над «Олімпійським» засяє сонце...

— Юрію Олексійовичу, як йде підготовка до реконструкції НСК  «Олімпійський»? У які терміни можливе визначення цього питання й наскільки воно узгоджується з умовою УЄФА про необхідність здачі спортивних об'єктів Євро-2012 до 1 липня 2010 року?
— 11 березня згідно з постановою Кабінету Міністрів розпочалося проведення конкурсу з визначення найкращої проектної пропозиції щодо реконструкції НСК «Олімпійський». На сьогодні видано більше шести анкет для заповнення учасникам конкурсу. Щоправда, цей процес іде дуже повільно. І поки що з цих анкет до нас повернулася заповненою лише одна. Зібрати всі анкети конкурсантів планується до кінця березня, після чого й розпочнеться відкритий конкурс. А 14 квітня сподіваємося отримати остаточні результати. Організація, яка переможе, стане в подальшому генеральним підрядником робіт з реконструкції.

— Якими є поточні результати перевірки обставин завищеного будівництва адміністративного корпусу НСК «Олімпійський» на місці старої колонади? І хто надав дозвіл на прибудову восьми поверхів замість чотирьох?
— Поточні результати перевірки внесено в службове розслідування, яке було проведено Мінсім'ямолодьспортом, і нині воно перебуває на відповідному підтвердженні  Мінрегіонбуду.
Наразі проект ще не пройшов експертизи по колонаді. Залишилися деякі зауваження, які потрібно зняти в найкоротший термін для того, щоб отримати позитивні експертні висновки і дозвіл на подальше будівництво. Але Мінрегіонбуд, у зв'язку з проведенням конкурсу, бачить недоречним поки що давати дозвіл на будівництво у квітні...  Думаю,  що люди (генеральний підрядник та інвестор будівництва, визначені згідно з інвестиційним договором), які допустили спорудження надмірної поверховості, зазнають відповідальності за перевищення повноважень і порушення містобудівної політики по цьому об'єкту.

— Вчора вас вітали з 33-річчям. Це прекрасний вік для професійних життєвих задумів. Про що думає та мріє наш міністр?
— Мрію про те, щоб Україна стала провідною спортивною державою в світі, стабільно входила до десятки найсильніших спортивних націй нашої планети, щоб для спорту вищих досягнень було створено всю необхідну інфраструктуру. Щоб проведення чемпіонатів світу в нашій країні стало доброю традицією. А ще хотів би мати відношення до відкриття в Україні як літніх, так і зимових Олімпійських ігор...



Людмила МОВЧАН, Валентина ЮРЧИШИНА, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.