Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Фехтование
|
1097
0

ШЕМЯКІНА: «В Пекіні я налаштовуватимуся лише на позитив»

Розмова з Яною Шемякіною, членом української олімпійської збірної з фехтування

ШЕМЯКІНА: «В Пекіні я налаштовуватимуся лише на позитив»

Днями в столиці України завершилася континентальна першість Європи з фехтування. Для багатьох спортсменів-фехтувальників ці змагання стали генеральною репетицією перед стартом Олімпійських ігор у Піднебесній. Серед «мушкетерів», які виборювали в Києві звання найкращих у Старому світі, була й львівська шпажистка Яна Шемякіна, проте виступити вдало на «домашньому» чемпіонаті Європи Яні не вдалося.

– У Києві завершився чемпіонат Європи з фехтування, на якому ви, на жаль, виступили доволі невдало. У чому причини такого не зовсім звичного для вас результату?
– Звичайно, позаяк змагання такого рангу в нашій столиці проводили вперше, хотілося виступити добре. Тим паче, що до континентальної першості готувалися в хороших умовах на олімпійській базі в Кончі-Заспі. Проте вже на турнірі щось склалося не так, як-то кажуть, «не пішла гра». Тому говорити про конкретні причини мого не зовсім вдалого виступу не можна.

– Можливо, однією з причин такого результату стала недостатня вмотивованість, адже олімпійську ліцензію ви завоювали ще до старту першості Європи?
– Не думаю, що здобуття олімпійської ліцензії якимось чином вплинуло на мій виступ на чемпіонаті Європи. Зрештою, олімпійська ліцензія мені далася тяжко, адже право виступати на Іграх потрібно було виборювати протягом усього року. Аби потрапити до Пекіна, я взяла участь у двадцяти різних турнірах, де потрібно було набирати залікові пункти, аби за підсумками року потрапити до вісімки найкращих спортсменів світу. Спочатку виступала не дуже вдало, займаючи на змаганнях місця, які не відповідали моїм амбіціям, проте згодом ситуація змінилася: результати поліпшилися, я почала регулярно входити до трійки призерів. Таким чином завоювала право на участь у відбірних змаганнях до Ігор-2008, які проходили в чеській столиці Празі. На цьому турнірі виступила вдало – зайняла перше місце й забезпечила собі участь в Олімпіаді.

– Розкажіть про підготовку до Ігор. Де та за яких умов вона проходить?
– Наразі ми тренуємося в Алушті на олімпійській базі «Спартак». На мою думку, там створено чудові умови. Спортсменів забезпечують усім необхідним: харчуванням, обмундируванням тощо. До речі, в Криму основну увагу приділяємо відпочинку, ходимо до моря, а тренування відбуваються через день, адже позаду важкий і виснажливий сезон. Уважаю, що на цьому етапі підготовки поєднувати відпочинок із тренувальним процесом правильно. Це позитивно вплине на спортсменів. Та позаяк ми доволі інтенсивно готувалися до чемпіонату Європи, то вже певну базу готовності до Олімпіади маємо.

– Як оцінюєте свої можливості на виступі в Пекіні?
– Це мої перші Олімпійські ігри. Тому, звичайно ж, хочеться виступити якнайкраще. Намагатимуся продемонструвати максимум, але чи вдасться це – покаже лише час. Окрім того, варто зауважити, що фехтування – це не легка атлетика чи плавання, де спортсмен, їдучи на Олімпіаду, вже знає в цифрах свій результат і результати суперників на попередніх стартах, може уявити реальну картину своїх перспектив. У нашому ж виді спорту багато залежить від того, з ким і на якій стадії змагань фехтуватимеш, тому спрогнозувати, як виступлю в Пекіні, не беруся.

– Яно, чи можна назвати вас людиною настрою, коли погане внутрішнє відчуття в день змагань може вплинути на результат?
– Напевно, ні. Принаймні в Пекіні я налаштовуватимуся лише на позитив.

– Чи будуть на Олімпіаді суперники, позмагатися з якими буде для вас особливо цікаво?
– Насправді в Пекіні фехтуватимуть добре знайомі мені спортсмени. Проте ще не ознайомилась із гілкою змагань, тому говорити про особливі поєдинки наразі не можу.

– Чи може вплинути на результат доволі специфічний, як для європейців, китайський клімат?
– Навіть не знаю, що сказати. Напевно, таки ні. Була в Пекіні багато разів, тому, думаю, проблем з акліматизацією не виникне, тим паче, що до Китаю ми вирушаємо трохи більше ніж за два тижні до  початку змагань, отож часу для адаптації буде достатньо. А взагалі вважаю, що в день змагань, 13 серпня, про клімат, спеку й інші китайські особливості всі учасники турніру просто забудуть: у голові буде лише одна думка – як краще виступити.

Андріан Снігур

Львівська Газета

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.