Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 12 февраля 2021, 14:04
2242
0

Сквош - развлечение для элиты?

Ликбез по основным положениям и истории развития сквоша

| Обновлено 12 февраля 2021, 14:04
2242
0

Сквош – це один із „ракеткових” видів спорту (поруч із бадмінтоном та тенісом), в якому гравці використовують для гри спортивний майданчик – сквош-корт(площа ~ 60м2), а також спеціальні ракетки та м’яч для сквошу. Суть гри, загалом, полягає в тому, що гравці по черзі відбивають м’яч не безпосередньо один одному, а в стінку корту, вже після відскоку від якої м’яч приймає суперник. Система підрахунку очок подібна до підрахунку очок у настільному теннісі. Якщо розглядати сквош як вид фізичної культури – слід відзначити його демократизм, корисність для здоров’я та можливість займатися ним незалежно від віку.

  Історія розвитку сквошу в Україні налічує вже близько шести років, а історія розвитку цього виду спорту на території інших країн має більш ніж 150-ти річну історію. Цим видом спорту займаються представники 148 країн, а це приблизно 20 мільйонів прихильників по всьому світу. На даний момент, в світі, вже побудовано та встановлено біля 50 000 тис. кортів для гри в сквош, на яких спортсмени різних вікових категорій мають можливість тренуватись та займатись цим видом спорту. Яскравим прикладом популярності сквошу є той факт, що він є невід'ємною частиною програм багатьох міжнародних спортивних змагань, а саме: Всеазійські Ігри (All Asian Games), Панамериканські Ігри (Pan American Games), Ігри Співдружності (Commonwealth Games), Всеафриканські Ігри (All Africa Games), Всесвітні Ігри (World Games) та ін. Крім того, розглядається питання щодо включення цього виду спорту до програми проведення Олімпійських Ігор.

  Повертаючись до історії розвитку сквошу слід відзначити, що вона сягає своїми коріннями в далеке минуле Англії, де він і досі залишається одним з найбільш престижних та популярних видів спорту. Наприкінці XIX сторіччя сквош почав розповсюджуватись по всьому світу, чому сприяли такі фактори як невеликі розміри кортів для занять цим видом спорту, а звідси можливість створення кортів у приміщеннях та надзвичайний інтерес до сквошу з боку різноманітних приватних осіб та спортивних клубів, які визнали цей вид спорту та вирішили познайомити з ним світову спільноту. Вже після Першої Світової війни захоплення сквошем в Великобританії набуває масового характеру і в країні починають проводитись перші організовані змагання з цього виду спорту. У 1929 році в країні було створено першу керівну організацію в цьому виді спорту - Асоціацію Сквошу, керівні повноваження якої розповсюджувались не лише на територію Англії, а й інші країни, які вже встигли познайомитись з цією грою.

  В 1969 році було засновано Міжнародну Федерацію Сквошу і керівні функції в цьому виді спорту на міжнародній арені перейшли до неї. Лише на перших етапах становлення і розвитку цієї організації її членами стали такі країни як Англія, Австралія, Нова Зеландія, Пакистан, Південна Африка, Індія і Єгипет. З огляду на географічне розташування цих країн можна зробити висновок про масштаби розповсюдження цього виду спорту на міжнародній арені. Зі створенням цієї організації захоплення сквошем набуло масового характеру, про що свідчать цифри, наведені вище.

  За всю історію розвитку цього спорту, правила гри в сквош змінювались декілька разів, що було обумовлено реаліями розвитку технологій. Одним з прикладів подібних нововведень може слугувати винахід скляної задньої стіни на корті, який дозволив більшій кількості глядачів спостерігати за перебігом гри і цим самим збільшив кількість вболівальників та прихильників цієї гри. 

  Вже зараз можна з впевненістю говорити про те, що професійне захоплення цим видом спорту набуло масового характеру по всьому світу. Про це можуть свідчити кількість професійних спортсменів, кортів для гри в сквош та вболівальників в різних країнах світу. Так, перше місце по кількості кортів займає Великобританія. Згідно приблизних підрахунків, на території країни налічується близько 10 тисяч кортів для занять цим видом спорту. За Великобританією слідують Германія і Австралія в яких налічується відповідно приблизно 5,6 та 4,6 тисяч кортів. Яскравим прикладом бурхливого розвитку цього спорту у себе в країні є Республіка Чехія. Ця країна лише нещодавно відкрила для себе цей вид спорту, але на її території вже побудовано близько 500 кортів для занять сквошем. Крім того, досягнення її спортсменів у даному виді спорту на міжнародній арені справді вражають. Надзвичайно інтенсивно розвивається цей вид спорту в Угорщині та Словаччині, які всіляко сприяють його популяризації на власній території. Традиційно активно і ефективно розвивається цей вид спорту і в східних країнах: Єгипті та Пакистані. Представники цих країн завжди займають чільні місця на міжнародних змаганнях.       

  Тема проведення міжнародних змагань з цього виду спорту потребує окремого висвітлення. З появою таких міжнародних організацій як Всесвітня Федерація Сквошу, Професійна Асоціація Сквошу та Всесвітня Міжнародна Жіноча Професійна Федерація Сквошу міжнародні змагання в цьому виді спорту почали проводитись регулярно і їх кількість весь час збільшується. Окрім професійної складової розвитку цього виду спорту велика увага з боку національних федерацій та міжнародних установ приділяється і підтримці молодіжного руху. Про це свідчить велика кількість молодіжних змагань які носять міжнародний характер.
  Як вже було зазначено раніше, в Україні сквошем зацікавились і почали займатись п'ять років тому. За цей термін вже досягнуто певних результатів в процесі розвитку та популяризації цього виду спорту в нашій державі. Так, за цей час в країні побудовано 10 кортів, на яких на даний час займаються більш ніж 300 прихильників цього виду спорту. Планується, що до кінця року кількість кортів на території України досягне цифри 16, а вже наступного року їх кількість може збільшитись вдвічі. З огляду на це очікується значне збільшення кількості українців, які будуть професійно чи на аматорському рівні займатись даним видом спорту. Особливо значного розвитку цей вид спорту отримав в таких містах як Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса,Донецьк та ін.

  Показовим є той факт, що серед усіх пострадянських країн, в яких вже визнали й а активно займаються цим спортом, Україна вже зараз займає одне з провідних місць. Про це свідчать досягнення українців у цьому виді спорту на міжнародній арені. Так, вже зараз в Україні існує цілка низка спортсменів, які професійно займаються сквошем і гідно представляють нашу державу на міжнародних змаганнях. До речі, спортивні досягнення представників України на міжнародній арені насправді вражають. Українські спортсмени неодноразово ставали переможцями різноманітних турнірів, що проводились в Росії та країнах дальнього зарубіжжя. Прикладом може слугувати перемога Романа Долинича в турнірі Sankt-Petersburg Open з призовим фондом 3000$, що проводився в Санкт-Петербурзі в 2002 році. Між іншим, в цьому турнірі також брала участь велика кількість провідних гравців з різних країн світу. Крім того, представники української молоді також намагаються гідно наслідувати приклад своїх старших колег й стабільно посідають чільні місця на міжнародних юнацьких та молодіжних змаганнях. 

  Втім, за час існування цього виду спорту у нас в країні, українці не лише приймали участь у великій кількості міжнародних турнірів, які проводились в Росії, Швеції, Естонії, Словачині, Угорщині та інших країнах, але й організовували подібні змагання і на території України. Щороку в країні проводяться близько 10 турнірів, в яких приймають активну участь громадяни України з різних регіонів країни. До речі, в цих змаганнях в різні роки приймали участь спортсмени з  різних країн світу, що також свідчить про високий рівень організації та проведення цих турнірів ініціаторами їх проведення. Так, в  щорічному традиційному турнірі “Aquarium Open 2003”, що проводився влітку 2003 року, окрім українців, взяли участь представники 11-ти країн світу. На турнірі “Zenit Aquarium Open 2004”(призовий фонд 2000$) брали участь перші ракетки таких держав як Словаччина, Росія, Хорватія та Сербія.  Крім того, надзвичайної популярності набула практика проведення відкритих клубних чемпіонатів зі сквошу, в яких мають право брати участь спортсмени різних рівнів підготовки. Особливою популярністю ці турніри користуються в Києві та Дніпропетровську, де вони вже набули традиційного характеру.    

  Серед ініціаторів розвитку цього виду спорту у нас в країні можна виділити Алечко Тараса (почесний президент Федерації Сквошу України) , Романа Долинича (перша ракетка України -  Президент Федерації Сквошу України) та цілу низку прихильників та спортсменів Києва та  інших міст України, які присвячують свою діяльність розвиткові саме цього виду спорту.

  З серпня 2004 року діє зареєстрована  Міністерством Юстиції України Всеукраїнська громадська організація „Федерація сквошу України”, яка нині налічує близько двадцяти місцевих осередків і об’єднує значну кількість шанувальників сквошу.

  Вже нині Федерацією Сквошу України розробляються і активно втілюються в життя плани по збільшенню кількості кортів на території України. Також вирішуються питання розробки пільгових умов користування кортами представниками молоді та юнацтва з метою подальшого культивування цього виду спорту в країні. В найближчі плани входять також проекти з заснування власного друкованого видання, присвяченого цьому виду спорту. В цьому напрямку вже зроблені перші кроки і отримані ефективні результати. Про це свідчить низка інформаційних повідомлень, присвячених сквошу в спортивних та розважальних друкованих виданнях України та вихід в 2003 році в ефір спортивної передачі, що вперше присвячена цьому виду спорту. Окрім цього активно ведеться робота з популяризації сквошу в мережі Інтернет. Вже біля двох років функціонує інформаційний ресурс, присвячений розвитку і популяризації сквошу в нашій країні. Це єдиний в світі  російськомовний сайт, де можливо ознайомитися з останніми  новинами світового сквошу, та в Україні зокрема.

  В квітні 2005 року на засіданні Європейської Федераціі Сквошу в Амстердамі, Україну будуть вітати як нового члена Федерації.

  Завдяки цьому збірна  команда України вперше буде брати участь у Командному Чемпіонаті Європи ,в кінці квітня в Амстердамі.

  Також планується в найближчий час подати заяву на вступ до інших міжнародних організацій,таких як Всесвітня Федерація Сквошу, Асоціація Професіоналів Сквошу, Жіноча Міжнародна Асоціація Сквошу та ін.

  Цінність сквошу як виду спорту, в даний час підвищується завдяки тому ,що його включено до п’ятірки видів спорту що претендують на включення в програму Олімпійських Ігор 2012 року.

  Сквош – елітний вид спорту. Тому успіх України в цьому виді спорту крім всього, будуть також свідчити про добробут та високий рівень держави.

Источник - Squash.com.ua

Виталий Петровский
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Повесила баранку, но проиграла. Известна первая финалистка турнира в Майами
Теннис | 28 марта 2024, 23:46 1
Повесила баранку, но проиграла. Известна первая финалистка турнира в Майами

Елена Рыбакина в трех сетах переиграла Викторию Азаренко в полуфинале соревнований

Источник: Баранка сегодня покинет УАФ
Футбол | 29 марта 2024, 11:38 7
Источник: Баранка сегодня покинет УАФ

Контракт с итальянцем истекает и не будет продлен

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.