Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1324
2

Чи по зубах Карпатам олімпійські амбіції?

До Олімпіади-2022 часу вдосталь

Чи по зубах Карпатам олімпійські амбіції?

Пропозиція Президента Віктора Януковича стосовно проведення зимових Олімпійських ігор 2022 року в українських Карпатах — на базі гірськолижного комплексу «Буковель», про що «Галичина» повідомляла в минулому числі, спровокувала певну дискусію в суспільстві, надто ж у спортивних колах. Нагадаємо, що перший віце-президент Національного олімпійського комітету Володимир Бринзак наголосив на невеликій імовірності того, що Україна зможе прийняти в себе Олімпіаду-2022 — через брак досвіду проведення представницьких міжнародних змагань із зимових видів спорту та коштів.

В тому, чи відповідають траси й інфраструктура «Буковеля» критеріям Міжнародного олімпійського комітету, засумнівався й відомий спортивний коментатор Валентин Щербачов. Він сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що один із найбільш якісних та найдорожчих відпочинкових комплексів в Україні навряд чи витримає олімпійське навантаження і що у теперішньому своєму стані він аж ніяк не відповідає стандартам. На думку  В. Щербачова, до 2022-го «Буковель» може стати лише гірськолижною базою середнього класу. Водночас ініціатива президента Януковича вселила у співрозмовника Бі-Бі-Сі неабиякий оптимізм. Мовляв, нарешті влада зверне увагу на модернізацію карпатських гірськолижних комплексів та на розбудову їхньої інфраструктури. Адже брак доброякісних автотрас, швидкісних тунелів, а ще невирішені питання водопостачання та каналізації — це проблеми, розв’язання яких потребує величезних капіталовкладень.

За словами спортивного коментатора, якщо ми справді хочемо через 12 років стати господарями зимової Олімпіади, то потрібно виправити зокрема те, що нині каналізаційні стоки з «Буковеля» впадають у притоку Пруту, а також необхідно загладити ту величезну шкоду, якої завдало всій екосистемі регіону «волюнтаристське» вирубування карпатських лісів. Тим паче, що схили гірськолижних трас потребують укріплення, тобто нових лісових насаджень. Та все ж «якщо працювати наполегливо, то гіпотетично у «Буковелі» можна було б провести змагання з усіх гірськолижних дисциплін. і не гірше, ніж у Солт-Лейк-Сіті. А в Івано-Франківську можна б збудувати льодовий палац, спорудити санні та бобслейні траси», підсумував врешті-решт  В. Щербачов.

Тим часом ініціативу глави держави підтримав президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. Ось як оптимістично прокоментував він пропозицію  В. Януковича про подання заявки на проведення зимової Олімпіади-2022 в Україні: «За своїм потенціалом та ресурсами Україна — одна з найпотужніших держав регіону. Для того, щоб реалізувати цей потенціал, об’єднати суспільство навколо олімпійських ідеалів та цінностей, ідеї здорового способу життя, вивести країну на новий рівень розвитку, проведення ігор підходить якнайкраще. Ідея запросити до України головні спортивні змагання планети існує давно, але нам бракувало ініціативи від найвищого керівництва. Тому заява Віктора Федоровича історична — вперше Президент держави ініціював розробку проекту «Зимова Олімпіада в Україні»...

Вибори столиці ігор-2022 відбудуться за сім років до їхнього проведення, тобто 2015 року. А подати заявку необхідно 2014-го. До цього Міжнародний олімпійський комітет надає кожному містові, яке прагне приймати ігри, список вимог щодо арен та інфраструктури. Тобто маємо достатньо часу, щоб спланувати всі необхідні роботи та виконати їх. А ще матимемо досвід підготовки і проведення «Євро-2012». Зимові ж ігри — це значно менший обсяг навантаження на країну-господаря, аніж літня Олімпіада. Але працювати потрібно вже, і не лише планувати, а й будувати.

Як можливу базу ігор можна розглядати «Буковель», коли враховувати рівень тамтешньої інфраструктури. Тим більше, що він розташований за 100 км від регіонального центру — Івано-Франківська, що відповідає вимогам МОК. До речі, наш НОК уже рік веде роботу зі створення на Прикарпатті зимової бази олімпійської підготовки. Втім, потенційна столиця ігор — це питання, відкрите для обговорення. І тут важливі наявність аеропорту, готелів, шляхів сполучення належного рівня. Вимоги МОК до господарів Олімпіади — це пакет документації, який потрібно вивчити й інтегрувати з нашими реаліями.

Та головне — в нас чудові природні умови. Кліматичний чинник Карпат — стабільну зиму — ми просто зобов’язані використати. У нас є можливості і ресурси для розвитку, і є серйозні амбіції щодо проведення ігор. Немає сумніву в тому, що Олімпіада-2022 дасть потужний поштовх для всього регіону, перетворить українські Карпати з околиці європейського туризму на один із провідних центрів. До того ж Олімпіада в Україні — це мрія всього мого життя. І це історичний шанс, який країна має використати. Це віха в економічному, культурному розвитку держави, її крок у майбутнє. Нині це чудово розуміють найвищі керівники держави, тому ми вже готові починати консультації і розробляти проект заявки на ігри».

Василь ГАЛИЧАНИН, Галичина

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Как первый номер. Синнер имеет уникальную серию с начала года
Теннис | 28 марта 2024, 11:16 4
Как первый номер. Синнер имеет уникальную серию с начала года

Итальянец вышел в полуфинал турнира в Майами

Мудрик рассказал, какую установку дал Ребров в перерыве матча с Исландией
Футбол | 27 марта 2024, 18:14 1
Мудрик рассказал, какую установку дал Ребров в перерыве матча с Исландией

Михаил также признался, что уже устал от камбэков и хочет выигрывать более уверенно

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
antihuman
Яник ще багато чого на найближче тисячоліття пообіцяє, бо добре розуміє, що не йому ці обіцянки виконувати...
nekton
Я не Станиславский но скажу "Не верю".